Dizajn

Dvije kreativke i prijateljice spojila je ljubav prema biljkama: Sada imaju cvjećarnicu s posebnim konceptom

Maja Subotić Šušak i Katarina Zlatec u Gornjoj Bistri stvaraju jedinstvene vijence i bukete, koristeći pritom samo bilje iz okoline i prirodne materijale.

Odrastanje Maje Subotić Šušak (30) u Kostreni i Katarine Zlatec (34) u Đurđevcu obilježio je neposredni kontakt s prirodom i ljubav prema cvijeću. Maja ju je, kaže, naslijedila od svoje none, s kojom je brala samoniklo bilje i izrađivala herbarije.

Katarina je pak oduvijek maštala o vlastitom seoskom imanju i vrtu punom cvijeća, a san joj se ispunio prije tri godine kada je sa suprugom Antom kupila kuću u Gornjoj Bistri. Posadila je mali vrt, počela brati bilje u obližnjoj šumi i izrađivati vijence za vlastiti gušt.

Premda su se upoznale još kao studentice, jer su obje magistrirale Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Maja i Katarina tek su zahvaljujući komunikaciji na društvenim mrežama shvatile da dijele isti senzibilitet prema bilju i estetici.

Iz toga se razvilo prijateljstvo, ali i poslovna ideja - potpuno drukčiji koncept cvjećarnice, naziva “Samonikla”, a u kojem se spajaju njihove strasti prema umjetnosti, prirodi i cvijeću.

image
Vlasnice brenda Samonikla žele da se u njihovim kreacijama odražava sirova ljepota prirode, a kombiniraju bilje i boje koje prenose osjećaj sklada šume u aktualnoj sezoni.
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Lockdown ju natjerao na pokretanje vlastitog posla: Vinkovčanka izrađuje neodoljive vaze, tanjure i šalice

- U jesen prošle godine odredile smo smjer kojim želimo ići, a to je održivo cvjećarstvo - kaže Maja Subotić Šušak. Njihov je pristup organski, čist, jednostavan, a stvaraju bukete i vijence od sušenog i svježeg cvijeća u želji da se u njihovom radu odražava sirova ljepota prirode.

Žele nadahnuti ljude

Kako su dizajnerice, vrlo im je važno pa kombiniraju bilje i boje koje prenose osjećaj ravnoteže i sklada šume u sezoni. Kako se pogled na cvjećarstvo u svijetu mijenja, i one se nadaju da svojim radom mogu nadahnuti ljude da promisle o održivosti i onome što kupuju. U procesu izrade stoga koriste samo prirodne materijale - rade bez cvjećarske spužve, bez plastike, ljepila, bojanja, izbjeljivanja... Osim toga, ne žele sudjelovati u stvaranju nerazgradivog otpada koji generira cvjetna industrija, poput plastične ambalaže, posuda, ukrasa, vrpci na sintetičkoj bazi...

image
U procesu izrade vijenaca i buketa Maja i Katarina ne koriste cvjećarsku spužvu, plastiku, ljepilo, boje ni vrpce na sintetičkoj osnovi...
DARKO TOMAS/CROPIX
image
...dok bilje djelomično beru u šumi, dio uzgajaju u vrtu u Gornjoj Bistri, a dio kupuju od lokalnih proizvođača.
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: U potrazi za malim Zagrebom: Minijaturne umjetničke instalacije koje odaju počast nekadašnjim vremenima

- U inozemstvu, posebice u Australiji, koncept održivog cvjećarstva vrlo je aktualan. U Hrvatskoj je on još u povojima, a mi bismo voljele da se o tome više govori i educira javnost. Bilje beremo u šumi, dio uzgajamo u vrtu u Gornjoj Bistri, a dio kupujemo od lokalnih proizvođača. Hrvatska uvozi jako puno cvijeća, dolazi iz Nizozemske, Afrike, putuje avionima do prodavača, potom do cvjećarnice pa tek onda do kupca. A da bi ostalo “svježe” - tretira se kemikalijama. Naš je pristup drugačiji - kad osoba naruči buket, cvijeće se tek tada bere, priprema i takvo dolazi u vaš dom. Zato naši buketi mogu izgledati svježe i nakon 14 dana - objašnjava Katarina Zlatec.

image
'Beremo cvijeće tek kad dobijemo narudžbu te ga ne tretiramo kemikalijama'.
DARKO TOMAS/CROPIX

Zasad se njihove kreacije mogu naručiti preko Instagram stranice, no kroz mjesec dana planiraju otvoriti cvjetni atelje nedaleko od Kvaternikovog trga u Zagrebu, svojevrsni showroom gdje će se kupci i uživo moći uvjeriti u originalnost njihovog izričaja.

Linker
12. travanj 2024 01:12