VIDEO TEČAJ

Ples na svili jača tijelo, ali i samopouzdanje, evo što početnici trebaju znati

Volim plesati, ali ovoga puta isprobala sam nešto drukčiju vrstu plesa - onu na svili. Bilo je teško, ali uspjela sam uz pomoć profesionalke savladati tri elementa ove zanimljive vještine.

Cirkuske akrobacije, posebice one u zraku, uvijek su mi djelovale zanimljivo, ali i vrlo teško pa i dosta opasno. Posljednjih godina vrlo je popularan ples na svili pa sam odlučila isprobati. Ako se prije niste susreli s ovom vrstom plesa, možda će vam se činiti težak i neizvediv, no stvar je u vježbanju, baš kao i kod svega ostaloga.

Prava majstorica za ovu dojmljivu vještinu je Martina Pavlović, trenerica plesa na svili i predsjednica Udruge Traumatic Arts koja mi je uz kolegicu Anu Čudić pokazala neke osnovne elemente ovog plesa.

Ples na svili, kako mi je otkrila Martina, posebna je kombinacija plesa i gimnastičkih elemenata te je nastao sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao jedna od varijacija cirkuske vještine plesa na trapezu. Vrlo je elegantan, ali se ne izvodi na pravoj svili, već na dvije okomito postavljene elastične trake koje su pričvršćene na stropu.

I sama sam se uvjerila koliko je ova vještina zapravo izazovna i zahtijeva priličnu snagu i u rukama i u nogama, ali namijenjena je svima pa i onima koji prije nisu trenirali.

"Kondicija je poželjna, ali ne i nužna jer ples na svili jača veliku skupinu mišića - od onih na rukama, nogama, leđima pa sve do mišića na trupu", kaže Martina.

image

Ana Čudić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Osim što plesom na svili možete ojačati tijelo i koordinaciju, Martina kaže da je kod svojih polaznica primijetila veliki porast samopouzdanja.

"Žene kod nas dolaze plesati kako bi se opustile i zabavile. To je svojevrsno igralište za odrasle", poručuje Martina.

image

Martina Pavlović

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Za ples na svili, dakle, potrebna je udobna odjeća uz tijelo - tajice, majica, ali ništa s patentnim zatvaračima ili preširoka odjeća, i naravno dobra volja i puno, puno strpljenja. Sretno!

Linker
13. travanj 2024 13:01