Povratak u školu

Kad zidovi ožive: Dvije kreativke ‘oživljavaju‘ dječje sobe šarolikim i zaigranim tapetama koje mališani obožavaju

Od dinosaura i jednoroga do kitova i letećih ovčica, tapete domaćeg branda Chicha Micha. ukrašene originalnim, ručno rađenim ilustracijama transformiraju dječju sobu u - mjesto iz bajke.

Ilustratorici i grafičkoj dizajnerici Katarini Matković (34) te ekonomistici i specijalistici za odnose s javnošću Irini Halar Srdarević (37) putevi su se sreli u jednoj od marketinških agencija s početka njihove profesionalne priče, a kreativnost kao zajednički jezik doveo ih je do osnivanja branda za dizajn tapeta i papirnatih dekoracija Chicha Micha.

Iako obje vode svoje obrte, Katarina za dizajn i ilustraciju Khei, Irina za trgovinu i usluge Fabula, a radi i kao specijalistica za marketing u jednoj tvrtki, njihov brand nešto je, kažu, posebno i sa snažnom pričom.

image
Katarina Matković i Irina Halar Srdarević.
PRIVATNI ALBUM

“Vjerujemo u to da prostor u kojem boravimo, u kojem borave naši klinci, treba biti inspirativan, mora ‘trigerirati’ dječju maštu i smatramo da djeca moraju stvarati kako bi otkrila da u njima postoji ljubav prema kreaciji i oblikovanju vlastitim rukama. Krenule smo s realizacijom ideje u kasno ljeto prošle godine, a naš je slogan ‘Walls must tell stories’ jer težimo tome da svaki naš proizvod ima neku posebnu priču o likovima s tapeta, ispričanu u malim ilustriranim knjižicama koje se uz njih dobiju. Od ‘glasnih’ dinosaura kakva su ponekad i djeca, jednoroga koji se mogu vidjeti samo u dječjim snovima i ovčica koje će im pomoći da u te snove utonu... Papirnate dekoracije pak djeca i roditelji sami izrezuju i od njih se mogu raditi mobili za bebe, ukrasne visilice, papirnata kazališta, a dolaze uz mali savjetnik kako njima rukovati”, govori Irina, čija je najveća inspiracija upravo majčinstvo.

Čitajte i: Usudite se na ovu bajkovitu promjenu: Donosimo sedam ideja za najljepše tapete u spavaćoj sobi

Potraga za savršeno uređenom sobom i najboljom tapetom za dvogodišnju curicu Tomu rezultirala je, naime, idejom u koju se Katarina savršeno uklopila. Kao i na početku njihove suradnje u agenciji, proces je i ovdje sličan - Irina prati što se događa na tržištu i osmišljava neki generalni osjećaj koji bi htjela prenijeti na tapete, od motiva, boja, dinamike, a Katarina to pretoči u ilustracije.

image
PRIVATNI ALBUM

“Za većinu ilustracija koristim iPad, dok pripremu za samu tapetu radim na kompjutoru. Igramo se dosta i s kolažiranjem pozadina pa tako dobivamo efekte ‘concrete’, razne papirne teksture. Ipak, za skice ilustracija meni je i dalje najdraži dobri stari papir”, kaže Katarina i ističe da su sve ilustracije i motivi autorski rad.

Tehnički dio odrađuju u suradnji s jednom tiskarom, a one prije toga biraju teksturu gole tapete na kakvu žele tiskati svoje ilustracije.

image
Chicha Micha
PRIVATNI ALBUM

“Naše tapete izrađene su isključivo od ekološki prihvatljivih repromaterijala i ekosolventnih boja, što znači da su sigurne za klince. Samoljepljive su i perive tako da ako se klincima i omakne kreativnost, što mi pozdravljamo, s njih se više-manje mogu otkloniti svi tragovi”, otkriva Irina.

Čitajte i: Mediteranski prizori od pleksiglasa: Diana Sokolić kreira genijalan nakit s motivima brodica, pučine, rublja...

image
Chicha Micha
PRIVATNI ALBUM

Od narudžbe do isporuke treba oko tjedan dana ako se radi o postojećim uzorcima, a do mjesec dana za custom varijante. Proizvodi se mogu kupiti narudžbom putem e-maila i direktnom porukom na Instagramu, cijene se kreću od 450 kuna po četvornom metru za postojeće tapete do 800 kuna po četvornome metru za custom tapete, dok su Paper&Scissors boxovi s papirnim dekoracijama 160 kuna.

Linker
22. travanj 2024 23:56