Toksične osobe

Ovih 5 znakova otkrit će najveće narcise - mikromanipulatore

Mikromanipulacija se javlja suptilno i teže ju je uočiti, a najčešće dolazi u obliku pasivno-agresivnih komentara ili pitanja koja vas tjeraju da preispitate svoje stavove i vrijednosti.

Osjećaj da smo izmanipulirani nimalo nije ugodan, a često nam se dogodi da to prepoznamo tek kada je već sve gotovo. Manipulacija u međuljudskim odnosima može biti i vrlo očita, ali jedna njezina podvrsta - mikromanipulacija - omiljena je razbibriga narcisa i toksičnih ljudi.

Prema Hillary Schoninger, licenciranoj kliničkoj socijalnoj radnici, narcisi uvijek žele privući pozornost na sebe i kontrolirati narativ oko sebe, a ako u tome ne uspijevaju, služe se mikromanipulacijom. Ona se krije iza "dobrih namjera" te je isprva ne možemo prepoznati, sve dok ne počnemo preispitivati svaku svoju riječ i pitati se gdje griješimo u komunikaciji s nekom osobom. Jer mikromanipulatori vrlo vješto napadaju svoje žrtve i drže ih u stalnom stanju psihološkog trošenja.

Evo kako ćete prepoznati mikromanipulatora i postaviti jasne granice.

Poruka iz vedra neba

Mikromanipulatori prvo moraju privući vašu pozornost da bi nas vas mogli utjecati. Oni ne biraju ni vrijeme ni mjesto kad će vas kontaktirati pa to rade nasumično jer ne poštuju vaše vrijeme. Osim toga, oni često blokiraju svoje žrtve na društvenim mrežama kad im se prohtije.

Lažno laskanje

Da bi stekli kontrolu nad vama, mikromanipulatori će vas obasuti komplimentima koji su najčešće popraćeni neodgovarajućim tonom glasa. Iskreni komplimenti izrečeni su emotivno i s ljubaznošću, što lažnim laskavcima ne ide od ruke.

Pasivna agresija

Pasivno-agresivni komentari najčešće su oružje mikromanipulatora koji bi htjeli izreći ono što stvarno misle o nekome ili nečemu, no ne žele ostaviti dojam zlobne i negativne osobe. No, ne shvaćaju da time postižu upravo taj efekt. Pasivnom agresijom zbunjuju i povrjeđuju sugovornika, a sve s ciljem kako bi dobili ono što žele, ali bez iskrenog razgovora.

image

Mikromanipulatori su stalno u ulozi žrtve.

DEPOSIT PHOTOS

Stalna krivica

Mikromanipulatori će vas natjerati da vjerujete kako ste vi njih povrijedili i da ste krivi ako se osjećate izigrano. Čak i ako znate da oni nisu žrtva situacije i da vi niste krivi, mikromanipulator može promijeniti narativ tako da se počnete preispitivati, sumnjati u sebe i svoje sposobnosti.

Uloga žrtve

"Ako ne želiš ovo učiniti za mene, to znači da me ne voliš." Koliko ste puta čuli ovu rečenicu? Narcis obožava ulaziti u ulogu žrtve kako bi opravdao svoje ponašanje, dobio što želi i da vi njega molite za oprost.


Kako se suočiti s mikromanipulatorom?

Najbolje što možete učiniti jest maknuti se od mikromanipulatora - prekinuti sve veze s njime. Ako to nije moguće, morate postaviti zdrave granice, biti iskreni i reći da vam se ne sviđa kako se ponaša.

Osim toga, u razgovoru im postavljajte istraživačka pitanja nad kojima će se zamisliti poput "Čini li se to tebi razumnim?" ili "Zar zaista očekuješ od mene da ću to napraviti?".

Ne bojte se zauzeti za sebe, reći jednostavno "ne", "meni to ne odgovara" i slično jer ćete tako zaustaviti mikromanipulatora u njegovim namjerama i prije svega - sačuvati svoje mentalno zdravlje.

Linker
21. ožujak 2024 23:18