novo istraživanje

Ne volite spavati s partnerom u istom krevetu? Ovo bi vas moglo navesti da se predomislite

Na naše fizičko i psihičko blagostanje jako utječe kvaliteta sna i odnosa s drugim ljudima. Novo istraživanje pokazalo je da dijeljenje kreveta s partnerom ima pozitivne učinke na san i zadovoljstvo životom.

Dok neke holivudske zvijezde poput Gwyneth Paltrow i njezinog supruga Brada Falchuka ne žive stalno zajedno niti spavaju svaku večer u istom krevetu, drugi ne mogu zamisliti da ne liježu s partnerom. Bivša glumica tvrdi da joj je zbog tog brak uspješan jer se sa suprugom ne svađa, primjerice, oko upaljenog tv-a, temperature sobe, tko ima veći dio popluna ili hrkanja.

Iako kod zajedničkog spavanja postoji puno mjesta za sukob, novo istraživanje pokazalo je da dijeljenje kreveta s partnerom ima povoljne učinke na san. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Arizoni na 1000 ispitanika koji su odgovorili spavaju li sami, s partnerom ili uz dijete, koliko se naspavaju tijekom noći, jesu li umorni, kakva im je kvalitetna sna, zaspu li brzo i slično.

Rezultati su pokazali da spavanje s partnerom ili supružnikom ima velike koristi za zdravlje, uključujući smanjeni rizik od apneje za vrijeme spavanja, nesanice te im je kvaliteta sna bolja.

image

Ispitanici koji spavaju sami rekli su da su nezadovoljni životom i vezom.

DEPOSIT PHOTOS

Ispitanici koji dijele krevet s drugom osobom prijavili su da su brže padali u san, bili su manje umorni i spavali su dulje.

Osim toga, istraživači su zaključili da spavanje u dvoje smanjuje anksioznost, stres i depresiju te poboljšava kvalitetu života, a time i ljubavne veze.

Međutim, rezultati nisu bili baš pozitivni za one koji su spavali uz dijete - imali su manju kontrolu nad svojim snom, češće ih je mučila nesanica, bili su izloženi većem riziku od apneje i prijavili su više stresa. Prema tome se može zaključiti da spavanje s djetetom možda ima koristi za dijete, no ne i za roditelje.

S druge strane, oni koji spavaju sami češće su depresivni, osjećaju da nemaju podrške koliko žele te su najčešće nezadovoljni životom i ljubavnom vezom.

Na kraju samo vi odlučujete želite li spavati s partnerom u istom krevetu ili vas ta ideja uopće ne privlači. No, ako se u posljednje vrijeme ne osjećate baš najbolje, možda bi vam zagrljaj osobe koje volite u kasnim noćnim satima itekako dobro došao.

Linker
20. travanj 2024 03:56