Trendovi u uređenju

Novi hit element u dizajnu interijera ima glavni zadatak spojiti dnevni boravak i kuhinju

Raspored kuhinje može diktirati svakodnevni život, rutinu i aktivnosti u njoj.

Jedni je nazivaju dušom i srcem svakog doma, dok drugi kažu da je mjesto nastanka najljepših obiteljskih uspomena. Riječ je, dakako, o kuhinji! Ona je danas nerijetko okosnica obiteljskih okupljanja, prostor u kojem se rješavaju školske zadaće, ili, pak raspravlja o velikim životnim odlukama. Njezina funkcija ne poznaje granice. Naprotiv, neki su išli i korak dalje pa su njezin potencijal iskoristili i za kreiranje radnog prostora u kojem nastaju najkreativnije ideje. Drugim riječima, kuhinja je svojevrsni mikrokozmos za naš svakodnevni život, rutinu i događanja, a specifični raspored nerijetko oslobađa prostor za sve navedene aktivnosti.

Volimo da je navedeni "mikrokozmos" satkan po našoj mjeri pa posebnu pažnju posvećujemo njegovom izgledu. Pomno odabiremo boje, igramo se s geometrijskim oblicima, kuhinjsku ploču dekoriramo primamljivim akcentima poput stakla, cvijeća i svijeća, pazimo da je kolorit kuhinjskih ormarića savršeno uklopljen s ostatkom kuće, postavljamo dekorativnu rasvjetu na kabinetiće, a sve s ciljem da nam boravak u "srcu kuće" bude što ugodniji. Ipak, i raspored kuhinje jednako je važna odluka koliko i odabir njezina dizajna. Štoviše, njezin tlocrt često određuje naše navike, kreira ritam kretanja stanara te oslobađa dodatan prostor za druženje. Uz sve to, utječe i na cjelokupan izgled stambenog objekta, ali i na osjećaj prostranosti, elegantnosti te otvorenosti. Idealno bi bilo da je definiran prema osobnim preferencijama i životnim stilom pojedinca, iako na kraju raspored najčešće diktira kvadratura raspoloživog prostora.

Premda ne postoji određeni broj kuhinjskih rasporeda, razlikuje se nekoliko osnovnih konfiguracija koje se mogu prilagoditi potrebama ukućana i veličini prostora. Stoga u nastavku teksta donosimo pregled najčešćih kuhinjskih rasporeda, kao i njihove karakteristike koje će vam, nadamo se, pomoći pri odabiru i dizajnu ove nadasve funkcionalne prostorije u kući.

Kuhinja na jednom zidu

Kod ovakvih kuhinja sve je koncentrirano na jednom dugačkom zidu, uključujući ormariće, sudoper i hladnjak. Jednozidna kuhinja namijenjena je za duge i uske prostore, a idealno je rješenje za potkrovlja, čajne kuhinje, studio apartmane te za prostore manjih površina. Odličan je primjer kako maksimalno iskoristiti ograničenu površinu jer zauzima samo jedan zid, dok pritom ostavlja prostor za postavljanje blagovaonskog stola, barskih kolica i dekorativnog šanka.

Čak i ako je vaš dom veći, kuhinja s jednim zidom može doprinijeti prostranom otvorenom konceptu. Posebno ako se između kuhinjskih elemenata i dnevnog boravka postavi otok koji će svojom prisutnošću stvoriti dašak luksuza te doprinijeti koheziji ovih dviju prostorija.

image

Kuhinja iz Motus kolekcije

FOTOGRAFIJE: SCAVOLINI

Open space koncept

Nekada su kuhinje bile sobe skrivene od pogleda gostiju, namijenjene isključivo za pripremu ukusnih jela. Danas su, pak, toliko integrirane u ostatak prostora da su granice između prostorija gotovo nevidljive pa, na koncu, kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak postanu jedna funkcionalna prostorija. Mnogi su primijetili mnoštvo koristi kuhinja otvorenog tipa, a pametnim uređenjem i stiliziranjem svaki dio stana može izgledati kao zasebna prostorija premda je riječ o open space konceptu.

Kuhinje otvorenog tipa popularno su rješenje u malim stanovima budući da uz njih čak i prostori skromnih dimenzija izgledaju veći i prostraniji. Koriste i onima koji ne vole prekidati razgovor s gostima dok odlaze u kuhinju po zakusku pa, stoga, ovakav tip kuhinje iznimno olakšava društvenu interakciju. Odličan su izbor i za obitelji koje su sklone "multitaskanju" jer pojednostavljuje nadziranje djece u stanu dok roditelji pripremaju slasna jela. Povrh svega, ovakav koncept nudi osjećaj svestranosti, fluidnost prometa u kući, dok prostorije zbog lakog protoka svjetlosti djeluju prozračne i svježe.

