Kreativna zona

Kad se vrijedne ruke slože: Neodoljivi kućanski predmeti djelo su domaćih kreativaca

Tim riječkih kreativaca okupljenih pod imenom Traversa Design ne prestaje nas oduševljavati unikatnim predmetima za dom nadahnutim životom uz more, priču o njima donosi Gloria IN.

Brkati ribari puni mudrih misli, brodovi na pučini, boca bevande na stolu, biska za posebne prigode u ormaru, teta Mande u kužini, furešti na rivi, ribe u vodi... Svi autentični prizori iz života jednog primorskog mjesta ovjekovječeni su na tanjurima, torbama, posterima, ukrasnim jastucima, ručnicima i ostalim uporabnim predmetima za dom s potpisom riječkog brenda Traversa Design.

image

Traversa Design

JOSIP CEKADA/CROPIX

Kvarnerska svakodnevica pravo je vrelo inspiracije za tim kreativaca koje je okupila Gordana Fabijanić, žena neiscrpne energije i inspirativne životne priče. Prije desetak godina prekinula je karijeru u korporativnom svijetu, zaključivši da je bolje dati otkaz u telekomunikacijskoj kompaniji u kojoj je dotad radila nego “pregorjeti” od stresa.

image

Gordan Fabijanić u svom ateljeu.

JOSIP CEKADA/CROPIX

Na starom imanju muževe obitelji u Šimunima na Pagu otvorila je konobu Didova kuća, koja se brzo nametnula kao omiljena adresa svih gastro entuzijasta koji navrate na otok. Ljeta je provodila u konobi, a zime u radionici, izrađujući posuđe, isprva samo za potrebe svog restorana. Danas pak Gordana svoju keramiku prodaje, a umjetnički atelje dijeli s još četvero kreativaca koje je prošle godine okupila pod brendom Traversa Design.

image

Traversa proizvodi mogu se kupiti na njihovom web shopu, u dućanu Babushka boutique u Zagrebu te u konobi Didova kuća na Pagu.

JOSIP CEKADA/CROPIX

Višak vremena pretočen u keramiku

“Traversa je nastala 2021. kao posljedica viška vremena u covid mjerama izolacije. Naša keramička radionica zapravo postoji već 12 godina, no do prošle se nismo zamarali velikom proizvodnjom i plasiranjem na tržište. To je bila naša mala, kreativna i mirna luka u zimskom periodu. Inspiracije nam nije nedostajalo. Živimo uz more, mediteranski način života je naš identitet i prirodno je da taj karakter sublimiramo na naše proizvode. Ćakule, turisti, beskonačna ispijanja kava na sunčanim terasama, ribari i ribe, nadmudrivanja, bura koja odnese sve probleme, juga i glavobolje, divlje biljke koje rastu iz kamena, zgode i nezgode iz života primorskog kraja, otoka, mitovi i legende otočana... Sve su to neiscrpne skice za nas. Tijekom epidemije prvi put smo počeli razmišljati kako je baš sada pravo vrijeme da te proizvode pustimo u svijet, čemu je, naravno, kumovala i egzistencijalna neizvjesnost, s obzirom na to da smo poslovno bili vezani uz turizam”, kaže Gordana.

Okosnica svakog proizvoda je crtež koji nastaje na iPadu ili papiru raznim slikarskim tehnikama. On se prenosi ručnim crtanjem na posuđe ili digitalnim tiskom na papir ili tekstil.

image

Na dugoj listi originalnih predmeta za dom koje izrađuju nalaze se šalice, zdjelice, tanjuri, krpe, ručnici, torbe, zidne ilustracije, figure, ukrasni jastuci te posude za začine.

NIKA ANTOLOVIC I JAN METZGER SOBER

U sklopu Traverse danas je pet kreativaca i prijatelja. “Maja Smokvina ručno izrađuje posuđe i ona je naša najveća snaga, moj suprug Kristijan crta, slika, izrađuje skulpture i svira na klaviru u pauzama, Nika Antolović je naš multitasking organizator, ona izrađuje posuđe, glazira, oslikava, vodi web shop i društvene mreže te fotografira proizvode, a Jan Metzger Šober je web i grafički dizajner koji sve što napravimo pretvori u neke nove dimenzije. Ja sam pak zadužena za sve i svašta, od rada na lončarskom kolu do oslikavanja keramike, ilustriranja na tekstilu i papiru do plaćanja računa i isplate plaća”, kroz smijeh govori Gordana, dodajući kako je u priči i njezin sin Dorijan, “najveći kritičar i čuvar Traversa IT svemira”.

image

Atelje Gordane Fabijanić, Traversa Design

NIKA ANTOLOVIC I JAN METZGER SOBER

Čitajte i: Neonski znakovi veliki su hit u uređenju: Prostor postaje cool, a znamo i gdje ih kupiti

Svi su oni, konstatira, najsretniji kad na sebe navuku traversu (kolokvijalni naziv za pregaču) i bace se na posao. “U njima smo zapravo čitavu godinu, ljeti u našoj konobi na Pagu, zimi u radionici u Rijeci. Kao ptice selice smo. Svi osim Nike. Čim dođe proljeće i osjeti se miris morske soli u zraku, spremamo se za jug. Ujesen, s prvim kišama, pakiramo kufere i veselimo se našoj radionici, mirisu toplog čaja i kave i prljanju ruku glinom i bojama. Za mene traversa označava kreativnu slobodu, a odjenuti je znači krenuti u jednu drugu dimenziju, rada s rukama koji me ispunjava. Navečer, kada skineš traversu, iza tebe su lončići, šalice, zdjele, skulpture, crteži i, naravno, plan za sutra. Traversa je u pravom smislu riječi način života i dio našeg identiteta pa je bilo logično da tako nazovemo brend”, zaključuje Gordana.

image

Ručno rađeni Traversa Design

JOSIP CEKADA/CROPIX
Linker
14. travanj 2024 05:08