Samopouzdanje

Osjećate kao da vam ništa ne ide od ruke? Uz ove savjete pročistite um i vratite se u pozitivu

Iako ovaj osjećaj može biti jak, ne moramo se dugo u njemu koprcati. Čim osvijestimo svoje kvalitete već ćemo biti na putu oporavka

Ako ste se ikada osjećali kao da ništa ne možete učiniti kako treba, možda ste mislili da se to događa samo vama. No, to je vrlo uobičajen osjećaj i događa se većini nas s vremena na vrijeme. Postoji mnogo razloga zbog kojih se možemo tako osjećati, ali srećom, i mnogo aktivnosti kojima možemo preokrenuti misli i ublažiti trenutni osjećaj nesposobnosti.

Zašto se javlja takav osjećaj

Stres je jedan od glavnih krivaca za to da se osjećamo kao da ništa ne uspijevamo napraviti dobro. U tzv. razvijenim zapadnim zemljama konstantno smo preplavljeni stresom, a njegov stalni pritisak može nam smanjiti mogućnost jasnog i produktivnog razmišljanja. Ako se osjećamo nervozno, zabrinuto, tjeskobno ili depresivno, velika je vjerojatnost da smo pod stresom.

Čak i ako nismo pod stresom, možemo biti preopterećeni zadacima, događajima, informacijama. A kada smo stalno time zasuti, može nam biti teško vidjeti jasnu sliku. Ne zaboravimo da već dvije i pol godine živimo s pandemijom, inflacija raste, u blizini se ratuje... Toliko toga nas pogađa u posljednje vrijeme da nam ponekad i sitnice mogu preliti čašu. Zbog toga nas i neki jednostavan dodatni zadatak može preopteretiti, a kada se osjećamo preopterećeno um lako sklizne u obrazac u kojem se čini da ništa ne radimo kako treba.

image

Stres i preopterećenost mijenjaju nam način razmišljanja

ANDREY GURYANOV/DEPOSITPHOTOS

Još jedan uzrok ovom lošem osjećaju može biti nisko samopouzdanje. Ako nam je samopouzdanje na visokoj razini, to ne znači da mislimo kako sve što radimo obavljamo savršeno, ali znači da vjerujemo sebi i da vjerujemo kako ćemo sve što radimo obaviti kako treba. Nisko samopouzdanje može se manifestirati na različite načine: možemo se osjećati kao da smo izgubili kontrolu nad životom; možemo strahovati od neuspjeha, ali se i bojati potražiti pomoć; možemo biti neiskreni prema sebi itd.

Kako se nositi s osjećajem da ništa ne radimo dobro

Iako ovaj osjećaj može biti jak, ne moramo se dugo u njemu koprcati. Postoji mnogo koraka koje možemo poduzeti kako bismo um ponovo usmjerili prema pozitivnom pogledu na život.

Ne treba bježati od osjećaja: Kao što problemi neće nestati ako od njih bježimo, tako se bježanjem nećemo osloboditi ni loših osjećaja. Ponekad je najbolje prestati se pokušavati boriti protiv osjećaja kako bismo ga lakše proradili. Kad nam se čini da ništa ne možemo učiniti kako treba, trebali bismo odvojiti trenutak i dopustiti sebi da to istinski osjetimo. Nakon toga, kada se malo smirimo, bilo bi dobro uroniti dublje kako bismo otkrili odakle taj osjećaj dolazi. To nam može pomoći da shvatimo postoji li veći problem kojim bismo se trebali pozabaviti.

Istaknimo ono što je dobro: Pomoći može zapisivanje onoga što smo obavili dobro, tako možemo sami sebi dokazati da nas ovaj osjećaj vara. Ne mora to biti ništa veliko, poput osvajanja Himalaje, nego jednostavno popis naših postignuća. Primjerice, govorimo strani jezik, darovali smo krv, kuhamo fenomenalan rižoto, možemo napraviti stoj na rukama... Primjera je mnoštvo i popis će vjerojatno biti prilično dugačak. Takvo zapisivanje odličan je način da vizualiziramo koliko smo mnogo toga u životu učinili dobro.

image

Ne trebamo umanjivati vrijednosti onoga što u životu radimo dobro

ANDREY GURYANOV/DEPOSITPHOTOS

Unutarnji razgovor: Unutarnji razgovor može nam pojačati samopoštovanje i pomoći u teškim situacijama. No, ako nam je teško iskreno i ljubazno razgovarati sa samima sobom, možemo se pretvarati da razgovaramo s nekim drugim. Kada nas preplavi osjećaj da nam ništa ne ide od ruke, zamislimo da nam to o sebi govori prijatelj. Bismo li se samo složili s njim ili bismo mu pokušali pomoći? Vjerojatno bismo istaknuli sve ono što radi dobro, rekli mu da je sjajan čovjek i da je zavrijedio imati visoko mišljenje o sebi.

Hodanje: Hodanje smanjuje stres i poboljšava zdravlje, a uz to nam promjena okoline i boravak na otvorenome mogu pomoći da izađemo iz negativnih okvira koje je naš um postavio. Odlazak u šetnju odličan je način da očistimo glavu od negativnih misli – osjetimo sunce na koži, poslušajmo ptičice, pomirišimo zrak – pustimo da nam misli odlutaju od ideje da ništa ne možemo učiniti kako valja.

Razgovor s bliskom osobom: Zadržavanje osjećaja ne pomaže da ih proradimo i riješimo ih se. U oslobađanju može pomoći razgovor s voljenom osobom, prijateljem ili nekom drugom osobom kojoj vjerujemo. Kvalitetne međuljudske veze ključne su za našu sreću, pa čak i ako osjećamo da ne želimo razgovarati o ovom problemu, vjerojatno ćemo se osjećati bolje nakon što to učinimo.

image

Kvalitetna stanka smanjuje stres i pročišćava misli

ANDREY GURYANOV/DEPOSITPHOTOS

Briga o sebi: Briga o vlastitim potrebama i ugodi odlično je sredstvo za oslobađanje od stresa. Ona uključuje sve zbog čega se osjećamo dobro – opuštajuću kupku, ugodnu glazbu, šetnju sa psom, uređivanje lijepih detalja u stanu...

Dobra djela: Znanstveno je dokazano da nam dobročinstvo pomaže da se i sami osjećamo bolje. Pomaganje drugima pomaže i našem emocionalnom blagostanju, a kada smo emocionalno pozitivni vjerojatnije će nam i sve što radimo lakše ići od ruke. Pored toga, pomaganje drugima naš je uspjeh i možemo ga zapisati na naš popis postignuća!

Odmor: Ponekad nam je samo potreban odmor kako bismo se vratili u tračnice. To nikako nije neuspjeh, jer kvalitetna stanka iznimno je korisna – smanjuje stres, povećava produktivnost i pročišćava misli. Svakako može pomoći kada osjećamo da smo zaglavili u nekom poslu – zastanimo, zapitajmo se želimo li uzeti koju minutu odmora i vidimo kamo će nas to odvesti. Ako nas odvede na kauč, to je sasvim u redu. Smisao stanke je odmaranje.

Linker
12. travanj 2024 12:30