Na otvoreni tlocrt kuhinje posebno je razmišljao Scavolini, ponuđač više od četrdeset modela klasičnog ili modernog stila kuhinje s izborom od čak 1,8 milijuna kuhinjskih elemenata različitih boja i materijala. Zahvaljujući širokom spektru proizvoda, u Scavoliniju se mogu pronaći elementi koji će savršeno sjediniti kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak te tako stvoriti idealni open space koncept za svaki životni prostor.

image

Kuhinja iz Motus kolekcije

FOTOGRAFIJE: SCAVOLINI

Talijanski virtuozi otišli su i korak dalje te su proveli dubinsku analizu društvene uloge suvremene kuhinje. Došli su do saznanja da je ona mjesto susreta obitelji te prostorija posvećena odnosima i druženju. Ovo je ujedno i duh koji karakterizira njihovu Motus kolekciju koja donosi luksuzna i praktična kuhinjska rješenja arhitekta Vittorea Niola. Riječ je o iznimno prilagodljivoj modularnoj kuhinji koja se može rekonfigurirati tijekom vremena u skladu s prostornim i funkcionalnim zahtjevima. Ovakav pristup dizajniranja kuhinja kupcima nudi veliku slobodu jer se sami mogu poigrati radnim jedinicama te na koncu, tijekom godina, mijenjati njihove funkcije.

Prepoznatljiva značajka njihova dizajna su kuhinjske jedinice bez ručkica za postizanje posebnog sklada između kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka. Osim njih, mogu se pohvaliti i velikim izborom posebno oblikovanih luksuznih ladica te ponudom jedinstvenih elegantnih staklenih vrata za sve tipove skladišnih jedinica, kao i novim atraktivnim dizajnima otoka i poluotoka te, naposljetku, sofisticiranim kromatskim rasponom elemenata koji dolaze u najpopularnijim bojama.

image
FOTOGRAFIJE: SCAVOLINI

U novoj kolekciji poigrali su se i geometrijskim elementima koji se mogu prožimati uzduž cijelog open space koncepta te tako stvoriti moderan, otkačen interijer namijenjen samo za najhrabrije. Osim na sofisticiranu estetiku, Motus linijom pazili su i na funkcionalnost pa su kreirali montažni zidni sustav Fluida koji može dosegnuti sve do stropa te se tako koristi s jedne strane kao element koji povezuje kuhinju i dnevni boravak, dok s druge strane služi kao jedinica za pohranu knjiga ili TV monitora. Možete ga pronaći u lakiranoj i dekorativnoj melaminskoj verziji, a idealno će se uklopiti u svaki stambeni objekt.

Da bi prostor bio još originalniji i fluidniji, Scavolini nudi i setove blagovaonskih stolova i stolica koji potpuno odgovaraju izgledu kuhinje. Otvoreni tlocrt će u tom slučaju izgledati skladnije, toplije, ugodnije te pristupačnije, što će svakog gosta zasigurno ostaviti bez daha.

image

Motus kolekcija

FOTOGRAFIJE: SCAVOLINI

Kuhinjski tlocrt Galley

Ovakav tip rasporeda najčešće pronalazimo u višestambenim zgradama, stanovima i malim obiteljskim kućama. Riječ je o kuhinji u stilu hodnika, a sastoji se od dva paralelna zida na kojima su postavljeni kuhinjski ormarići. Zbog svojih malih veličina, obično iziskuje manje troškova prilikom preuređenje, za razliku od nekih drugih kuhinjskih rasporeda.

Odlično je rješenje za one koji ovaj prostor ne koriste za društvene interakcije, već isključivo za pripremu jela u miru i bez pozadinske buke. Funkcionalan je i jer stvara takozvani "radni trokut", odnosno kreira savršenu liniju između tri glavne točke u kuhinji - sudopera, štednjaka i hladnjaka. Ako vam je sve od navedenog pri ruci, moći ćete lako i u vrlo kratkom vremenu spremiti jelo jer nećete gubiti vrijeme na šetnju do kuhinjskih aparata.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Kuhinja u obliku slova U

Osim što je iznimno funkcionalna i omogućava nesmetano kretanje, kuhinja u obliku slova U mnogima predstavlja prostoriju iz snova jer osigurava mnoštvo mjesta za pripremu hrane. Dobro se uklapa u velike prostore u kojima se može smjestiti veliki broj ormarića, ogromna radna ploča te mnoštvo uređaja. U većim stambenim objektima ovakve su kuhinje često opremljene samostojećim otokom, dok se u manjim prostorima otok nerijetko pričvrsti s jedne strane kako bi se osigurao dodatni prostor za sjedenje. Odlične su za velike obitelji, za one koji vole kuhati za goste koji proces pripreme promatraju sa strane te za osobe koje rade iz udobnosti doma jer šank i barska stolica lako mogu zamijeniti uredsko okruženje.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Kuhinja u obliku slova L

Ovakav tip kuhinje najviše odgovara prostorima većih kvadratura jer omogućuje nesmetano kretanje za vrijeme pripreme finih jela. Za razliku od kuhinje U oblika, u kojoj elementi zauzimaju tri plohe zida, kod kuhinje L oblika elementi su smješteni uz samo dvije zidne plohe zbog čega se otvara prostor za kretanje. Još se naziva i kutnom kuhinjom jer zbog svojeg oblika savršeno prianja u zabačene kutove kuhinje te tako potpuno iskorištava svaki dio kuhinje koji bi s drugim rasporedom možda ostao zakinut.

Iako maksimalno iskorištava potencijal prostora, kut u kojem su smješteni ormarići je dubok i ponekad teško dostupan pa, na kraju, završi kao spremište za stare posude, staklenke i rijetko korišteni kuhinjski pribor. Dobra vijest je da se u taj dio prostora može ugraditi dodatna klizna ladica koja će na koncu povećati funkciju kuta.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Scavolinijem.

Linker
20. travanj 2024 15:30