Bez brige s Dijanom

‘Piće je bolest, a ne utjeha‘: Psihijatrica objašnjava zašto problem s ‘kapljicom‘ dugo ostaje skriven

Zašto raste broj ovisnika o alkoholu otkriva zagrebačka psihijatrica Antonija Puljić, čije pacijentice pate od ‘sindroma praznog gnijezda‘ - kad djeca napuste roditeljski dom, a one više ne vide vlastiti smisao postojanja.

U Hrvatskoj je više od 50 tisuća žena ovisno o alkoholu - i taj je broj u stalnom porastu. Motivi su različiti: takozvani primarni alkoholizam razvija se kad osoba pije da bi se opustila i u društvu osjećala bolje, ali se to pretvori u naviku. Sekundarni je pak ako piće služi kao umirujuće sredstvo s kojim se nastoje ublažiti neki negativni osjećaji ili se “maskiraju” psihičke tegobe poput tjeskobe i depresije, govori Antonia Puljić, psihijatrica Zavoda za liječenje ovisnosti u zagrebačkoj Klinici “Vrapče” i gošća emisije “Bez brige s Dijanom” na portalu gloria.hr.

Čitajte i: Najovisnije su o alkoholu: ‘Neke žene su četvrti put kod nas, a kažu da su ondje zbog visokog tlaka'

A jedan od najčešćih razloga sekundarnog alkoholizma kod žena je, kaže doktorica Puljić, takozvani “sindrom praznog gnijezda”, perioda u životu kada djeca napuste roditeljski dom, koji se često vremenski podudara s menopauzom ili odlaskom u mirovinu.


Sve su to promjene koje mogu izazvati osjećaj nedostatnosti, usamljenosti i preispitivanja vlastite uloge u novim životnim okolnostima. Često je pritom riječ o ženama koje su vrlo osjetljive na promjene.

- Sindrom praznog gnijezda nije klinički poremećaj niti se postavlja kao psihijatrijska dijagnoza, nego se radi o terminu kojim se označava to prijelazno životno razdoblje. Žene tada preplavljuje osjećaj gubitka smisla i vlastite svrhe postojanja. No, usuđujem se reći da su kod tih žena intrapsihički problemi bili prisutni i prije majčinstva i obitelji: kada od ranih faza života nema formiranog samopouzdanja, odlazak djeteta samo je dodatni uteg otprije prisutnom subjektivnom osjećaju bezvrijednosti i beskorisnosti - objašnjava Antonia Puljić, dodajući kako za takve osobe konzumacija alkohola ima funkciju “samoliječenja” kako bi se “utišali” unutarnji nemiri.

Ne treba gubiti nadu

Jedan od problema ženskog alkoholizma jest i što dugo ostaje skriven. Obitelj vidi da se s njenom članicom nešto događa, ali to krivo tumače, smatraju da se radi o nekoj bolesti, visokom tlaku, neurološkim poremećajima...

- Liječenju se pristupa tek kad su tjelesni, životni i funkcionalni kapaciteti ovisnice gotovo istrošeni. No, ni tada ne treba gubiti nadu - govori Antonia Puljić.

Obitelj treba imati razumijevanja za alkoholičare - jer nije riječ o slabosti, nego o opakoj bolesti koja se mora i može uspješno izliječiti.

Linker
01. travanj 2024 00:37