Ne da se

Osam mogućih razloga zbog kojih vam se stvorio ‘šlaufić‘ i ne ide dolje

Predano vježbate i pazite što jedete, ali trbušna masnoća svejedno je tu i ne pokazuje znakove predaje. Zašto je tako uporna i kako je možemo pobijediti?

Nakupljena trbušna masnoća narušava sklad figure i nikome se ne sviđa nositi „šlaufić” koji nije samo estetsko pitanje; višak masnoće u središnjem dijelu tijela povezan je s više zdravstvenih rizika nego na drugim dijelovima tijela. Osim što ispod kože, masnoća se nakuplja i oko unutrašnjih organa, a njene veće količine povećavaju rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Nerijetko se salo nakuplja na trbuhu čak i ako redovito vježbamo i pazimo na prehranu. Navodimo neke od mogućih razloga zbog kojih se to događa.

1. Pod stresom ste i anksiozni

Glavno pravilo za skidanje sala s trbuha (a i za kvalitetniji život u cjelini) glasi: Oslobodite se stresa! To je lakše reći nego učiniti, no treba znati da tjeskobnost izazvana stresom može snažno poremetiti nastojanja da smršavimo. Stresni hormon kortizol, naime, igra ulogu u taloženju masnog tkiva na trbuhu, pa ako ste pod stresom, to nećete moći spriječiti. Stres ima brojne uzroke – to mogu biti emocionalne napetosti, problemi na poslu, teškoće u vezi i obitelji, loše zdravlje... Važno je nastojati ga ublažiti, a za to pronađite metodu koja vam najviše odgovara – jogu, meditiranje, vježbanje...

2. Jedete previše šećera

Prehrana s visokim udjelom šećera može uzrokovati brzo taloženje sala na trbuhu, čak i ako ograničavate ukupni kalorijski unos i pokušavate smršaviti. No, to nije dobar put. Kako biste uspješno utjecali na otapanje trbušnog sala, nužno je srezati unos šećera, tj. izbaciti iz prehrane sve namirnice s visokim sadržajem šećera. To nisu samo očigledni izvori šećera, poput slatkiša i zaslađenih gaziranih pića, iznenađujuće mnogo tzv. dijetalnih grickalica i napitaka sadrži puno šećera, a reklamiraju se kao dijetalni, jer imaju smanjen udio masnoća. Dobar početak bio bi ograničiti unos sve hrane i pića koji sadrže više od pet posto šećera na najviše dvije konzumacije tjedno. Zamka su i prerađeni ugljikohidrati, kao što su bijeli kruh, tjestenina, čips... Pametno je zamijeniti ih onima koji sporo oslobađaju energiju, poput smeđe riže ili kvinoje. Nakon što to učinite, mogla bi vas iznenaditi količina šećera koju ste nesvjesno konzumirali, ali i brzina kojom će se vaše trbušno salo topiti.

image

Osjećaj gladi povezan je i s ritmom budnosti i spavanja

DEPOSITPHOTOS

3. Premalo spavate

Prekratko spavanje povezano je s povišenim razinama hormona grelina koji potiče osjećaj gladi i sniženim razinama cirkulirajućeg leptina, hormona koji potiskuje apetit. Jasno je prema tome da nedostatak sna može pojačati apetit i glad te nas navesti da jedemo više i nakupljamo više sala.

Nakon što uspostavimo dobar ritam budnosti i spavanja, tijelo će resetirati hormone i pojačana potreba za jelom će se smanjiti. To nije uvijek lako postići, pa je ključno otkriti uzroke nesanice, kako biste je što uspješnije nadvladali.

4. Previše vježbate...

Tjelovježba je poželjna za dobro zdravlje i dobru liniju, no kao i kod svega ostalog, ni kod vježbanja nije uputno pretjerivati. Fizički stres, a pretjerano vježbanje to svakako jest, može poremetiti razine hormona kortizola u tijelu.

5. ...i to ne onako kako biste trebali

Klasični trbušnjaci najčešće se navode kao ciljana vježba za postizanje ravnog trbuha, no oni sami neće moći sagorjeti masno tkivo na trbuhu. Najbolje će rezultate vjerojatno dati kombinacija kardio vježbi i vježbi za jačanje stabilnosti trupa, a dobra je ideja i kardio vježbanje povremeno zamijeniti kratkim intervalnim treningom visokog inenziteta (HIIT).

Dobro će za skidanje trbušnog sala doći i podizanje utega dva do tri puta tjedno, jer takve vježbe izgrađuju mišiće te posredno ubrzavaju metabolizam. Mišići, naime, troše više kalorija nego masno tkivo, a to nastavljaju činiti i poslije treninga, što znači da se vježbanjem potiče i metabolizam u mirovanju, a s njime i potrošnja kalorija.

6. Izbacili ste masnoće iz prehrane

Čini se logičnim pretpostaviti da jedenje masnoća pridonosi nakupljanju masnoća, ali nije tako jednostavno: dokazano je da se od sedamdesetih, kada je počeo trend prehrane s malo masti, pa do danas, struk zapadnjaka dramatično proširio. Uzrok tome mogu biti velike količine aditiva u hrani koji loše utječu na metabolizam i probavu, kao i veće količine šećera i umjetnih zaslađivača čija je uloga nadoknaditi okus izgubljen smanjivanjem udjela masti.

Dobar put za postizanje ravnijeg trbuha i primjerenije tjelesne težine mogao bi biti unos zdravih masnoća, poput kokosovog ulja i avokada. Jedan od ciljeva kvalitetne prehrane je uravnotežiti razine šećera u krvi, a u tome pomažu masnoće, budući da usporavaju oslobađanje sastojaka iz hrane u krvotok. Dodatak maslinovog ulja ili maslaca obroku može stoga pridonijeti regulaciji apetita i održavanju ujednačene razine energije.

image

Zdrave masnoće u prehrani pomažu uravnoteženju razine šećera u krvi

DEPOSITPHOTOS

7. U menopauzi ste

Tijekom perimenopauze i menopauze masnoće se prirodno preraspoređuju i više nakupljaju u području trbuha, na što utječu hormoni, ponajviše pad estrogena, gubitak mišićnog tkiva povezan s godinama i genetika, a pridonijeti mogu i stil života, prehrana i manjak kretanja. Žene su u reproduktivnoj dobi sklonije nakupljati masnoću u donjem dijelu te im je tijelo kruškoliko, dok se ženama u menopauzi i poslije nje masti zadržavaju u području abdomena, pa tijelo dobiva oblik jabuke, a nakupljanje masti i općenito može biti pojačano. Važno je stoga okrenuti se zdravoj prehrani, uredno spavati i redovito vježbati – hodati, raditi jogu, voziti bicikl, vježbati snagu i otpor... - kako bi se pomoglo održavanju zdrave koštane mase. Ne valja isprobavati pomodne dijete i svakako treba ograničiti unos alkohola.

8. Napuhnuti ste

Ako uz izbočeni trbuh imate i česte grčeve, vjetrove i druge probleme sa crijevima, uzrok treba tražiti u probavnom sustavu. Promjenama u prehrani i privremenim izbacivanjem određenih namirnica iz prehrane pokušajte identificirati uzrok problema. Ponekad su rješenja jednostavna, primjerice, nemojte jesti voće odmah nakon obroka, jer ono može izazvati fermentaciju hrane u probavnom sustavu, što dovodi do nadutosti i velike količine plinova. Ako sami ne možete ustanoviti uzrok, nemojte gubiti vrijeme, nego se obratite liječniku.

Linker
30. ožujak 2024 04:35