Genijalni izumitelj

Najveći spomenik Tesli na svijetu: Nikola Vudrag u rodnom Varaždinu predstavio svoje najnovije djelo

Jedan od najuspješnijih domaćih umjetnika predstavio je filnalnu destinaciju njegovog monumentalnog djela, spomenika Nikoli Tesli visokog 13 metara.

Poznati hrvatski kipar Nikola Vudrag predstavio je javnosti spomenik Nikoli Tesli koji je trajno postavljen u Varaždinu, željezna skulptura u obliku dalekovoda postavljena je ispred Tehnološkog parka. Ovaj Vudragov rad visok je 13 metara i time je najveći spomenik Nikoli Tesli na svijetu.

"Postav je krenuo prije mjesec dana, prvo pripreme cijele temeljne konstrukcije, uzemljenje, potom postavljanje nogu visokih do šest metara, pa lijevanje betona i namještanje balansa ravnine. Zatim smo s dvije dizalice od dvadesetak metara podigli gornji dio torza, ruku i glavu. Nakon šest mjeseci planiranja i tri godine, koje je "proveo" po ateljeima, inozemnim i domaćim izložbama, spomenik Nikoli Tesli konačno je našao trajni dom ispred zgrade Tehnološkog Parka u Varaždinu, gradskoj instituciji koja se bavi novim tehnologijama", ispričao je Vudrag za Jutarnji.

Finalna destinacija

Skulptura je prije stalnog postavljanja bila pokazana kao sastavni dio izložbe “Tesla Mind From The Future” u Zagrebu i Budimpešti, nakon čega su neki njezini dijelovi prikazani na nekoliko samostalnih izložba Nikole Vudraga.

image
Ispred Tehnološkog parka postavljena je skulptura Nikole Tesle autora Nikole Vudraga.
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Čitajte i: U istom je danu ostao bez djevojke, posla i stana, a onda je preselio u Pariz i postigao svjetski uspjeh

"Skulptura Nikole Tesle počela je kao idejni projekt u sklopu promišljanja hrvatskog vizualnog identiteta, u kojemu bi se dalekovodi izmjenjivali sa skulpturama posvećenim mnogim stvarnim i ispripovijedanim protagonistima, među kojima su Tesla, Hrast, Slavoluk, Torpedo, Veli Jože, Medvjed i slično", rekao je Nikola Vudrag dodavši da bi skulpturalne forme, pri tom, zamijenile neke od dalekovoda na turističkoj ruti diljem Hrvatske.

image
Skulptura Nikole Tesle u Varaždinu najveća je na svijetu.
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Svoj inozemni uspjeh Nikola je postigao u Parizu, putem glasovite galerije Carré d’artistes gdje je svojim radovima oduševio voditeljicu galerije Amelie Fevre. Dva sata nakon tog sudbonosnog susreta Nikola je već prodao prvi rad. - Nazvala je klijentica iz Bejruta, kojoj je Amelie rekla da upravo razgovara s novim umjetnikom. Mobitelom joj je poslala sliku mog rada, ona je to pogledala i kratko rekla: Dajte mi račun. I tako je prije dvije i pol godine Nikola Vudrag postao jedini Hrvat među 600 probranih umjetnika što ih kroz svoje 33 franšize diljem svijeta zastupa galerija Carré d’artistes.

Linker
19. travanj 2024 02:22