zabavan i učinkovit

EMS trening je vježbanje budućnosti? Otkrili smo sve o hit konceptu skidanja kilograma

Ako ste zbog sjedilačkog načina života i nedostatka vremena potpuno izgubili volju i želju za vježbanjem, možda biste trebali isprobati revolucionaran koncept treninga.

Priznali mi to ili ne, htjeli bismo magični štapić kojim bismo riješili mnoge probleme pa i one s težinom i izgledom tijela. Užurbani način života ne ostavlja nam mnogo vremena za poštenu brigu o sebi, a tu spada i redovita fizička aktivnost koja je važna jednako kao i kvalitetna prehrana.

Čim stigne ljeto, teretane se ispune ljudima koji u svega nekoliko tjedana žele izgraditi svoj ‘beach body‘, no svi znamo da za odlične rezultate treba vremena. Ipak, tehnologija je svake godine sve bolja te ulazi u sve sfere života pa i svijet fitnessa.

U posljednje vrijeme sve se više govori o posebnom načinu treniranja kojim se u kraćem vremenskom razdoblju postižu odlični rezultati.

Riječ je o EMS treningu koji se fokusira na simultanu stimulaciju velike skupine mišića pomoću posebnog odijela koje emitira bezbolne impulse i tako dodatno stimulira mišiće dok vježbate. Zvuči obećavajuće, zar ne?

Posebnost EMS treninga

Kako su nam otkrili voditelji centara koji su među prvima u Zagrebu ponudili inovativni način vježbanja, glavna razlika između EMS i tradicionalnog treninga je utrošeno vrijeme i dobiveni rezultat.

"Jedan EMS trening zamjenjuje tri tradicionalna treninga snage jer dodatna mišićna elektrostimulacija aktivira gotovo 98 posto mišićnih vlakana, čineći da tijekom treninga svi mišići rade simultano tijekom cijelog treninga obavljajući tako preko 50 tisuća dubinskih kontrakcija", objasnili su iz SpeedFita.

Drugim riječima, spojeni ste na uređaj za elektrostimulaciju mišića koja omogućava njihovu pojačanu kontrakciju pa time gubite i više kalorija te izgrađujete mišićnu masu.

"Mišić ne prepoznaje dolazi li impuls iz mozga ili eksterno te reagira kontrakcijama. Tijekom EMS treninga ne koriste se opterećenja i utezi, a mišići svejedno reagiraju jednakom kontrakcijom", kažu.

Ako radite sjedilački posao, znate koliko to može utjecati na vaše fizičko zdravlje, držanje, tonus kože i mišićnu masu. I u Potens fitness centru moguće je odrađivati ovaj trening, a namijenjen je apsolutno svima - od rekreativaca svih dobnih skupina do profesionalnih sportaša, odnosno svih onih koji žele smanjiti tjelesnu težinu, učvrstiti tijelo, razviti mišićnu masu i općenito poboljšati zdravlje.

Čitajte i: Jedan od najpoznatijih hrvatskih trenera otkriva kako do ljeta možemo biti fit, ali i gdje često griješimo

image

EMS trening uključuje raznovrsne vježbe.

XBODY BY POTENS

Kako izgledaju treninzi

EMS trening obavezno se izvodi uz nadzor i instrukcije certificiranog trenera i traje od 20 do 30 minuta, ovisno o fitness studiju u kojem vježbate. Potens fitness centar nudi vježbanje koncipirano na X-Body tehnologiji, inovacijskom lideru u ovom segmentu, koji između ostalog nudi i mogućnost ‘virtualnog trenera‘, no i tada se trening održava striktno uz nadzor certificiranog trenera (mag.kineziologije).

"Koncept XBody by Potens treninga je pet minuta zagrijavanja, 20 minuta treninga te pet minuta opuštajuće masaže. Software šalje impulse, nalik onima koje mozak šalje u mišiće da bi ih pokrenuo, koji putuju do mišića putem elektroda, strateški postavljenih iznad svih većih mišićnih skupina. U slučaju XBody opreme pokrivamo 12 mišićnih skupina, što nas čini jedinstvenima na svijetu. Klijent ispod odijela nosi posebno dizajnirano pamučno XBody pododijelo, za potpuni komfor i nesmetanu izvedbu vježbi", rekli su u Potensu.

SpeedFit studio za EMS treninge pak koristi Mihabody tec uređaj s inovativnom ibody tehnologijom. "Odijela i materijali su od anti bakterijskih materijala, a sigurnost je na prvom mjestu. Trener prilagođava trening od 20 minuta različitim profilima vježbača te osmišljava funkcionalni trening cijelog tijela. Tijekom treninga uređaj osigurava da su sve mišićne skupine aktivirane simultano, a trener pazi da vježbači pravilno izvode pokrete i kontrolirane voljne kontrakcije kako bi se maksimizirao efekt treninga", kažu u SpeedFitu.

Daje li EMS trening rezultate?

Naši sugovornici tvrde da su iskustva klijenata i više nego pozitivna. Što se tiče rezultata, ovisno o dinamici vježbanja, prve promjene se mogu primjetiti već nakon prvih par treninga.

image

Speedfit trening

SPEEDFIT

Ono što mnoge žene zanima jest djeluje li EMS trening i na celulit?

Odgovor je - da. "U SpeedFit-u koristimo tri programa - klasični EMS trening, metabolički EMS trening i EMS relaksaciju ili masažu. Klasični EMS trening, a pogotovo metabolički EMS trening izvrsno se bore protiv celulita uz kompresijski efekt elektrode i impulsa koji potiče cirkulaciju, razgradnju masnih kiselina i uklanjanje metaboličkih otpadnih tvari iz tijela", objasnili su.

"EMS trening je visoko učinkovit u borbi protiv potkožnog masnog tkiva uslijed intenzivnog angažmana velikog broja mišića. Dodatno, što se celulita tiče, u XBody by Potens konceptu EMS treninga zadnjih pet minuta relaksacije je klijent pod posebnog frekvencijom i dubinom impulsa, koja upravo djeluje površinski, na uklanjanje celulita", poručuju iz Potensa.

Kombiniranje s drugim vrstama treninga

Ako se pitate je li EMS trening dovoljan sam za sebe ili je učinkovitiji u kombinaciji s drugim vrstama treninga, to ovisi o ciljevima klijenata. Brzo hodanje, bicikliranje i trčanje ili bilo koja kardio aktivnost u kojoj osoba uživa može potaknuti i osigurati još i brže rezultate kada postoji problem prekomjerne težine i visokog udjela masnih naslaga u tijelu.

Čitajte i: Olimpijski trening za kritične točke braće Sinković: Učvrstite grudi, trbuh, stražnjicu i noge

Opravdava li cijena dobiveni rezultat?

Svaki trening s profesionalnim vodstvom zahtijeva određeno ulaganje. Ako usporedimo cijenu individualnog tradicionalnog treninga s osobnim trenerom 2 ili 3 puta tjedno, plus članarina teretani, plus dodatna oprema koju kupujete za trening i naravno utrošeno vrijeme, jedan EMS trening tjedno može biti povoljnija varijanta ako želite postići rezultat s manje uloženog vremena. No, važno je naglasiti kako se svakako preporučuje provjeriti u kakvoj je formi vaše tijelo i odgovara li određeni tip treninga vašem zdravstvenom stanju. Svaki tip vježbanja, upozoravaju stručnjaci inače, treba prilagoditi vlastitim mogućnostima, stanju organizma i željenim rezultatima.

Linker
16. travanj 2024 08:43