Emocionalna retrospektiva

U vezi na daljinu bila sam pet godina i tek sad uviđam najveće greške: Evo kojih se zamki čuvati kako bi vaša veza preživjela

Ako ste se zaljubili u nekoga tko živi u drugom gradu ili državi, možda se pitate ima li vaša veza smisla... Neću vas lagati, takav tip veze jest težak, ali se definitivno isplati ako znate neke osnovne smjernice i zamke koje trebate izbjegavati.

Ne mogu vjerovati da je prošlo već dvije godine od trenutka kada nam se život okrenuo za 180 stupnjeva. Odjednom nismo smjeli izlaziti iz naših domova, u trgovine smo odlazili jednom do maksimalno dva puta tjedno, nismo smjeli zakašljati jer su svi oko nas odmah mislili da smo zaraženi...

Posao se (barem kod onih koji su imali takav luksuz) prebacio u kućni "ured", granice između poslovnog i privatnog su svakim danom bile sve tanje, a u ono malo slobodnog vremena koje nam je preostalo, mnogi od nas uronili su u retrospektivu i prisjećali se kako je život izgledao prije pandemije.

Tako sam tijekom večernje šetnje, jer je to bila jedina vanjska aktivnost koju smo tada smjeli provoditi, počela razmišljati o međuljudskim odnosima u ovom izazovnom razdoblju i što se sve promijenilo. Kako je tek onim parovima koji imaju vezu na daljinu, kako oni uopće izdržavaju sve to?

I tada sam se mislima vratila oko 15 godina unazad, kada sam svoju prvu pravu, ozbiljnu vezu, održavala upravo - na daljinu.

Upoznali smo se na tada popularnim chat roomovima i odmah kliknuli - imali smo puno toga zajedničkog i jedva smo čekali susret uživo. Razmijenili smo slike i nismo niti malo bili u strahu da je možda s druge strane žice neka potpuno druga osoba. Bila su to druga vremena.

I konačno je došao taj dugoočekivani susret, no ono loše u tome je bilo što je on isti dan kada smo se prvi put vidjeli morao na služenje vojnog roka, što je odmah na početku bio dodatni izazov za naš odnos. No, nismo niti pomišljali prekinuti za to vrijeme jer smo znali da će tih šest mjeseci proći vrlo brzo. U tom periodu vidjeli smo se tada nekoliko puta kada je imao slobodan vikend, a ostalo vrijeme smo se dopisivali preko mobitela.

image

Putujte što češće jer to jača vezu!

UNSPLASH

Problemi odmah na početku

Tek kada se vratio iz vojske mogli smo se posvetiti jedno drugome, no javili su se novi problemi. Kako smo oboje bili iz različitih gradova (ali sva sreća iste zemlje), to je značilo da bismo vikende provodili ili kod njega ili kod mene. Mojoj majci se ta ideja nimalo nije sviđala jer me je tada još uvijek gledala kao dijete i nije joj bilo na kraj pameti pustiti me samu u grad koji ne poznajem. No, nakon moljenja, svađe i preklinjanja, ipak me pustila.

I meni i njemu bilo je sasvim jasno da našu vezu nećemo moći održavati ako se ne budemo redovito viđali, što je preduvjet za uspješan odnos. Jer ona fraza "daleko od očiju - daleko od srca" možda je izlizana, ali je itekako istinita, barem u mojem slučaju i slučaju nekih mojih prijateljica.

U našoj vezi bilo je puno uspona, ali i padova te smo uspjeli izdržati punih pet godina, s putovanjem simo-tamo, no na kraju nije nas razdvojila daljina, već problemi za koje nismo vidjeli rješenje.

Sada, kada s odmakom gledam na tu vezu, puno lakše shvaćam što je potrebno za uspješnost takvog odnosa, nego što sam znala tada pa s vama rado mogu podijeliti nekoliko savjeta ako ste se našli u sličnoj situaciji.

Ne pretjerujte s komunikacijom

Komunikacija je, kao što možete pretpostaviti, vrlo važna u vezi na daljinu, ali može postati iscrpljujuća i opsesivna. Lako je upasti u tu zamku pod krinkom želje za povezanošću, ali previše komunikacije (i provjeravanja gdje je tko) može samo unazaditi vašu vezu.

Tadašnji partner i ja smo se u početku dopisivali non-stop, cijeli dan, što se kasnije pokazalo kao vrlo loše jer je jedna strana postala opterećena mislima gdje je druga i zašto se ne javlja. Balans u komunikaciji je ključ svake zdrave veze, a posebice one na daljinu u kojoj je važnija kvaliteta razgovora, a ne kvantiteta.

