FILMOVI & KNJIGE

Inspirativni naslovi: Što gledati i čitati za podizanje raspoloženja

Ponekad nam svima treba dodatni poticaj i malo više optimizma u životu. U tome nam mogu pomoći dobra knjiga ili film.

Naslovi koje preporučamo pročitati...

RECI ‘DA‘ ŽIVOTU

Slavni neurolog i psihijatar Viktor E. Frankl u svojoj kultnoj knjizi "Čovjekovo traganje za smislom" kroz osobno iskustvo patnje, boli i poniženja koje je trpio kao zatočenik u koncentracijskim logorima opisuje kako je uspio reći "da" životu, zadržao dostojanstvo i zdrav razum. U svojoj knjizi opisuje iskustvo koje ga je dovelo do otkrića logoterapije temeljene na pretpostavci da je primarna motivacijska snaga pojedinca pronaći smisao života te da smo spašeni od očaja ako patnju prihvatimo kao zadatak i pronađemo njezin smisao.

image

Viktor E. Frankl: Čovjekovo traganje za smislom
100 kn/13,27 € (trenutno na akciji: 80 kn/10,62€)

PRESS PLANETOPIJA

RECEPT ZA SREĆU

Proslavljeni argentinski psihoterapeut Jorge Bucay u "Putu sreće" ne nudi univerzalni recept za postizanje zadovoljstva, nego mudar i dubok poticaj da svatko za sebe odgovori na izazov i pronađe put koji vodi do sreće, a izvorište ima u našoj osobnosti i našim uvjerenjima. Na 197 stranica Bucay se pita što je zapravo sreća, je li ona stanje ili zbroj trenutaka, koliko na nju utječe razum, a koliko srce, kako do nje doći, ali i kako je zadržati. Prema autorovim riječima, put prema samoostvarenju težak je i neprekidan i svatko od nas treba sam odlučiti kako će ga i kojim tempom prijeći. A biti sretan nije samo naše pravo nego i naša obveza prema životu.

image

Jorge Bucay: Put sreće
119 kn/15,79 €

PRESS FRAKTURA

OSLOBODIMO ENERGIJU

Jedna od najutjecajnijih iscjeliteljica i duhovnih učiteljica 21. stoljeća, Barbara Ann Brennan u vodiču "Svjetlost - jezgra iscjeljenja" opisuje ulogu energije u mentalnom, fizičkom i duhovnom zdravlju. Objašnjava na koji način sami stvaramo blokade u energetskom polju; kako izgledaju blokade i kako uzrokuju poremećaje u našem životu, ali i kako ih ukloniti i osloboditi stvaralački potencijal. Autorica, po zanimanju fizičarka, povezuje znanost i iscjeliteljska umijeća, metode znanstvenog rada, intuitivnu moć i urođenu mudrost.

image

Barbara Ann Brennan: Svjetlost - jezgra iscjeljenja
Planetopija.hr, 200 kn/26,54 €

PRESS PLANETOPIJA


Filmovi koje preporučamo pogledati...

ZAPRAVO LJUBAV

Osam parova suočava se s različitim ljubavnim dilemama mjesec dana prije Božića, a njihovi se londonski životi zapleću i svoj vrhunac doživljavaju na božićnu večer. Iako naizgled tema i naslov djeluju sladunjavo, "Zapravo ljubav" puno je više od ljubavne i božićne priče. Romantična komedija kompleksni je repertoar različitih priča isprepletenih životnim situacijama. Scenarist i redatelj Richard Curtis širi poruku da je ljubav svuda oko nas, pa čak i kada Ema Thompson otvara božićni poklon od supruga te shvaća da je kupio nakit drugoj ženi. Filmske zvijezde poput Hugha Granta, Colina Firtha i Liama Neesona briljiraju pa zahvaljujući njima i čarobnoj atmosferi filma gledatelji osjećaju nagli porast serotonina u krvi.

AMELIE

Film redatelja Jean-Pierrea Jeuneta jedan je od najuspješnijih francuskih filmova svih vremena, što ne čudi jer se Amelie Poulain, glavni lik romantične komedije "Amelie" koju je savršeno odglumila Audrey Tautou, uvlači pod kožu brzinom munje. Priča o luckastoj djevojci koja je život posvetila tome da usreći druge ljude i pritom pronašla ljubav osvojila je milijune gledatelja. Topao i poseban film koji grije srca, odmiče se od klasičnih romantično-​komedijskih priča i tjera na razmišljanje, preispitivanje, pa čak i učenje kakvi bismo trebali biti.

KAD JE HARRY SREO SALLY

Bezvremenski i zabavan film ne samo zbog vječne dileme mogu li žena i muškarac biti prijatelji, a da se ne umiješaju seks i ljubav, već i zbog načina na koji predstavlja tu dilemu kroz likove Meg Ryan i Billyja Crystala. Romantična komedija koju je napisala poznata njujorška novinarka Nora Ephron, a režirao Rob Reiner slikovito opisuje slatkoću življenja, ljubavi i odnosa, a film je iznjedrio mnoge kultne scene, svakako najpoznatiju onu u kojoj Sally glumi orgazam usred restorana o kojoj se priča i danas, 33 godine nakon premijere.

Linker
25. travanj 2024 21:26