kad je sve što želite malo mira

Čuli ste za retreat, ali niste sigurni što je to? Evo zašto si morate priuštiti odmor za psihu i tijelo

Kada ste se zadnji put potpuno posvetili sebi? Ili ste poželjeli nekamo otputovati, ali nemate društo? Kad je sve što trebate malo mira i opuštanja, a ne želite biti ona ‘čudna‘ osoba koja putuje sama u prirodu. Vrijeme je da si priuštite novi oblik odmora kroz koji vas vode profesionalci za wellbeing. Usput, možda se i zabavite i istražite neke nove interese.

Koliko ste se puta u životu osjećali preopterećeno, pod stresom, kao da samo radite? Takav osjećaj mnoge od nas prati konstantno, a mnoga istraživanja pokazala su da se on pojačao tijekom pandemije. Tada je za one, koji su posao obavljali od kuće, granica između poslovnog i privatnog bila sve tanja, što je dovelo do ‘pregorijevanja‘, zasićenja i depresivnih stanja.

Vremena u danu koje bismo trebali posvetiti sebi imamo sve manje i zapravo živimo za vikende, što je definitivno pogrešan i dugoročno neisplativ način života, posebice kada je riječ o našem zdravlju, kako fizičkom, tako i psihičkom.

Putovanja su uvijek bila dobar način za bijeg od stvarnosti, no posljednjih godina sve su popularniji "retreatovi" čiji je cilj odmaknuti se od užurbanosti svakodnevice, ‘napuniti baterije‘ i kvalitetno se posvetiti duhu i tijelu.

Retreat na engleskom znači "povlačenje", a zapravo je riječ o aktivnom odmoru koji se vrti oko određene teme, primjerice joge i meditacije te najčešće traje od tri do tjedan dana. Svaki retreat ima jednog ili više voditelja koji posjetitelje usmjeravaju na aktivnosti, vode razne radionice i uče ih važnosti well-beinga. I sve to dok ste okruženi prirodom i čistim zrakom!

image

Joga će vas napuniti energijom i poboljšati vaše držanje i izdržljivost.

SHUTTERSTOCK

Da ne bi bilo zabune, retreatovi nisu kao klasični godišnji odmori, na kojima zaboravimo sve brige i ne hvatamo se u koštac s njima, ali često se s njih vratimo umorniji nego što smo bili. Retreatovi su oblik wellnessa, samo puno intenzivniji, fokusiraniji i nude nam psihičku i fizičku transformaciju.

Kome su namijenjeni retreatovi?

Pozitivna stvar kod pandemije bio je trenutak kad smo shvatili da je krajnje vrijeme da donesemo neke životno važne odluke, a jedna od njih je bila da naučimo kako uživati u životu i kako provoditi kvalitetno vrijeme sa sobom i drugima. Retreatovi su, dakle, namijenjeni svakome tko želi poboljšati svoj život ili neki njegov aspekt kroz rad na sebi.

Retreat putovanje može biti i odličan vid team-buildinga na kojem možemo bolje upoznati svoje kolege, učvrstiti poslovne veze, iznjedriti neke nove ideje...

Čitajte i: Pomaže na svim poljima, a ipak joj se opiremo: Kako meditacijom ukloniti stres i poboljšati zdravlje

Kako nam retreatovi mogu pomoći?

Možda mislite da vam odlazak na retreat ne može riješiti vaše probleme i u pravu ste. Nikako ih ne može riješiti ako vi to ne želite, no ovaj način odmora može vam otvoriti neke nove vidike, promijeniti vam perspektivu na stvari te naučiti vas kako, kada je to potrebno, otpustiti brige i prihvatiti ono što ne možete promijeniti.

Osim toga, na retreatovima možete naučiti i korisne vježbe disanja kojima umirujete um i tijelo, educirati se o ljekovitom bilju, prirodi, zdravoj hrani i osobnom razvoju, naučiti izrađivati prirodnu kozmetiku, a neki retreatovi čak nude i astrološki aspekt za ljubitelje horoskopa i astrologije.

image

Zvučna terapija jedna je od najzanimljivijih aktivnosti na retreat putovanjima.

UNSPLASH

Većina wellness retreata nudi radionice joge i meditacije - joga poboljšava izdržljivost, fokus, ravnotežu i fleksibilnost, dok nas meditacija uči kako se lakše nositi sa stresom i pozitivno gledati na život.

Hrvatska je idealno mjesto za retreat putovanja zbog predivne prirode i skrivenih ljepota pa vam donosimo nekoliko prijedloga za ljetni odmor kakav zaslužujete!

Yoga Retreat Istria

U predivnoj Istri u luksuznoj Exclusive Villi možete se tijekom petog mjeseca opustiti u društvu Asje Petersen, verificirane međunarodne pilates instruktorice i edukatorice. Riječ je o trodnevnom programu koji uključuje vježbe joge, stretchinga i opuštanja, šetnje, a sve uz zdrave obroke prepune istarskih specijaliteta.

Journey To Well

Journey to Well je holističko putovanje koje vode dvije prijateljice, Maja i Nikolina, s naglaskom na jogu, zabavne radionice i izlete. Putovanje se održava u lipnju i to u Lovranu. Posjetitelji će se upoznati s elementima psihodrame, moći će naučiti izraditi prirodnu kozmetiku, uživati u zvučnoj kupki, jogi i meditaciji.

Daria Darmaniyan Yoga

Daria Darmaniyan, joga instruktorica iz Londona, u suradnji s joga trenerom Christianom Coelhom u lipnju organizira sedmodnevni joga retreat u Primoštenu. Osim odmaranja u luksuznom smještaju, u program su uključeni satovi joge, razgovor o joga filozofiji, kirtan, šetnje po prirodi, mnogo zdrave i fine hrane, ceremonija vatre i još mnogo toga zanimljivog.

Fige Yoga Adventures

Tijekom cijelog ljeta održavaju se joga retreatovi u organizaciji Saše Dakić, licencirane učiteljice dinamičnih stilova joge, s mnoštvom sadržaja poput meditacije, privatnih sati, masaža, izleta, edukacija i to sve u predivnoj prirodi hrvatskih otoka. Svakako na vrijeme rezervirajte svoje mjesto jer se ona brzo popunjavaju i to čak nekoliko mjeseci prije!

Linker
16. travanj 2024 08:24