Privatni album
jake boje i snažne žene

Ilustracije Maje Tomljanović podižu raspoloženje u trenu: 'Otkaz je najbolja odluka koju sam donijela'

Svaki ljubitelj kolorita, optimizma i ilustracija oduševit će se radovima ilustratorice Maje Tomljanović. Njezini radovi koje smo uočili na Instagramu pršte dobrom vibrom i energijom, baš onim što je potrebno svakom domu i praznome zidu. Porazgovarali smo s Majom koja nam je otkrila nešto o sebi i svojim radovima te o planovima za budućnost.

Kako je krenula tvoja ljubav prema crtanju i tko se zapravo krije iza veselih ilustracija?

Crtanje je oduvijek bila moja najdraža stvar dok sam odrastala kroz osnovnu i srednju školu. Kada sam upisala Grafički fakultet u Zagrebu prestala sam crtati. Ne znam ni sama zašto. Dok sam radila kao grafički dizajner sanjala o tome da se opet vratim crtanju, samo nisam imala hrabrosti opet početi. 2016. sam odlučila slijediti svoje srce, dala sam otkaz i napokon počela crtati. Sada tri godine kasnije mislim da je to bila najbolja odluka koju sam donijela.

Instagram

Likovi na tvojim ilustracijama su uglavnom smeđokose žene, u kome pronalaziš inspiraciju za crtanje i koje još motive najčešće koristiš?

Jako volim crtati ljude općenito, a osobito žene. Nekako mi ruka sama ide u tom smjeru, ka opuštenijim linijama, lijepim oblinama… Kako radim od doma dosta moje inspiracije nalazim digitalno. Imam moodboard na Pinterestu, u koji uvijek dodajem fotografije, quotove, palete boja… I njemu se vraćam u trenucima kada sam bez inspiracije. Ali inspiracija je i svugdje oko mene, svakodnevne stvari koje se događaju meni ili ljudima koji me okružuju, putovanja na kojima sam bila, mjesta koja želim posjetiti…

Instagram

Susretneš li se s kreativnom blokadom i kako rješavaš takve situacije?

Ponekad ako baš imam jako pretrpan raspored onda mi dođe do zasićenja i blokade kada mi se ništa što napravim ne sviđa. Tada jednostavno odustanem i radim nešto drugo. Bilo što. Pečem kolače, odem u prirodu, surfam, čitam, gledam tv… najbitnije mi je maknuti taj pritisak da moram nešto napraviti.

Instagram

U kojim trenucima nastaju djela s kojima si najzadovoljnija?

Najbolje stvari nastaju spontano, brzo, kada ne razmišljam previše o tome što ću crtati. To su ove moje male spot ilustracije, cura na biciklu, cura sa psom i slično. Ideja me pogodi, sjednem i nacrtam sve u jednom dahu.

Koliko ti je Instagram pomogao u promociji ilustracija? Gdje možemo nabaviti tvoje radove?

Instagram je super stvar i stvarno mi je pomogao u promociji i pronalasku klijenata. Gotovo većina klijenata me kontaktira preko Instagrama, ali dosta ih odnedavno dolazi i preko mog shopa na Etsiju gdje se mogu i kupiti moje ilustracije. Imam shop na Society6 i Casetify. Prisutna sam u i nekoliko shopova u Hrvatskoj, gdje se moje ilustracije mogu i fizički pogledati i kupiti.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od posla ilustratorice?

Da, definitivno. Mislim da je s obzirom na digitalno vrijeme u kojem se nalazimo i struku kojom se bavim svejedno da li sam u Hrvatskoj ili negdje drugdje. Klijenti dolaze sa svih strana svijeta, nisam koncentrirana samo na hrvatsko tržište. Etsy shop koji imam, i web shopovi u kojima prodajem ilustracije imaju dostavu u cijelom svijetu.

Instagram

Kako izgledaju tvoji planovi za budućnost?

Plan mi je i dalje crtati što više, razvijati se i eksperimentirati. Trenutno radim na nekoliko super projekata za klijente i jedva čekam da ugledaju svijetlo dana. Radim i na nekoliko privatnih stvari. Voljela bih uvesti još novih proizvoda u svoj asortiman, ostvariti suradnje s klijentima sa svoje liste želja. Planova je puno, a vjerujem da će se svi ostvariti.

Linker
25. travanj 2024 19:30