To ne znači da se nećete čuti po nekoliko dana, već da se, ako vam je tako lakše, dogovorite da se primjerice čujete svaku večer u 19 sati, umjesto da se živcirate što vam se nije javio dok je na poslu.

image

Online filmska večer može biti jako zabavna za parove u vezi na daljinu!

UNSPLASH

Planirajte romantične susrete

Ako se ne možete vidjeti sa svojim partnerom svakog vikenda, kao što sam ja mogla, ne znači da ne trebate imati susrete. Samo ih morate preseliti u virtualni svijet. Živimo u digitalno doba te su nam dostupni razni kanali komunikacije.

Drugim riječima, organizirajte romantičnu večer u kojoj ćete oboje uživati - gledajte isti film u isto vrijeme pa ga komentirajte tijekom gledanja ili kasnije. Osim toga, možete razgovarati preko kamere uz obrok koji ste si sami napravili i čašu vina, igrati virtualne multiplayer igre ili igre na papiru i slično. Postoji puno ideja, samo ih trebate istražiti.

Ne opterećujte se raznim scenarijima

Svi mi googlamo svoje partnere i one potencijalne te smo barem jednom pogledali koga prate na društvenim mrežama i tko im je sve prijatelj. Ali vaša veza može od one koja ima budućnost brzo prerasti u toksičnu ako počnete opsesivno pratiti koga vaš partner ili partnerica lajka, kome komentira i s kim se dopisuje.

Naravno, ljudi mogu biti pokvareni, lažljivi i skrivati puno toga, no ako vam ni u jednom trenutku nije dao do znanja da mu ne možete vjerovati, onda se probajte suzdržati od stvaranja scenarija u vašoj glavi kojih u stvarnosti zapravo nema.

Zapamtite - laži i obmane se kad-tad saznaju i ako ste vi izvukli deblji kraj, to samo znači da trebate krenuti dalje. Prije nego što dobijete čir na želucu zbog živciranja, iskreno razgovarajte s partnerom o onome što vas muči.

Osim toga, vrlo je neukusno objavljivati fotografije ili tekstove kojima ćete partnera učiniti ljubomornim samo kako biste od njega izazvali nekakvu reakciju i priznanje da radi nešto nedopušteno. U tu ste vezu ušli s punim povjerenjem i ne preostaje vam ništa drugo nego vjerovati. Prevara je sramota samo onog koji vara i prevarit će vas na koji god način zna i umije ako mu je to želja, neovisno o tome koliko vi "kopali".

image

Veze na daljinu mogu opstati ako oboje ulažete dovoljno truda.

UNSPLASH

Putujte

Putovanja zbližavaju ljude pa ih planirajte što češće, naravno, u skladu s vašim mogućnostima. Umjesto jednog zajedničkog vikenda u mjestu gdje živite, dogovorite se da se nađete negdje gdje nikada niste bili i provedete vikend ondje. Takve aktivnosti jačaju vezu i čine ju zanimljivom i aktivnom.

Seks je važan, ali nije najvažniji

Na početku veze nećete moći skinuti ruke jedno s drugoga, ali kasnije može doći do mirnije faze veze, u kojoj seks nije na prvom mjestu i to je ok. Ako osjećate pritisak da svaki put kada se vidite morate imati intimne odnose (jer se niste vidjeli neko vrijeme) samo da ispunite obvezu ili kvotu, radije recite da niste raspoloženi nego da se seksate bez volje.

Razuman partner će to razumjeti i neće praviti probleme gdje ih nema. Ako ste pak zasićeni, razgovarajte s partnerom što biste mogli promijeniti da oboje budete zadovoljni.

Razmišljajte dugoročno

Razbijanje glave o tome koliko će vaša veza trajati i ima li sve uopće smisla može biti jako iscrpljujuće i zastrašujuće. U vezama na daljinu važno je da s partnerom razgovarate o tome od samog početka. Naravno da se ne treba toliko opterećivati budućnošću, ali oboje morate znati vidite li se zajedno dugoročno i što biste trebali napraviti da jednog dana živite zajedno i podignete vašu vezu na novu razinu.

I na kraju, ako se pitate bi li ponovno mogla biti u vezi na daljinu, odgovor je: moguće, ali samo u izvanrednim okolnostima. Primjerice, ako bi partner otputovao na mjesec, dva na poslovni put, dobio posao na godinu dana u drugom gradu i slično. Započinjanje nove veze na daljinu ne pada mi na pamet više nikada jer smatram da nemam iste kapacitete niti strpljenje sada kada sam 15 godina starija, kao što sam imala tada s 18.

Ipak, život donosi svakojake izazove i ako ste zaista zaljubljeni u nekoga te ste oboje spremni sada napraviti neke žrtve kako bi u budućnosti mogli izgraditi zajednički život - go for it! Zbog čega ćete se truditi ako ne zbog ljubavi?

Linker
23. travanj 2024 15:01