Znanstvene metode

Zapeli ste, a kreativnost vam je dio posla? Kako se brzo i jednostavno pokrenuti iz rutine

Kreativnost nije božanski dar, ona je dio ljudske prirode i stoga ju svatko može vježbati, dokazala su to brojna znanstvena istraživanja.

Mnoga zanimanja današnjice zahtijevaju punu snagu kreativnog umijeća zaposlenika, zvuči kao ostvarenje snova, no u praksi to zna često biti opterećujuće, ako je narav posla takva da morate biti kreativni ‘kao na traci‘. Iz projekta u projekt, iz zadatka u zadatak, može nam se lako dogoditi da više od drveća ne vidimo šumu te da zapnemo u kreativnu krizu.

Često se stvara velo mistike oko pojma kreativnosti, no baš poput i svega drugog, njoj se može pristupiti sa znanstvene strane, a najnovija istraživanja ukazuju na to kako se na vrlo jednostavne načine svatko od nas može podići nakon kreativnog pada, piše Psychology today. Bilo da to želite napraviti zbog posla ili želite probuditi inspiraciju za neki hobi, uređenje stana ili nešto treće, ovi znanstveno dokazani savjeti mogu vam pomoći da probudite kreativnost.

image

Svi mi imamo kreativni potencijal

UNSPLASH

Posjetite muzej

Možda ovaj savjet zvuči vrlo banalno, ali banalan je razlog zbog kojeg upadnemo kreativnu blokadu. Naime, jedan od najčešćih razloga zbog kojeg ‘kreativne muze‘ zaspu je da zapnemo u neinspirativnoj dnevnoj rutini. Svako toliko treba nam neki novitet kako bismo održali tu iskru na životu. Psihologinja Katherine Cotter objašnjava da se to može postići tako da posjetimo lokalni muzej. Ako se izložimo umjetnosti to nam može pogurati kroz periode kreativnog zastoja zbog niza razloga.

Postoji nešto što se zove "muzejski efekt". Kad uđemo muzej možemo postići stanje pojačane kontemplacije koje nam omogućuje da razmislimo o sebi, zajednici kojoj pripadamo i društvu općenito.

image

Postoji nešto što se zove ‘muzejski efekt‘

UNSPLASH

Istina je i da većina nas u muzeje ne ide često, tako da kad ga jednom posjetimo, lako nas ‘uvuče‘ i odvoji od svakodnevnih briga, zbog čega smo prisutni u trenutku i uživamo u tom iskustvu. Lako se dogodi da izgubimo pojam o vremenu ili da nas potpuno zaokupi jedno djelo kojem se divimo. Takvo nešto ne samo da će nam umanjiti stres koji osjećamo, nego će i pokrenuti naše kreativne receptore da i oni krenu ‘proizvoditi‘.

Nemojte umanjiti vrijednost svog kreativnog potencijala

Prema psihologinji Snehal Hora, svi mi imamo potencijal da bismo proizveli nešto kreativno. Ali ako vjerujemo da to nije tako, moguće da nikad ne ostvarimo svoj potencijal. Prema njenom istraživanju, objavljenom u Journal of Applied Psychology, svoje kreativne mišiće možemo vježbati idućim metodama.

  • Ponašajte se asertivno
  • Prisustvujte izazovnim druženjima
  • Riskirajte
  • Budite neovisni
image

Kreativnost uvelike ovisi o našem ponašanju

UNSPLASH
Linker
15. travanj 2024 16:31