Vodič koji želite slijediti

Face yoga: Ispeglajte bore, smanjite podbradak i oživite obraze uz pomoć lakih vježbi

Face yoga može postati nenametljiv dodatak vaše svakodnevne njege i beauty rutine. Instruktorica yoge objasnila je i koliko je vježbanja potrebno da bismo vidjeli napredak, što nam je sve potrebno, a objasnila je i tri jednostavne vježbe s kojima možete početi odmah.

Vjerojatno ne postoji osoba koja ne bi htjela izgledati što mlađe, a da to postigne bez pretjeranog unosa različitih preparata, može nam pomoći sve popularniji način vježbi za lice odnosno - face yoga. Drugim nazivom joga za lice način je njegovanja lica kroz vježbe, samomasažu i akupresuru, a uključuje i promatranje promjena na licu kao rezultat mimike, a koja je pak povezana s našim emocijama i našim unutarnjim stanjem.

O tom neinvazivnom načinu pomlađivanja, odnosno fitnessu za mišiće lica, razgovarali smo s Ivanom Crnčić, koja od 2010. radi kao yoga instruktorica, a kroz kontinuirane edukacije, na konferenciji u Londonu upoznala je Danielle Collins, začetnicu Danielle Collins face yoga metode. "Završila sam njenu edukaciju, a zatim nastavila s daljnjim usavršavanjem, jer jednom kad zavirite u ovo područje i shvatite što nam sve naše lice može ponuditi i što na njemu i kroz njega sve možemo vidjeti i osjetiti, entuzijazmu za učenje nema kraja", kazala je Ivana. Za čitatelje Gloria.hr pripremila je i mali vodič za savladavanje face yoge, kao i opis tri vježbe koje možete početi izvoditi - odmah!

Čitajte i: U dvoje je lakše: Uz vježbe poznate fitness trenerice bez muke ćete doći u formu

Što nam je potrebno?

Gotovo ništa, kaže nam Ivana. "U početku nam je potrebno ogledalo kako bismo ‘uhvatili‘ pokrete, a kasnije, kad naučimo vježbice, možemo i bez njega, no ostaje nam dobar pomagač u praćenju promjena i svakodnevnom susretu s licem, koje nam otkriva puno toga. Osim toga, koristimo se vlastitim rukama i uljem za masažu, a uz njih možemo koristiti alate poput rolera ili gua sha kamena, no nije presudno", dodaje Ivana.

Koliko često vježbati?

Face yoga može postati nenametljiv dodatak vaše svakodnevne njege i beauty rutine. Instruktorica yoge objasnila je i koliko je vježbanja potrebno da bismo vidjeli napredak.

"Jednom kad usvojimo pravilne pokrete u nanošenju jutarnje i večernje kreme i možda dodamo večernju masažu kako bismo opustili lice i um nakon čitavog dana, već smo napravili veliku razliku. Ako tome dodamo i vježbanje mišića lica nekoliko puta tjedno po 10-15 minuta, napravit ćemo puno. Naravno, sve ovisi o tome što želimo postići, ali dobra je stvar yoge lica što se može raditi bilo kada i bilo gdje, bez posebnih alata".

Kako vježbe mogu pomladiti lice?

Ako još uvijek ne vjerujete da se jednostavnim vježbama može pomladiti lice, instruktorica objašnjava da ono s godinama gubi volumen i počinje pokazivati tragove naših najučestalijih mimičkih pokreta lica. Vježbice će ojačati mišiće lica i povećati im volumen, akupresura će opustiti tenzije i regenerirati kožu, a masaža učiniti promjene u vidu smanjene vidljivosti linija i bora.

"Sve to zajedno dovest će do vidljive razlike. Pospješena cirkulacija i limfna drenaža promijenit će i kvalitetu tena i smanjiti otečenost lica i na primjer podočnjake, što čini veliku razliku u sveukupnom efektu i izgledu lica", dodaje. No predano vježbanje mišićne muskulature ima i dodatne benefite.

"U yogu lica uključujemo i vrat jer on zapravo nosi čitavo naše lice pa možemo reći da uvođenje ove prakse može dovesti do smanjenja bolova u vratu, tenzijskih glavobolja, problema s umornim očima ili čeljusnim zglobom", objasnila je instruktorica yoge.

image

Uvedite vježbe za lice u svoje svakodnevne rituale

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Prestanite s dijetama i fokusirajte se na vlastitu sreću: Tri savjeta kako postići (i zadržati) željenu težinu

Koliko je rašireno ovakvo vježbanje?

Ovaj način vježbanja također ima veze s yogom za cijelo tijelo, a kako je primijetila, face yoga je u posljednje vrijeme sve popularnija i kod nas.

"Rekla bih da koliko smo s jedne strane bombardirani ‘borbom protiv starenja‘ i nekim drugačijim vidom njegovanja lica, toliko se više javlja potreba za prirodnom protutežom. Dobro je da svatko može pronaći nešto za sebe ili čak i kombinirati dva pristupa. No, meni se sviđa što se u mom segmentu naglasak stavlja na njegovanje onog što imamo, bez težnje za mladenačkim idealima. U svijetu, a tako i u našoj regiji, postoji sve veća ponuda sadržaja, što znači da postoji i interes", kazala je Ivana Crnčić, čije vježbe i savjete možete pratiti i na Instagramu.

Objašnjava da se vođeni treninzi odvijaju preko Zooma, jer je taj format upravo idealan za online rad. Također, društvene mreže idealno su mjesto na kojima i ona dijeli svoje znanje ili vodi live treninge. "Želim pozvati sve, i žene, a i muškarce, da isprobaju ovu tehniku. Mnogi se iznenade koliko se ugodno i opušteno osjećaju nakon samo 15-ak minuta prakse", kazala je Ivana prije predstavljanja tri tipične vježbe koje svatko može izvesti upravo dok čita ovaj članak.

Čitajte i: Mijo Matić nas budi iz ‘zimskog sna‘: Donosimo plan treninga koji će vas vratiti u formu


Tri jednostavne vježbe

Vježba 1: Kako oživjeti obraze?

image

Oživite obraze

SANJIN KAŠTELAN

Stavite jedan dlan preko usnica i zatim upuhujte zrak u obraze kao da ih želite maksimalno ispuniti zrakom. Ponovite 10 puta i svaki put zadržite pet udaha i izdaha.

Vježba 2: Ojačajte vrat i smanjite podbradak!

image

Smanjte podbradak

SANJIN KAŠTELAN

Dlanove smjestite na ključne kosti i zabacite glavu. Pritom pazite na vrat. Pošaljite prema nebu 10 poljubaca. Neka budu malo pretjerani!

Vježba 3: Ojačajte usnice i podignite im kuteve!

image

Vježba za usnice

SANJIN KAŠTELAN

Napravite "ribicu" poput ove na slici i zatim bez da je otpustite pokušajte stiskati gornju i donju usnicu jednu u drugu, 10 puta. Nakon toga se, i dalje zadržavajući položaj "ribice", pokušajte nasmijati. Nemojte dozvoliti da se položaj "ribice" otpusti. Ponovite 10 puta i svaki put zadržite pet udaha i izdaha.

Linker
24. travanj 2024 02:57