Bez brige s Dijanom

Znate li koliko je zapravo štetan nikotin? Voditeljica Škole nepušenja dala je odgovor na to pitanje i mogao bih vas šokirati

Gošća ovotjedne emisije ‘Bez brige s Dijanom‘ bila je psihijatrica i voditeljica Škole nepušenja zagrebačkoj bolnici Sveti Ivan te je objasnila zašto

Ovisnost o pušenju, odnosno nikotinu skraćuje život, loše utječe na izgled naših zubi, tena, kose i noktiju te zapravo nema nikakvu svrhu osim trenutnog zadovoljstva. Psihijatrica Irena Rojnić Palavra tvrdi da pušenjem pušači zapravo gube svoju slobodu, a misle upravo suprotno - kako im cigareta pomaže tu slobodu steći.

Čitajte i: Čelnica Škole nepušenja: ‘Jedan pacijent pušio je pet kutija cigareta dnevno

U najnovijoj epizodi emisije "Bez brige s Dijanom" istaknula je koliko je nikotin zapravo štetan. Odgovor bi vas mogao iznenaditi, bilo da ste pušač ili ne.

"Nikotin je jedna od najadiktivnijih tvari koje znamo. Čak je adiktivniji od nekih teških droga", objasnila je Palavra, dodajući da u Hrvatskoj aktivnih pušača ima oko 40 posto.

Čitajte i: Psihijatrica Irena Rojnić Palavra: ‘Svaki drugi pušač u Hrvatskoj razvit će ozbiljnu dijagnozu‘

„Prestanak pušenja je najbolja životna odluka i to treba odlučiti energično i naglo. Morate maknuti sav pušački pribor koji imate kod kuće. Žudnja za cigaretom traje nekoliko minuta, ali disanjem ili razgovorom, nikotinskom žvakaćom, preusmjeravanjem pažnje to se lako otklanja”, napominje psihijatrica.

Linker
19. travanj 2024 07:48