Izvezeni snovi

Prijateljice oživile običaje naših baka: Njihove jastučnice svima će odagnati ružne misli

U želji da ožive običaje naših baka, kustosica Tanja Šuflaj i fotografkinja Tea Štokovac kreiraju unikatne jastučnice Ajoj, a nadahnjuju se rodnom Istrom i osobnim pričama kupaca.

Prošla su vremena kad su žene za vjenčanje dobivale ručno izvezene jastučnice koje su se prenosile generacijama, no zahvaljujući prijateljicama Tanji Šuflaj (35) i Tei Štokovac (25) taj običaj naših prabaka i baka ponovno bi mogao oživjeti. Iz želje da vrate vrijeme kad su se rukotvorine više cijenile i da u nesigurno vrijeme lockdowna izraze svoju kreativnost, u ožujku su pokrenule brend jastučnica Ajoj. Taj izraz često koriste u izražavanju osjećaja - i lijepih i neugodnih - no poručuju da će njihove jastučnice svakome odagnati ružne misli kad na nju polože glavu. Zaboravit će na sve "ajoj situacije" u danu i imati mirne snove.

image
Nekad su žene za vjenčanje na poklon od svojih prijateljica dobivale izvezene jastučnice, no danas se taj običaj izgubio.
Tea Štokovac
image
Djevojke su se odlučile oživjeti stare običaje naših baka i ponuditi na tržištu potpuno unikatan proizvod.
Tea Štokovac

Vezenje vas potiče da usporite i oslobodite glavu svih drugih misli

"Tea je fotografkinja i dizajnerica te je upravo ona zadužena za grafičku pripremu i izgled Ajoj jastučnica, a ja sam svoju strast pronašla u izradi, odnosno vezenju. Živimo u iznimno ubrzanom vremenu, a vezenje nije nešto što možete napraviti u trenu. Potiče vas da usporite i oslobodite glavu od svih drugih misli", objašnjava Tanja, inače kustosica Pučkog otvorenog učilišta u Bujama.

image
Tea i Tanja kažu da će njihove jastučnice svakome odagnati ružne misli.
Tea Štokovac
image
Ove kreativke smatraju da rukotvorine nikada neće izgubiti svoju vrijednost.
Tea Štokovac

U moru proizvoda koji su nam danas dostupni sve više ljudi želi imati onaj koji je samo njihov, unikatan i Ajoj jastučnice su upravo to.

Nakon izrade jastučnica na red dolazi fotografiranje i marketing, a kako je Tea vlasnica Studija Partum u Umagu, sve fotografije proizvoda osmišljene su do detalja. Minimalizam je bit vizualnog identiteta jastučnica, a često prikazuju priču koji su im kupci sami ispričali. "Kroz vizualni identitet želimo naglasiti i povezanost s Istrom i svim njezinim bojama. Materijale nabavljamo od lokalnih proizvođača, a u planu nam je izrada ukrasnih jastučnica i cjelokupne posteljine. Posteljina, na kojoj provedemo čak trećinu dana, uistinu jest bitna. Zašto onda u svojoj originalnosti i razigranosti ne bi ocrtavala i našu osobnost?", kaže Tea.

image
Materijali se nabavljaju od lokalnih proizvođača, a u planu je proširenje asortimana.
Tea Štokovac
image
Kroz proizvodnju i plasman jastučnica vodi ih samo jedan princip - minimalizam.
Tea Štokovac
image
Individualnost je jedna od ideja koje stoje iza brenda Ajoj.
Tea Štokovac

Čitajte i:

Kad bi zidovi pričali: Domaće dizajnerice savjetuju kako pomoću tapeta osvježiti dom u par sati

Psi i mačke kao inspiracija za luskuzne dodatke: Otmjena robica i krevetići dostojni svakog dlakavca

Priča o uspjehu! Mobilni kućni ured sklopiv za deset sekundi, a sve s hrvatskim potpisom

Nova kreativna košnica na kulturnoj sceni grada: Dvije umjetnice otvorile prostor za kreativno druženje

Linker
20. travanj 2024 14:51