Bez brige s Dijanom

Stav ‘jednom ovisnik, uvijek ovisnik‘ ne drži vodu: Psihijatar objasnio zašto je ta uzrečica jako pogrešna

U sedmoj epizodi emisije "Bez brige s Dijanom" dr. Ante Bagarić, pročelnik Klinike za ovisnosti psihijatrijske bolnice Vrapče, istaknuo je zašto je edukacija vrlo važna u terapiji ovisnika i zbog čega na ovisnike ne treba gledati kao na slabiće.

Tema na koju mnogi okreću glavu, ne žele razgovarati ili imaju uskogrudne stavove jest ovisnost. Hrvatska ima 400 tisuća ovisnika, ističe profesor Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče, a najveća stigma vezana uz ovisnike jest da su oni slabići.

Čitajte i: Profesor Ante Bagarić: ‘Ovisnika je sve više! Ovisnost jest teška bolest, ali izlječiva‘

Međutim, oni to nikako nisu. Problem je zapravo u obje strane - i u nama jer, ako nismo stručnjaci, obično ne znamo kako pristupiti ovisniku i kako s njim razgovarati, što mu reći, ali i u njemu jer se povlači u sebe.

"Ovisnici izbjegavaju govoriti o svojoj ovisnosti, često je negiraju i ne znaju verbalizirati svoj problem. Samo znaju da se nešto čudno događa u njihovom tijelu, psihi... Jedna vrlo važna stvar u terapiji ovisnika jest edukacija, odnosno da naučimo ovisnike kako razgovarati o svom problemu", kaže Bagarić.

Definicija ovisnosti jest jednostavna, ali se zbog uvriježenog mišljenja koje su proširili psihijatri krivo poima. "Stav da je netko ‘jednom ovisnik - uvijek ovisnik‘ jest vrlo štetan za sve ovisnike i ljude oko njih upravo zbog razloga što je ovisnost bolest. Ovisnost je teški poremećaj, ali je na kraju krajeva izlječiva", poručio je Bagarić

Dakle, važno je znati da je to bolest koja ima svoje biologijske, psihološke i socijalne uzročne faktore, baš poput dijabetesa ili astme.

Čitajte i: Doktor Ante Bagarić o ovisnosti u doba pandemije: ‘Ovisnici nisu slabići, naučite s njima komunicirati‘

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
16. travanj 2024 08:59