kreativac iz kovanala

Stolar nove generacije: Starim stvarima daje novi život, a za kuma je napravio zaista jedinstven dar

Mario Veneti tople mjesece provodi u rodnim Konavlima, a hladne u Zagrebu, i to u svojim radionicama u kojima izrađuje namještaj od drveta i maštovite funkcionalne ukrase za dom.

Kad je prije deset godina krenuo u planinarske avanture, Mario Veneti (30) vrlo je brzo shvatio da spavanje u šatoru nije za njega i da noć u brdima želi provesti pod vedrim nebom. Nakon bezuspješne potrage za ležaljkom koju može ponijeti sa sobom i zavezati je između dva stabla, na zagrebačkom sajmu Hrelić za 40 kuna kupio je stari šivaći stroj Bagat Slavica i odlučio je sam sašiti.

image
Venetijev prvi proizvod je ležaljka za spavanje pod vedrim nebom.
PRIVATNI ALBUM
image
Lavabo na postolju od šivaćeg stroja.
PRIVATNI ALBUM

Nekoliko dana trebalo mu je da shvati način rada kultne mašine: prvo ju je rastavio pa ponovno sastavio i na koncu napravio Hemmens hammock, personaliziranu ležaljku čiju boju materijala, gurtni, torbice i konca kupac sam bira.

Čitajte i: Lockdown ju natjerao na pokretanje vlastitog posla: Vinkovčanka izrađuje neodoljive vaze, tanjure i šalice

Od te sudbonosne kupnje na Hreliću spretni Dubrovčanin “brusio” je znanje šivanja u udruzi Kamensko, a svoje hammocke počeo slati kupcima diljem svijeta. U međuvremenu je završio Građevinski fakultet u Zagrebu i posvetio se novoj strasti - uređenju interijera, stolarskim poslovima i izradi dekorativnih zidova.

image
Mario u svojoj radioni.
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

- Prošle godine napravio sam limitiranu liniju ukrasnih ogledala Retro Mirror Racquet. Riječ je o 12 starih drvenih teniskih reketa koje sam skupljao nekoliko godina, uglavnom na Hreliću kamo sam odlazio toliko često da su me prodavači počeli pozdravljati. Na rekete sam zalijepio zrcalo i obrubio ih trakom - kaže Mario, koji topliji dio godine provodi u rodnim Konavlima, gdje mu se nalazi radionica, a u hladnijim mjesecima stvara u Zagrebu.

image
Dar Marija Venetija kumu za vjenčanje: stol od 65 kg, s hrastovom pločom, staklenim poklopcem i 3D maketom Dubrovnika uklesanom u kamenu, a koja je napravljena u suradnji s pogonom za rezanje, oblikovanje i obradu kamena Flintstones Konavle.
PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Lončarenje na Visu: Vid Polončić održat će radionicu posvećenu tradicionalnoj obradi gline

Dosad je uredio prostore Prekala Sweet bara u Dubrovniku, konobu Vinica Monković u Konavlima i teniski klub Građanski u Zagrebu, a za nekoliko tvrtki snima i edukativne, “uradi sam” videosadržaje.

- Ništa me ne čini toliko sretnim kao stolarski posao i uređenje interijera. Renoviram starinske komode, stolce i stolove, a svima koji se žele okušati u stolarskim radovima savjetujem da krenu od brušenja i bojenja namještaja od punog drveta. Kada ljudi vide razliku, to ih motivira za dalje. Mislim da bi za početak svi trebali nabaviti osnovni set alata. Bilo bi dobro da imaju neki mali podrum ili čak garažu gdje bi to mogli raditi, ali i ako nemaju, balkon ili dnevni boravak bit će u redu - govori Mario, dodajući da se mnogo korisnih savjeta može pronaći u videima na YouTubeu, a pregršt ideja na Pinterestu.

image
Ogledalo u okviru starog teniskog reketa.
PRIVATNI ALBUM

I za kraj poručuje da preuređenje postojećeg, kvalitetnog namještaja donosi istinsko zadovoljstvo - jer unatoč bogatoj tržišnoj ponudi, takvi se unikatni komadi ipak ne mogu nabaviti u velikim trgovačkim lancima.

Linker
14. travanj 2024 00:24