Bez brige s Dijanom

Slučaj Britney Spears: Iako je u četrdesetima, iz nje danas vrišti ranjeno dijete

O mentalnom zdravlju pop-ikone raspravlja se i na sudu i na društvenim mrežama, pa donosimo genezu krhkosti pjevačice i objašnjenje zašto je trebamo razumjeti, a ne osuđivati.

U sumornim i maglovitim jesenskim jutrima često pomislimo kako bi nam život bio mnogo bolji da smo slavni, bogati, uspješni. Ta mantra nikada ne oraspoloži, nego samo dublje povuče u topli krevet i jastuk, bez ikakve želje da se dignemo i s puno energije uđemo u novi dan. Možda nas ubija dnevna rutina, možda smo si zadali prevelike ciljeve, možda su izazovi života zahtjevniji od naših kapaciteta...? Sve to često dovodi do apatije, besmisla, anksioznosti, do cijelog niza poremećaja o kojima se sve češće i sve glasnije progovara.

U ljudskoj je prirodi idealizirati tuđe živote. Zato volimo zvijezde. Uglavnom one planetarno poznate. Čini nam se da žive rajski. Sve im je dostupno, svugdje su dobrodošli, imaju novac, slavu - a to valjda podrazumijeva i ljubav. Uz cijeli niz primjera koji demantiraju taj idiličan stav, ipak se najtužniji čini primjer Britney Spears, koja ne prestaje šokirati svojim ponašanjem.

image

Mnogi obožavatelji pružili su podršku pjevačici tijekom sudskog spora s ocem

VALERIE MACON/AFP/PROFIMEDIA VALERIE MACON/AFP/PROFIMEDIA

Česta tema tekstova koji se bave likom i djelom pop-zvijezde usmjerena je na njezino mentalno zdravlje koje se stalno dovodi u pitanje. Je li Britney normalna, je li poludjela, je li bipolarna, je li alkoholizirana ili pak drogirana? Nagađanja su razna, često tu ima i lažne empatije i navodnog razumijevanja. Stvarno, što se to događa s tinejdžerskom glazbenom ikonom koja je još kao maloljetnica osvojila svijet i zaradila milijune? Zašto je perspektivna, talentirana, uspješna i bogata mlada žena odjednom izgubila razum?

Britney dolazi iz prosječne američke obitelji. Jedno je od troje djece majke učiteljice i oca kuhara. Od malih nogu izdvajala se svojim talentom za ples i pjevanje. Isticala se na svim natjecanjima na koja su je vodili roditelji - i vrlo brzo su shvatili da je plavokosa djevojčica njihova zlatna koka i karta za bolji život.

Uslijedili su ugovori, profesionalni angažmani i milijuni koji prate takav uspjeh. Dogodila se i prva velika ljubav. Pjevač Justin Timberlake bio je središte njezine emotivne osi, sve dok je u jednom trenutku nije ostavio, a onda raspad veze iskoristio za osobnu promociju i stihove na koje su ludovale djevojčice.

Britney je bila oličenje američkog sna. Lijepa, talentirana i još nevina. Morala je javno obećati da će kao djevica ući u brak. Tako se od nje očekivalo. Izjava Justina Timberlakea da Britney odavno nije nevina bila je još jedan nož u leđa ranjivoj pjevačici.

Htjela je uzeti vrijeme za sebe da posloži svoje emocije, ali u nemilosrdnom poslu kakav je show biznis to nije dolazilo u obzir. Majka je urlala na nju, otac je već počeo s ucjenama, i cijela mašinerija koja se bavila zaradom nije dopustila predah. Kao dobra djevojčica Britney je odrađivala koncerte, TV nastupe, snimala albume. Nikoga nije zanimalo kako se djevojka na pragu odraslog života stvarno osjeća. Najmanje je to zanimalo one koji su se o tome trebali brinuti. Njezini roditelji pokazali su svu okrutnost prema vlastitom djetetu, nikada se ne pitajući kako im se kći osjeća.

A Britney je bila ranjena. Ozbiljno ranjena. Ostavljena, osramoćena i sa stalnim javnim raspravama zašto je obećala da će biti nevina kada to očito više nije. Nije to umanjilo njezinu slavu, štoviše, ali je povećalo crnu rupu koju više nisu mogli zatrpati slava, uspjeh i novac. Zvijezda je počela tamnjeti. Izlaz je vidjela u braku s prijateljem iz mladosti. Brak je trajao 55 sati. Uslijedilo je novo vjenčanje i nova osuda. U tom braku Britney je dobila dvoje djece. Čini se kao da je tražila uzemljenje koje nikada nije dobila u vlastitoj obitelji. Vožnja u pijanom stanju, nebriga o djeci i na kraju razvod od čovjeka koji je ulovio pet minuta slave nastupajući po televizijama i dijeleći detalje njihovog života. Još jedna izdaja i još jedno razočaranje.

image

Dijana Čuljak donosi drugi pogled na sliku o pjevačici

Vedran Peteh/Cropix

Izdaje su postale njezina svakodnevica, a nije shvaćala da je davno izdana od vlastitih roditelja koji su je trebali štititi, a ne usmjeriti u život i svijet koji ni odrasle, zrele osobe ne bi mogle izdržati.

Nastupi su postali mučni i predmet ismijavanja. Javno je grmjelo da Britney pije i drogira se. Sve je to bilo dovoljno da u sudskom postupku pjevačica bude proglašena nesposobnom, a njezino skrbništvo preuzima otac. Umjesto da joj pruži utočište, otac je opet upregnuo vlastito dijete. Nije se Britney smirila i nije njezina rana manja, samo je opet imala tutora kojem je novac bio važniji od zdravlja vlastitog djeteta.

Nakon više od deset godina, pjevačica se riješila tog tutorstva i krenula u svoj život sama. Baš tako. Sama. Bez podrške najbližih. Ne razgovara s roditeljima, no djecu redovito viđa. Redovito i skandalizira vlastitim objavama na društvenim mrežama. Slika se gola. Šalje razne poruke. Obračunava se i demonstrira slobodu. Neki to čitaju kao nastavak "ludila", drugi je razumiju, djeca joj navodno negoduju.

No, i dalje nitko ne pita kako je ona. Kako se osjeća žena koju su izdali roditelji, koju su voljeni muškarci iskoristili, koja nije imala mladost, koja je bila stroj za proizvodnju novca? Iako u četrdesetima iz nje danas vrišti ranjeno dijete. Ona ista djevojčica koja je osvajala publiku, ali kojoj aplauz i slava nisu mogli nadomjestiti roditeljsko razumijevanje i potporu. Spoznaja da su oni koji te trebaju štititi bili prvi koji su te isporučili okrutnom svijetu vodi u lom iz kojeg se malo tko izvuče. Pred pop-zvijezdom je vrijeme koje će pokazati može li taj rat sa samom sobom dobiti. Možda je baš to lekcija da bude bolja majka svojoj djeci i kroz taj odnos zacijeli svoje rane. Imala je snage za odmicanje od roditelja zlostavljača, vjerujem da će imati snage i za svoj bolji i mirniji život. Težak je put pred njom, ali zvijezde i jesu posebne zato što mogu više od prosjeka. Zar ne?

Linker
19. travanj 2024 14:05