BEZ BRIGE S DIJANOM

Kako se obraniti od narcisa? Psihijatar Hrvoje Handl donosi savjete za preživljavanje s psihopatima

Mentalno zdravlje tema je koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake.

Dokotor medicine Hrvoje Handl, psihoanalitičar psihijatar, voditelj Dnevne bolnice za poremećaj prehrane pri Klinici za psihijatriju Sv. Ivan u Jankomiru ovog tjedna u emisiji Bez brige, urednice i voditeljice Dijane Čuljak govori o psihopatiji i psihopatskim poremećajima ličnosti, te obrani od takvih osoba.


"Psihopatiju definiramo kao hladnoću i potpuni izostanak empatije, te savjesti izazvan teškim narcističkim poremećajem ličnosti", kaže dr. Handl i dodaje kako su najčešći uzroci takvog teškog poremećaja osobnosti nalaze u traumama najranijeg djetinjstva.

Do njih dovodi izostanak osnovne roditeljske brige i ljubavi zbog čega si dijete daje u zadatak da preživi - bez drugoga. U krajnjoj konzekvenci osobe s izraženim psihopatskim poremećajem druge ljude koriste isključivo kao sredstva za vlastite ciljeve, a kad im prestanu za to služiti oni za njih jednostavno više ne postoje.

Kako prepoznati psihopata

Jedna od njihovih manifestacija je i stalna potreba za dominacijom u svim prilikama, neprestano dokazivanje u krevetu, a uz to i izraženi strah od starosti, znakova fizičkog propadanja te smrti.

Čitajte i: Vi pitate, stručnjak odgovara: ‘Moja 15-godišnja kći se stalno fotografira, opterećena je izgledom i društvenim mrežama‘

Doktor Handl je u razgovoru istaknuo da se taj termin u medijima i svakodnevnom razgovoru isuviše često i preširoko koristi, pogotovo u opisivanju zločinaca i ljudi osuđenih na zatvorske kazne zbog počinjena kaznenih djela.

"Nisu svi u zatvoru zločinci, a kamoli psihopati, između toga nema korelacije", kaže dr. Handl i dodaje kako su pravi psihopati izrazito rijetki. No, zato svaka peta osoba ima neki oblik psihopatskog poremećaja, a s njima u vezi - na poslu ili u obitelji - najbolje opstaju osobe koje vole biti podčinjene, jer su s njima kompatibilne.

image

Psihijatar Hrvoje Handl i voditeljica i urednica Dijana Čuljak.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Važno je postaviti granice

"Koliko god razumijem ljude s psihopatskim crtama ličnosti, još više razumijem one koji s njima imaju posla. Najbolje rješenje je da se postave jasne granice, te da empatiju koju inače imamo za druge u ovom slučaju koristimo za vlastitu obranu", govori dr. Handl.

Prema njegovom mišljenju jedina djelotvorna zaštita je intuitivni osjećaj, tzv. osjećaj u trbuhu, koji smo skloni zanemarivati, a to je jasan znak da nam osoba u čijoj se blizini nalazimo - nimalo ne odgovara.

Čitajte i: Psihologinja Tanja Sever: ‘Djevojke u srednjoj školi piju više od dječaka jer se na taj način dokazuju vršnjacima‘

Svako objašnjavanje i istjerivanje istine s takvim visoko manipulativnim osobama nema smisla, kaže dr. Handl, jer će oni uvijek izvrnuti vaše riječi i kompletnu situaciju, te zaključiti da ste vi to o čemu govorite samo tako doživjeli, jer vama nije dobro i na koncu - niste normalni.

Slaba je utjeha što takvi sebe ne vole, najčešće duboko pate i ne vjeruju da im itko može pomoći. Što svakako nije istina, kaže dr. Handl, jer se svaki, pa i najteži psihopatski poremećaj može - liječiti.

Linker
05. ožujak 2024 17:13