Male promjene

Hodajte samo dvije minute nakon svakog obroka i tijelo će vam biti zahvalno

Većina ljudi voli obrok završiti s desertom ili kavom. Sjajno za vaše hedonističko nepce, priznajemo! No, pokušajte nakon toga u kratku i brzu šetnju i tijelo će vam biti zahvalno. Nema boljeg osjećaja od sitosti nakon uživanja u okusima koje volite, no, većinu nas muči ono što slijedi nakon obroka, probavljanje hrane što nas često uspori i umori.

Kako bi tome doskočili, znanstvenici su otkrili da je kratka šetnja u trajanju od samo dvije minute odlična, ne samo za probavu, nego pomaže u smanjenju razine šećera u krvi. Pokazalo je to istraživanje objavljeno u posljednjem broju magazina Sports Medicine.

image
PEXELS

Istraživanje analizira rezultate sedam studija koje su uspoređivale kako sjedenje u odnosu na stajanje ili hodanje utječe na zdravlje srca, posebno promatrajući razinu inzulina i šećera u krvi. U pet od sedam studija niti jedan ispitanik nije imao preddijabetes ili dijabetes tipa 2. Druge dvije studije promatrale su ljude sa i bez zdravstvenih tegoba. Svi su sudionici zamoljeni da ili stoje ili hodaju pet minuta svakih 20 do 30 minuta tijekom dana.

U svih sedam studija, istraživači su otkrili da je samo nekoliko minuta hodanja laganog intenziteta nakon obroka pomoglo da razina šećera u krvi postupnije raste i pada. Ovo je posebno važno za osobe s dijabetesom, koje trebaju izbjegavati dramatične fluktuacije šećera u krvi. Općenito, odlazak u kratku šetnju nakon jela znatno poboljšava razinu šećera u krvi u usporedbi sa sjedenjem.

image
PEXELS

Ako nemate vremena za šetnju, stajanje kratko vrijeme nakon obroka također je pokazalo značajno smanjenje razine glukoze i inzulina u usporedbi sa sjedenjem. Međutim, istraživači primjećuju da se hodanje laganog intenziteta pokazalo boljim te preporučuju hodanje nakon doručka, ručka i večere.

Linker
21. ožujak 2024 16:32