Seksualni jaz

Žene žele više seksa, priče o slabom libidu samo su priče

Razlika između postotka seksualno aktivnih muškaraca i žena s godinama raste, međutim ne znači da je uzrok tome to što žene ne bi željele seks.

Duboko je ukorijenjeno uvjerenje prema kojem su žene, pogotovo nakon što prijeđu 45. godinu, malo ili nimalo zainteresirane za seks. Mnoge žene znaju da to nije istina, a to sada potvrđuju i rezultati izvještaja o seksu za 2022. godinu (The 2022 Sex Report), opsežnog istraživanja koje je provela američka zdravstvena tvrtka Hims & Hers, detaljno razgovarajući s više od 7000 osoba. Pokazalo se da 80 posto žena iznad 45 godina čiji je seksualni život slab ili nikakav nije time zadovoljno. Zašto je onda toliko jak glas prema kojem žene i ne žele seks?

Velike razlike

Podaci iz izvještaja pokazuju kako jaz između postotka muškaraca i postotka žena koji upražnjavaju seks s godinama raste, međutim ne znači da je uzrok tome to što žene ne bi željele seks. Kod generacije Z (rođeni krajem prošlog i početkom ovog stoljeća) razlika je samo četiri posto, a kod milenijalaca (rođeni između 1980. i 1995.) podnošljivih devet posto. No, već kod generacije X (rođeni od 1965. do 1980.) razlika je prevelika – na pitanje jesu li imali seks u proteklih mjesec dana potvrdno je odgovorilo 83 posto muškaraca i 68 posto žena. Još je veći jaz među baby boomerima (rođeni od 1946. do 1964.); na jednako pitanje potvrdno je odgovorilo 75 posto muškaraca i samo 50 posto žena.

image

Žene polako razbijaju nametnuti stakleni strop i u seksu

PRISCILLA DUPREEZ/UNSPLASH

Stakleni strop

"Istraživanje pokazuje da muškarci uživaju u aktivnom seksualnom životu i u srednjim i višim godinama, dok žene s godinama nailaze na stakleni strop. Seksualni im se život usporava, ali ne po vlastitom izboru", navode autori studije koji smatraju da to ne treba pripisati menopauzi niti padu libida. "Ideja po kojoj žene imaju niži, a muškarci viši libido je apsurdna. Mnogo je žena u postmenopauzi koje imaju izražen libido, žele seks i doživljavaju snažne orgazme, a imam i brojne muške pacijente s niskom spolnom željom", rekla je urologinja dr. Rachel Rubin u izvještaju. Stručnjaci stoga misle da je stakleni strop djelomično posljedica toga što se seks u medijima i društvu općenito više prikazuje kao muško iskustvo.

Pitanje jednakosti, a ne libida

I kada se obraćaju ženama, često su to savjeti kako zadovoljiti muškarca, rekla je u izvještaju Caroline Spiegel, osnivačica erotske audio platforme Quinn o iskustvu pripadnica generacije Z. Ona misli da je to pitanje povezano s nejednakošću žena. "Tisućama godina žene nisu imale jednaka prava kao muškarci i ekonomski su ovisile o muževima. Mislim da se to odrazilo na seksualno zadovoljstvo žena. I danas kao da je muškarčev užitak važniji od ženinog", kaže. Srećom, stručnjaci predviđaju da će žene iz generacije Z vjerojatno probiti taj stakleni strop i smanjiti, ako ne i premostiti, seksualni jaz.

Linker
23. travanj 2024 20:17