Saša Lisjak
ušuškajte se ispod dekice

Cozy jesenska atmosfera u domu: 5 prijedloga koji će dom pretvoriti u toplu oazu

Dolazak kiše kao da je htio skrenuti pažnju da smo već zašli u duboku jesen i da je vrijeme za sezonski makeover naša četiri zida. Otkuda krenuti i što bismo mogli unijeti u svoj dom kako bismo mu dali novu dozu topline i ugode, otkriva Mirjana Mikulec.

Izmjene godišnjih doba trebale bi se svakako sjetiti i u interijeru - u proljeće i ljeto želimo atmosferu koja će odisati svježinom i biti prozračna i lepršava te prizivati morski ugođaj, a u jesen i proljeće tražimo toplinu u domu. Ta usklađenost nas ispunjava i stvara osjećaj ravnoteže s prostorom u kojem živimo. To naravno nužno ne podrazumijeva da ćemo mijenjati izgled svoga doma u cijelosti niti da moramo poduzimati velike radove kako bismo i u četiri zida bili ukorak s aktualnim godišnjim dobom. Tek male izmjene u interijeru mogu učiniti čuda i pripremiti stilski naš dom za hladne jesenske i zimske dane. Stoga preporučujem uvijek da u svome domu imate nekoliko postava detalja, koje ćete izmjenjivati ovisno o svome raspoloženju, ali i godišnjim dobima. Evo pet prijedloga kako možete ostvariti mali, ali efektan sezonski makeover!

Saša Lisjak

DODIR ZLATNE, BAKRENE I TAMNIH BOJA

Najnoviji trendovi unijeli su u interijere plemenite materijale poput zlata i bakra, kao i tamne nijanse, prije svega tamnoplavu i zelenu, ali i profinjene nijanse bež i smeđe. Prava inspiracija okolišem u hladnim danima, a dodir zlata i bakra sve podigne! Njihova kombinacija očaravajući je spoj koji unosi atmosferu prirode, elegancije, raskoši, ali i topline u interijer. Osim što je ovaj spoj dobrodošao u interijerima inspiriranim klasikom, vrlo dobro će se snaći i u modernim, minimalističkim interijerima. Zlatna vaza, bakrena visilica ili svijećnjak činit će savršen stilski kontrapunkt jednostavnim, pročišćenim plohama i neutralnim nijansama.

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Sanja Jagatić

Sanja Jagatić

Sanja Jagatić

UTOPLITE DOM BARŠUNOM

Modernizirana klasika u interijere je donijela i bogate mekane tkanine, prije svega baršun i njegove imitacije. Pored vune i pamuka, nema boljeg materijala koji će unijeti toplinu u dom. Bilo bi dobro imati dvije postave zavjesa - prozračne ljetne te teške i guste zimske, primjerice od baršuna. Dobra ideja je svakako na postojeće, lagane svijetle, staviti nadzavjesu od nekog tamnijeg, debljeg materijala. Pridružite svome domu neki manji element od baršuna – pored zavjesa, razmislite o tabureu, naslonjaču ili tek jednoj ili dvije stolice presvučene baršunom, koje ćete pridružiti blagovaonskom setu ili pak staviti na istaknuto mjesto u hodniku te na nju odlagati torbu.

Saša Lisjak

TEPIH, TAPETE I(LI) TABURE...

Mnogi prakticiraju micanje tepiha iz boravka i ostalih prostorija tijekom ljetnog perioda, što je vrlo praktično, a i unosi dobrodošlu promjenu u prostor. Sada je vrijeme da ga vratite, ili nabavite novi. Tepisi visokog flora, poznatiji kao čupavci svakako će unijeti veću dozu topline, a tapete tamnijih tonova ili prigodnih motiva, kao i tabure od pletenine zaokružit će jesensko-zimsku priču. Ako niste ljubitelj čupavaca, ne brinite – i svaki drugi tepih, pa bio on i neke posve svijetle nijanse, oplemenit će podove, ali i cijelu prostoriju. Pleteni tabure nije jedini element koji može biti ove teksture – razmislite o jastuku, dekici, košari za odlaganje časopisa...

Darko Mihalić

Saša Lisjak

KRZNO, „IT“ DODATAK ZA HLADNE DANE

Jesen i zima u domu žude za mekim tkaninama i teksturama. Ima li boljeg izbora od krzna? Bilo da je riječ o pravom ili umjetnom, životinjsko krzno daje toplinu svakom prostoru. I k tome je jako popularno. Savjetujem svima da nabave manje komade umjetnog krzna, u obliku mini deke odnosno prostirača koji mogu seliti iz prostorije u prostoriju i upotrebljavati kao podložak za stolicu, kutnu garnituru, ali i tepih pored kreveta. Razmislite i o tabureu koji je presvučen krznom ili pak ukrasnim jastucima s krznenim navlakama koje ćete početkom proljeća zamijeniti prikladnijima, ususret novoj sezoni.

Saša Lisjak

Sanja Jagatić

Sanja Jagatić

Saša Lisjak

NENADMAŠNA TOPLINA AMBIJENTALNE RASVJETE

Neizostavan dio svakoga doma je rasvjeta – ali ne samo ona osnovna, nego i ambijentalna, koja donosi atmosferu. Toplo i meko prigušeno svjetlo zbog svoga slabijeg intenziteta stvara toplinu i ugodu. S ambijentalnom rasvjetom osjećate ćete svoj dom kao sigurno skrovište te postići veću dozu intime. Razmislite o novoj podnoj ili stolnoj lampi, visilici u kutu prostorije ili pak zidnoj lampi iznad kreveta ili kutne garniture. Kako je riječ o detalju koji bi trebao biti i stilski naglasak u prostoru, razmislite o njegovu dizajnu.

Sanja Jagatić

Linker
19. travanj 2024 03:17