Bez brige s Dijanom

Psiholog Igor Mikloušić: ‘Žene su danas uspješnije od muškaraca, no nepravedno padaju u klopku‘

Mentalno zdravlje tema je koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake.

Psiholog Igor Mikloušić sa znanstvenog instituta Ivo Pilar gostovao je u emisiji „Bez brige s Dijanom”. Uvodno je objasnio što je evolucijska psihologija i kakve veze ima s našim ponašanjem. Objasnio je kako malo odluka donosimo svjesno te da ih većinu donosimo potpuno nesvjesno. Važno je, kaže Mikloušić, težiti balansu emocija i racija - to je jedna od osnova kognitivno bihevioralne terapije. „Ne treba se u potpunosti predati u ruke osjećajima, oni nas mogu zavarati, i podcjenjivati ili precjenjivati odluke. Važno je samo preispitati životne odluke„ istaknuo je.

Partnerski odnosi

„Brakovi su u opadanju, dob za ulazak u brak se povećava iz godine u godinu, a jedan od razloga je i ekonomska računica – s brojem djece raste i potrošnja. S druge strane imamo puno opcija s korištenjem televizije, interneta i stvara se dojam bezgraničnog izbora na temelju onoga čemu smo izloženi putem medija, a ne stvarne okoline pa svoje odluke krojimo putem toga, na potpuno krivi način, jer nismo orijentirani na okolinu”, priča psiholog.

Sudar naših evolucijskih poriva, tehnologije i stila života nalazi se u tome što sve više parova ne želi djecu. Strah od vezivanja i bliskih odnosa također je u porastu.

„Puno je problema o kojima ljudi uopće ne razmišljaju – mladi sve kasnije ulaze u intimne veze – štite se od neuspjeha kroz virtualni „zaštićeni” svijet. Razina testosterona kod muškaraca u zadnjih godina jako pada”, objašnjava Mikloušić.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Psihoterapeutkinja Asja Kuzmanić: ‘Psihoterapija je osobna higijena‘

„Varijacije unutar spolova su ogromne. Žene danas više završavaju fakultete nego muškarci, koncentriranije su i kada biraju partnere žele da su jednako dobri ili bolji od njih, no broj takvih muškaraca se smanjuje pa tako žene koje se bave svojom karijerom padaju u klopku. Muškarci pak cijene mladost i kako oni razvijaju svoju karijeru njima se povećava izbor partnerica, a kod žena se događa pak sasvim suprotno”, priča Mikloušić.

Partnerski odnosi u pandemiji

„Mnogi su vjerovali da će se dogoditi baby boom, uključujući i mene, no to se nije dogodilo. Više je prevladao egzistencijalni strah gdje ćemo biti za godinu dana. Čini se da baby boom dolazi sa zakašnjenjem. Veze koje su bile kvalitetne su ojačale, a one na slabim nogama doživjele su fijasko. Oni koji su bili na počecima veza provodili su vrijeme zajedno, i pandemiju su proveli zajedno”, objašnjava.

Linker
19. travanj 2024 00:50