bez brige s dijanom

Najovisnije su o alkoholu: ‘Neke žene su četvrti put kod nas, a kažu da su ondje zbog visokog tlaka‘

Mentalno zdravlje tema je koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake.

Psihijatrica sa Zavoda za liječenje ovisnosti u Vrapču, Antonia Puljić gostovala je u ovotjednoj emisiji Bez brige s Dijanom Čuljak na portalu gloria.hr. Govorila je o ovisnostima kod žena te istaknula kako su najovisnije o alkoholu, a zatim o tabletama – anksioliticima. Više od 50 tisuća žena u Hrvatskoj ovisno je o alkoholu, a dok je prije pedesetak godina omjer žena i muškaraca u ovisnosti o alkoholu bio 1:10, sada je već taj omjer 1:3.

"Motivi su različiti, primarni alkoholizam se razvija kada osoba pije da bi se u društvu osjećala bolje, da se malo opusti, no to onda krene u naviku. Sekundarni alkoholizam nastaje kada žene imaju već neke psihičke tegobe poput depresije ili anksioznosti i osjećaju unutarnju napetosti, alkohol je taj koji opusti i svidi im se njegov učinak pa s vremenom razviju ovisnost. Alkohol im služi kao ispušni ventil", priča Antonia Puljić naglasivši kako je alkoholizam bolest, a ne slabost te da tu bolest treba liječiti. No, samo se 20 posto ovisnih izliječi i uspije ostvariti potpunu apstinenciju.


Licemjerno društvo

"Priče žena su različite, otpor je prevelik i najčešće dođu na nagovor obitelji ili šefa. Licemjerno smo društvo, pijemo kada slavimo i kada tugujemo, ali smo vrlo kritični prema osobi koja razvije problem s alkoholizmom. Sram osjeća i žena i cijela obitelj. Neke žene su četvrti put kod nas, a kažu da su ondje zbog visokog tlaka. No, kada se uključe u liječenje spremne su na suradnju i promjene u svom životu", govori psihijatrica.

‘Život u neimaštini troši toliko mentalne snage da umanjuje kapacitet za razborito vođenje života‘

Psihijatar Robert Torre: ‘Kada bi se ove tri stvari prevenirale, pojavnost ludila bi značajno pala‘

Doktor Ante Bagarić o ovisnosti u doba pandemije: ‘Ovisnici nisu slabići, naučite s njima komunicirati‘

Profesor Ante Bagarić: ‘Ovisnika je sve više! Ovisnost jest teška bolest, ali izlječiva‘

image
Gošća emisije Bez brige
RONALD GORSIC /CROPIX

Njezino iskustvo pokazuje da izliječena žena više nikada na slavljima i rođendanima ne smije popiti ni čašu šampanjca. "Zvuči okrutno, ali to je jedini put. Onaj koji ima dijabetes na istom tom rođendanu ne smije jesti tortu i kolače. Mnogi su tako ponovno krenuli piti s tezom 'samo ću jednu'. To nije moguće", kaže.

Uvjerila se kako je najteže djeci alkoholičara jer su joj neki sa samo 16, 17 godina došli po savjet kako pomoći roditeljima. Govorila je detaljno i kako izgleda liječenje, kakva je korist od grupnih terapija, je li ovisnost u porastu posljednjih godinu dana te govori li se dovoljno u obrazovnom sustavu o ovisnostima.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
19. travanj 2024 14:49