Ines Ličina
Geometrija srebra

Moćni nakit hrvatskog dizajna! Nekonvencionalno srebro za modne individualke

Dizajnerica Zdravka Radić, vlasnica marke ZiZou, svoje je prepoznatljive masivne komade nakita u novoj kolekciji ukrasila šarenim poludragim kamenjem.

Za razliku od odjeće, ponuda dizajnerskog nakita hrvatskih autora nije baš velika. Statistiku popravlja Zagrepčanka Zdravka Radić (49), rođena Riječanka, ekonomistica po struci, a dizajnerica nakita po vokaciji, koja posljednjih deset godina djeluje pod vlastitim brendom ZiZou. U izradi nakita polazi od geometrijskih oblika, najčešće kvadrata, kojem suprotstavlja nepravilne, organske forme.

Martina Pašić, Srećko Budek
Zdravka Radić već deset godina radi na svom brandu nakita, a u ateljeu na Trešnjevci radi prava čuda.

Nakit izrađuje od srebra jer voli njegov hladni dojam i podatnost, ali ga nikada ne obrađuje do visokog sjaja, već mu, naprotiv, daje crnu patinu.

Njezin atelier na zagrebačkoj Trešnjevci također je pun i kutijica u kojima čuva materijale nađene u prirodi, kao što su morske trave i spužve, razne naplavine te mahovinu. Takvi elementi, prije ili kasnije, pronađu mjesto na njezinim atraktivnim i masivnim narukvicama, ogrlicama te prstenju. Nova kolekcija Stripes&Stones svojevrsna je prekretnica u radu jer u njoj dizajnerica koristi boje - crveni poludragi kamen granat te bjeličasti mjesečev kamen.

Martina Pašić, Srećko Budek
Kreacije Zdravke Radić često su kvadratnog oblika, ali su nadahnute i organskim formama.

Dobro je malo stati, promisliti i vidjeti stvari iz druge perspektive.

"Zbog pandemije su otkazani mnogi sajmovi pa se tempo rada usporio, što mi zapravo i odgovara. To je dovelo do promjena i u mom dizajnu", govori Zdravka Radić. Osim u atelieru, nakit se može kupiti u nekoliko galerija i poklon trgovina u Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci i Karlovcu te putem Etsyja, američke internetske platforme za prodaju ručno rađenih proizvoda.

Martina Pašić, Srećko Budek
Prstenje iz kolekcije Stripes&Stones s poludragim kamenom granatom.

Njene klijentice su žene individualnog stila odijevanja koje stav izražavaju i nekonvencionalnim nakitom. A osim priznanja vjernih klijentica, dizajnerica je dobila i priznanje od struke - članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i ULUPUH-ove sekcije za obradu plemenitih kovina i umjetničkog nakita.

Čitajte i:

Domaći brend kofer. hrabro u novi početak: Nova ambalaža proizvoda osvaja na prvi pogled

Razgledali smo pametna rješenja dizajnera za probleme koje je nametnula Nova normalnost

Jezik hrvatskog dizajna: Upoznajmo tri kreativke iza tri domaća brenda koje nas inspiriraju svojim radovima

Luksuz i ljepota unatoč svemu što je zadesilo Zagreb! Otvorili su vrata na novim adresama - nema predaje

Linker
19. travanj 2024 13:34