MORSKE RADOSTI

Poznati Hrvati ludi su za SUP-om! Istražili smo u čemu je tajna

TV voditeljica Nevena Rendeli-Vejzović, nogometaš Luka Modrić, glazbeni producent i DJ Tomo in der Mühlen samo su neki od poznatih Hrvata koji su otkrili i zavoljeli čari stajaćeg veslanja na dasci.

"SUP je jako fora jer je vrlo jednostavan za upravljanje. Nakon početne nesigurnosti lani sam vrlo brzo svladala održavanje ravnoteže na dasci, a nakon toga sve ide samo od sebe. Odličan je kao sport, jer uključuje sve mišićne skupine i kritične točke - noge, ruke, trbuh i leđa, pa uz njega dodatni trening nije potreban. Osim toga, može se veslati i u paru, pa i s troje djece na dasci. Klincima je to velika fora: ukrcamo se svi skupa na dasku, a mama vesla... Bolju zabavu oni teško mogu zamisliti, a meni je najveći gušt jutarnje veslanje dok je more mirno, a sunce ne prži prejako. To je najbolji početak dana na moru", govori TV voditeljica Nevena Rendeli-Vejzović koja čari veslanja na dasci otkrila lani.

image

Nevenini klinci uživaju kad ih mama provoza na dasci

PRIVATNI ALBUM

A veteran SUP-a u Hrvatskoj je zagrebački glazbeni producent i DJ Tomo in der Mühlen, koji je taj sport otkrio 2005. na Havajima.

"Pogotovo s trkaćim daskama na pozicijama s jakim morskim strujama SUP je idealan sport za kondiciju jer je iznimno naporan, a cijelo tijelo radi. Osim toga, užasno je važan i balans, što je jedna od ključnih stvari u gotovo svim borilačkim sportovima za koje slobodno mogu reći da su moja istinska prva sportska ljubav. S druge strane boravak na SUP-u je istodobno i meditativno iskustvo. Zamislite samo da se nalazite na otvorenom moru i ne čujete ništa osim vlastitih ritmičnih zaveslaja. U tom smislu SUP je usporediv i s jogom. Meni je taj borbeno meditativni spoj idealan jer je ovaj borbeni segment jako u skladu s mojim karakterom, dok mi ovaj meditativni dio pomaže da u širokom spektru svojih interesa vježbam fokus i apsorpciju stresa", opisuje svoje iskustvo Tomo in der Mühlen.

image

Zagrebački producent i DJ Tomo in der Mühlen

PRIVATNI ALBUM

SUP ili stand up paddling engleski je naziv za veslanje u stojećem položaju na dasci. Sport potječe s Havaja gdje su ga surferi "izmislili" u sezoni bez dovoljno vjetra za surfanje. Povjesničari ističu da se ova aktivnost prvi put bilježi u 60-im godinama prošloga stoljeća kad su Waikiki Beach Boysi stajaće veslanje na dasci koristili za prijevoz.

Kao sport se SUP prvi put spominje 2005. godine, prva službena utrka održana je 2007. u Kaliforniji, a u proteklih petnaest godina postao je najbrže rastuća sportska aktivnost u svijetu

U hrvatskim trgovinama sportske opreme sva se potrebna oprema može kupiti, ali i unajmiti. No, možda je najjednostavnije unajmiti je na lokaciji na kojoj želimo surfati. Cijena osnovnog kompleta iznosi od 1500 kuna na više, a najam opreme na plaži ove sezone iznosi stotinjak kuna na sat.

image

Čari SUP-a otkrila je lani

PRIVATNI ALBUM

Riječ je o aktivnosti za koju nije potrebno predznanje niti fizička kondicija, nego samo - znanje plivanja. Mnogima je to i meditacija, budući da ste na dasci u pravilu sami u prirodi - jezeru ili moru.

Za prvi izlazak u pravilu je bolje odabrati mirnu vodu ili morsku uvalu zaštićenu od valova i morskih struja, a kreće se iz klečeće pozicije koja je znatno stabilnija.

Kad smirite dasku, polako se dignite u poziciju, a stopala bi trebala biti postavljena na sredinu daske u širini ramena. Ravnoteža se održava balansiranjem kukova, a prilikom veslanja aktiviraju se sve mišićne skupine koje su istovremeno u pokretu: ruke, prsa i leđa rade na zaveslaju, dok stopala, noge i trbušni mišići rade na stabilizaciji daske.

image

Oprema se može kupiti, ali i iznajmiti

PRIVATNI ALBUM

Zlatna pravila

Prije zaveslaja veslo uronite u vodu cijelom površinom. Prilikom veslanja budite u pravilnoj poziciji: stoji se otprilike na sredini daske, stopala su u širini ramena, koljena su lagano svijena, a leđa su ravna i okomita prema tlu. Tijekom veslanja aktivirajte mišiće corea: izbjegavajte veslati samo rukama i ramenima jer ćete se brzo umoriti, a na taj se način poveća opasnost od ozljeda. Osim klasičnog stajaćeg veslanja na dasci, SUP-aši se na dasci znaju otisnuti od obale, pa ondje meditiraju, vježbaju jogu ili se jednostavno - sunčaju. Ako ste početnik, ne idite predalako, da vas vjetar i struje ne povuku na pučinu.

Linker
25. travanj 2024 08:45