Stol s pozlatom FORTUNA, Boca Do Lobo (www.bocadolobo.com)
Zlato i mesing u interijerima

Luksuzni detalji čine razliku: Visoki sjaj doma moga

Zlato, mesing i slični materijali ponovno su popularni, no s njima ne treba pretjerivati jer se tada ne postiže dojam luksuza - nego neukusa.

Nakon duge vladavine mat površina i tekstura, ove su sezone interijeri zasjali u punom sjaju. Razlog je prije svega ponovno buđenje tržišta luksuznih proizvoda pa tvrtke koje su posljednjih godina bile orijentirane gotovo isključivo na bogate naftne zemlje Bliskog istoka, Rusiju i Kinu sada bilježe sve bolje rezultate i na europskom tržištu. Jedna od najpoznatijih je portugalska manufaktura Boca Do Lobo čiji ekstravagantni proizvodi definitivno nisu za svačiji džep, a osim u luksuznim domovima i hotelima, njihov se namještaj koristi i na setovima holivudskih filmova.

Stol s pozlatom FORTUNA, Boca Do Lobo (www.bocadolobo.com)

Najbolji dojam luksuza ostavljaju sjajne površine i stoga se danas često koriste u dizajnu interijera. Sjaj se može postići odabirom materijala ili načinom obrade. Sve donedavno, u dizajnu interijera najviše se koristio bakar jer je topliji od kroma, a suzdržaniji od zlata. Sada je popularan i mesing koji se upotrebljava za široku paletu predmeta - od svjetiljaka, preko stolića do sitnih ukrasa. Zlatna je svakako hit boja pa se sve češće koristi i za presvlake za sofe, a od materijala sjajne teksture najpopularniji je pliš.

Mjedeni stolići EDEN, Boca Do Lobo (www.bocadolobo.com)

Za posebno luksuzan dojam koristi se u kobaltnoplavoj, smaragdnozelenoj i tamnocrvenoj boji. Sjaj se postiže i obradom. Lak se tako koristi na drvu, staklu i raznim drugim materijalima, ne samo kao prozirni premaz, nego i u boji. Pri uređenju interijera treba samo paziti da se ne pretjera sa sjajnim površinama jer se onda ne postiže dojam luksuza - nego neukusa.

Zgužvana porculanska vaza PAPER BAG, Tapio Wirkkala (od 399 kn, Lesnina)

Ukrasna figura, Zlatni cvrčak (139 kn, Zara Home)

Stolna svjetiljka NELO (179,90 kn, Emmezeta)

Spremišta COMPONIBILI, Anna Castelli Ferrieri (Planet Moderna)

Fotelja GOLDEN SPONGE, Peter Traag (Černelić)

Stolac DEJA VU, Naoto Fukasawa (Themelia)

Zidne vješalice od puhanog stakla BUBBLE, Vaulot & Dyèvr (od 358 kn, Modus)

Stol ANTELLA, Kazuhide Takahama (Studioharamina)

Kutije EBBE, 79,95 kn (Jysk)

Luster DEA, 3190 kn (Harvey Normann)

Linker
16. travanj 2024 15:55