ŠIMUN ŠITUM
BISER NEDALEKO OD BUJA

Ideja nastala na salveti: Pogledajte kako izgleda luksuzno hotelsko selo u Istri dostojno pet zvjezdica

Luksuzno hotelsko selo San Canzian u blizini Buja zaokružena je priča o arhitekturi, povijesti i tradiciji, a svojim gostima nudit će luksuz dostojan pet zvjezdica: galeriju u sobama, najbolja vina, fine dining večere te Porsche za obilazak krajolika.

U selu Donji Mužolini nedaleko od Buja početkom kolovoza otvoren je San Canzian Village&Hotel, pravi biser luksuza u središnjoj Istri. Riječ je o osam izvanserijskih kućica s 25 soba savršeno uklopljenih u krajolik, s terasama s kojih pogled seže preko mora do Dolomita, golemim bazenom i maslinikom, vinotekom sa 700 naslova te restoranom koji pretendira na dvije Michelinove zvjezdice. Taj hedonistički raj stvorili su Leopold Botteri, Siniša Šare, Bojan Luncer i Boris Lukšić, četvorica poduzetnika i hedonista, a iza iznimne sinergije krajobraza, arhitekture i dizajna krije se zaokružena priča o povijesti tog kraja, načinu života, tradiciji i novom vremenu koje je Istru uzdiglo na pijedestal gastronomskih i enoloških destinacija.

15.07.2019. buje
leopold botteri
snimila- matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar
Suvlasnik Leo Botteri pazi da svaki detalj bude na najvišem nivou

- Desetak godina maštao sam sa Sinišom Šarom o kući za odmor u Istri koju bismo malo koristili, a preostalo vrijeme iznajmljivali - otkriva Leo Botteri, nekadašnji novinar, a danas vlasnik brendova Uje i Brachia. Upoznali smo se dok je Siniša vodio Wine&Gastro Academy u Zagrebu. Često smo odlazili u Istru, uživali s prijateljima vinarima u ćakulanju te povremeno razgledali neku kuću, ali gotovo na razini vica. Sve dok nismo doznali za ovu kuću koja je postala baza cijelog projekta. Imala je 700 četvornih metara i bila je prevelika za ladanjsku vilu pa smo odlučili napraviti cijeli resort koji bi se potpuno uklopio u selo. Na komadu salvete nacrtao sam inicijalnu skicu i praktički smo iz zafrkancije krenuli u ozbiljno projektiranje koje smo povjerili arhitektonskom studiju Siniše Bjelice. Poslije su nam se pridružili Bojan Luncer i Boris Lukšić, visokopozicionirani menadžeri u Lidlu na svjetskoj razini i također veliki hedonisti, jer im se jako svidjela ideja o luksuznom hotelu koji će gostima biti baza za pravi doživljaj unutrašnjosti Istre.

ŠIMUN ŠITUM

Za gradnju kompleksa vrijednog četiri milijuna eura korišten je kamen iskopan dok su se radili temelji. S Brača je dopremljeno dvadesetak maslina pa se ulje počelo proizvoditi čim su kupili zemlju. O masliniku brinu susjedi, jedini u selu: bivša vlasnica kuće i bračni par koji ima svoj vinograd, maslinik, povrće, koke, jaja, pa od njih nabavljaju sve što im treba za restoran. Sve ostalo povjereno je vrhunskim stručnjacima koji gaje istu estetiku.

Matea Smolčić Senčar
Bazen okružen maslinikom

Matea Smolčić Senčar
Udoban dizajnerski namještaj na terasi

Matea Smolčić Senčar
Amfore kao skulpture u vrtu

Matea Smolčić Senčar
Nasadi lavande

Elegantan restoran ekspozitura je zagrebačkog Noela. Ivan Jug, suvlasnik i svjetski priznati sommelier, kuharsku palicu povjerio je Austrijancu Danielu Tschachleru, chefu koji je radio u vrhunskim svjetskim restoranima poput D.O.M.-a Alexa Atale u Sao Paulu i Centrala u Limi. Uz bogatu vinsku kartu u planu je i posebno pivo koje će se ekskluzivno za San Canzian proizvoditi u pivovari San Servolo iz Buja. Noel Buje će za hotel pripremati doručak, tijekom dana u baru će u ponudi biti mali zalogaji, a navečer će gosti uživati u fine dining sljedovima.

