Što se čeka?

Svi pod hladan tuš! Troši kalorije, topi masti i podiže libido

Ljubitelji kupanja u hladnoj vodi jedva čekaju zimu da urone u jezero ili more, jer tvrde da im to poboljšava zdravlje. Terapije hladnom vodom možete provoditi i u vlastitoj kupaonici, a rezultati bi trebali biti isti.

Živite li u blizini jezera, rijeke, mora... pravo je vrijeme da uronite u njih, ili još bolje, pričekajte koji dan da temperature još malo padnu. Postoje, naime, čvrsta uvjerenja, ali i brojni dokazi, da plivanje u hladnoj vodi višestruko pozitivno utječe na zdravlje te da godi srcu, potiče cirkulaciju, podiže libido, otapa masnoće, jača imunitet, pozitivno utječe na psihu... Polarni medvjedi s ovim bi se sigurno složili, a dobrim se dijelom slažu i znanstvenici s Norveškog arktičkog sveučilišta (UiT) i iz Sveučilišne bolnice sjeverne Norveške u Tromsøu koji su pregledali 104 ranije studije koje su se bavile dobrobitima plivanja u hladnoj vodi i pružile snažne dokaze zbog kojih bismo možda i mi poželjeli makar pod hladan tuš. Opsežna analiza studija i učinkovitosti različitih terapija hladnom vodom objavljena je u publikaciji International Journal of Circumpolar Health.

image

Temperatura vode za početnike bi trebala biti između deset i petnaest Celzijevih stupnjeva

PEXELS

Troše se kalorije

Liječenje hladnom vodom i plivanje u vodi temperature 10°C, pa i toliko hladnoj da se na njoj stvara ledeni pokrov, prakticira se već stoljećima u mnogim zemljama s hladnom klimom i u hladno doba godine. „Ljudi-morževi” zaklinju se da im hladnoća čini dobro, inače vjerojatno ne bi to radili, a norveška analiza donijela je dokaze za cijeli niz dobrobiti.

Među ostalim, pokazalo se da uranjanje u ledeno hladnu vodu aktivira tzv. dobre masnoće (smeđe masno tkivo, engl. brown adipose tissue, BAT), tip masnoća koji sagorijeva kalorije kako bi održao tjelesnu toplinu te tako može voditi gubitku kilograma. Istovremeno, hladnoća potiče smeđu mast na veću proizvodnju adiponektina, važnog proteina koji pomaže u zaštiti od pojave inzulinske neosjetljivosti, time i od dijabetesa. Povećanje osjetljivosti na inzulin zabilježeno je i kod iskusnih i kod novih plivača u hladnoj vodi.

image

Hladan tuš je šok za cijelo tijelo, ali može biti vrlo pozitivan

SCIENCE PHOTO LIBRARY/SCIENCE PHOTO/PROFIMEDIA

Dobrobiti hladne vode

Neke od analiziranih studija pružile su čvrste dokaze da plivanje u ledeno hladnoj vodi značajno poboljšava opće srčano zdravlje, jer šok uranjanja ubrzava srčane otkucaje, a upravo je to cilj vježbi za srce visokog intenziteta. Nadalje, hladne kupke mogu sniziti kolesterol, ojačati imunosni sustav, pomoći u liječenju autoimunih upala, ublažiti bolove i ubrzati oporavak nakon sportskih ozljeda. Zimski plivači često navode i da ih ta aktivnost čini "radosnima", a i znanstvenici sugeriraju njen "pozitivan učinak na mentalno zdravlje i moždani razvoj".

Otkrića ipak treba uzeti s dozom rezerve, budući da su se sudionici u promatranim studijama razlikovali po dobi, zdravstvenom stanju, plivačkom iskustvu, boravku u vodi itd., pa ne mora biti da je jedino hladna voda odredila rezultate. Norveški tim navodi da se njihova otkrića ne odnose samo na plivanje u ledeno hladnoj vodi, nego i na ledene kupke, hladne tuševe i srodne tretmane, prema tome, želite li isprobati djeluje li hladna voda i koliko, ne morate u badiću skočiti u obližnje jezero, dovoljno je zakoračiti pod hladan tuš. Naturopati (liječnici prirodnim metodama) preporučuju nekoliko mogućnosti.

image

Počnite samo s minutom-dvije boravka u hladnoj vodi

PEXELS

Hlađenje kod kuće

Malo po malo: Dok se tuširate, postupno spuštajte temperaturu vode, završavajući s najhladnijom vodom iz slavine kroz 30 do 60 sekundi. To može potaknuti cirkulaciju krvi blizu površine kože, što je dobro za kvalitetu kože, ali i podići energiju.

Naglo hlađenje: Tko nije previše osjetljiv, može preskočiti dio s toplom i mlakom vodom i odmah pustiti hladan tuš, posebno nakon intenzivnog treninga.

Hladne nožice: Znamo koliko hladna stopala mogu biti neugodna, ipak, predlaže se namjerno rashlađivanje. Obujte mokre i hladne čarape kako biste poboljšali cirkulaciju krvi i nutrijenata u njoj. Mokre hladne čarape pokretat će protok krvi i limfe poput malih pumpi, podižući životnu snagu i ubrzavajući oporavak od blažih akutnih bolesti s vrućicom, tvrde naturopati.

Ledena kupka: U vodu u kadi dodajte led kako biste postigli temperaturu od 10 do 15°C. Sportaši često koriste takve kupke, posebno za liječenje bolnih mišića. Nemojte ostati u vodi dulje od 15 minuta.

Plivanje u ledeno hladnoj vodi stres je za cijelo tijelo, no ima indikacija da zaista može biti korisno, zaključili su znanstvenici.

image

Plivanje u ledeno hladnoj vodi može imati niz dobrobiti za zdravlje

YAROSLAV SHURAEV/PEXELS

Ipak, upozoravaju, svatko mora biti svjestan mogućih negativnih učinaka te nitko ne bi smio jednostavno skočiti u hladno more ili jezero. Potrebno je polako se navikavati na niske temperature, a početnicima bi bilo najpametnije da počnu s minutom-dvije boravka u hladnoj vodi te da postupno produljuju vrijeme i grade toleranciju. I svakako, treba se dobro utopliti nakon bilo kojeg tretmana hlađenjem, kako bi se izbjeglo pothlađivanje. Osobe koje imaju srčane i bilo koje druge zdravstvene probleme trebaju se prije rashlađivanja u vodi obavezno konzultirati s liječnikom.

Linker
20. travanj 2024 00:16