ŠIMUN ŠITUM
Ivan Jug, suvlasnik Noela i svjetski priznati sommelier, sa chefom Danielom Tschachlerom, koji kreira fine dining jelovnik u restoranu i baru u San Canzianu

Unutarnje i vanjsko uređenje - oku ugodan spoj modernog i tradicije - djelo je Borisa Ružića, dizajnera prepoznatljivog izričaja koji je uredio brojne kuće za odmor u Istri.

- Ovaj projekt otvara novu svijest o Istri i fuzija je starih zanata i tehnika sa suvremenima - govori Boris Ružić. - Istra je prije bila jako siromašna, ljudi nisu mogli kupiti ni boju da bi obojili škurnjiće pa su ostali hrđavi. Zato smo mi koristili korten za ograde i detalje, kao i beton, koji su u Istru donijeli Česi. Njime su se popločavala dvorišta i šterne. Samo imućnije obitelj imale su kamene podove. Mi u San Canzianu imamo i beton i kamene ploče. U baru su atraktivni Thonet stolci i kristalni lusteri kao u bečkoj kavani, ali i fenjeri te obnovljeni stari ormar. Svaka soba je mala galerija s radovima 33-godišnjeg splitskog slikara Duje Botterija koji se potpuno uklapaju u našu viziju doživljaja prostora. U nekima su i herbariji s biljem ubranim na okolnim livadama.

Matea Smolčić Senčar
Bar sa stolcima Thonet i lusterima koji daju dašak bečke kavane

Matea Smolčić Senčar
Kombinacija modernog i suvremenog: starinski noćni ormarići i slike Duje Botterija

Matea Smolčić Senčar

Priliku su dobili i mladi. Arhitektica Nika Serdar (25) nije još diplomirala kad je u ime nagrađivanog arhitektonskog studija SB postala koordinatorica između investitora i izvođača radova, a kasnije i desna ruka Borisu Ružiću. Zbog tog se projekta na godinu dana preselila iz Zagreba u Istru.

15.07.2019. buje
boris ružić i nina 
snimila- matea smolcic sencar
Matea Smolčić Senčar
Arhitektica Nika Serdar i dizajner Boris Ružić

- Diplomirala sam prije šest mjeseci paralelno radeći ovaj projekt - govori Nika Serdar. - Bila sam od prvog dana na gradilištu, stalno postavljala pitanja da bih naučila ono što mi nije bilo dostupno na fakultetu - od materijala do načina izvedbe - a kasnije sam dobila priliku da sudjelujem u osmišljavanju interijera. Ponosna sam i na geometrijski vrt koji sam sama projektirala. Boris Ružić bio je moj drugi mentor, naučio me gledati detalje, vodio me sa sobom u Italiju da odaberemo namještaj, što mi je bilo jako zanimljivo. Bila sam marljiva, uporna, željela sam naučiti i dobila priliku kakva se ne pruža često mladim ljudima.

Matea Smolčić Senčar
Selo je ispresijecano šarmantnim prolazima

Matea Smolčić Senčar
Čista komocija: mali bazen i uz kućicu

Matea Smolčić Senčar
Vinoteka sa 700 etiketa vina

Komoditet i luksuz koji goste očekuje u San Canzianu doista je na razini pet zvjezdica: od kozmetike Molton Brown koju preferiraju u hotelima Four Seasons, dočeka već na parkingu i cvijeća u sobama do pool boya, koji je u svakom trenutku spreman gostu čak obrisati i naočale ako se ovlaže, te Porschea koji se može unajmiti za obilazak Istre. Tko se pak voli prepustiti enološkim užicima, bit će mu na raspolaganju hotelski vozač i BMW sedmica. U svakom slučaju, uz luksuzne hotele s četiri zvjezdice, San Roco i San Servolo, Istra je sa San Canzianom dobila turističko “sveto trojstvo”. A posveta zaštitniku zemljoradnika je i obližnja crkvica do koje, zahvaljujući hotelu, sada vodi novi put.

Linker
25. travanj 2024 09:33