Bez brige s dijanom

Rascjep ličnosti kod žena najteži je nakon porođaja i u menopauzi: Ipak, imaju bolju prognozu od muškaraca

Zašto od shizofrenije češće obolijevaju muškarci i zašto žene imaju bolji odgovor na terapiju objašnjava psihijatar Miroslav Herceg kao ovotjedni gost emisije ‘Bez brige‘.

Shizofrenija je rascjep ličnosti, od nje boluje jedan posto populacije i taj je broj uvijek isti, neovisno o ratovima, potresima ili pandemijama. Iako neznatno češće obolijevaju muškarci, stanje i tijek bolesti drukčiji je kod žena, kaže psihijatar Miroslav Herceg, pročelnik Zavoda za psihotične poremećaje žena u zagrebačkoj klinici Vrapče.

Ovotjedni gost emisije “Bez brige” na našem portalu objašnjava da u muškaraca bolest nastupa ranije i ima teži klinički tijek, dok žene imaju bolju prognozu - a razliku čini utjecaj muških i ženskih spolnih hormona na pojavnost psihoze.

Naime, ženski hormoni imaju protektivnu ulogu, a muški ne, pa se kod žena ta bolest javlja uglavnom u kasnim dvadesetima ili u pedesetim godinama.

Ta razdoblja obilježavaju trudnoće, porođaji i menopauze, kad dolazi do velikog i naglog pada estrogena koji ima zaštitnu ulogu na dopaminski sustav. Iako od prve do zadnje menstruacije žena tijekom života ima oscilacije hormona, odstupanja nisu toliko velika kao u ova tri slučaja.


Čitajte i: Psihijatar Miroslav Herceg: ‘Shizofrenija je katastrofična bolest, zastrašujuće je koliko pacijenata odbija lijekove‘

- Estrogen i progesteron u određenoj mjeri štite od psihotičnih poremećaja, odnosno od shizofrenije. Zato su postporođajne psihoze nerijetko vezane uz porođaj i razdoblje babinja, jer tada dolazi do naglog pada tih hormona. Psihotična stanja nisu česta, ali od depresivnih raspoloženja poput tuge i žalosti, koja nisu poremećaj, pati čak 80 posto žena u tom periodu života - istaknuo je Herceg.

Bolja prognoza kod žena

Poznato je da kod žena s dijagnozom shizofrenije nakon porođaja i u menopauzi dolazi do pogoršanja stanja, jer se poremeti neurokemijska ravnoteža u mozgu. No, za razliku od muškaraca, bolja prognoza kod žena proizlazi iz kasnijeg početka bolesti, boljeg odgovora na terapiju i bolje suradljivosti u liječenju i uzimanju lijekova.

Postoje dokazi da žene trebaju niže doze antipsihotika i da bolje reagiraju na terapiju, no i dalje je zabrinjavajuća statistika da samo 20 posto pacijenata propisno uzima lijekove za ovu tešku bolest - upravo su oni ključni za uspješno liječenje ako se otkrije na vrijeme.

- Zahvaljujući novoj generaciji lijekova - kaže dr. Herceg - shizofrenija danas definitivno više nije “rak duše”. U kombinaciji sa socioterapijskim i psihoterapijskim metodama liječenja može se postići dobra kontrola simptoma i funkcionalnost pacijenata, a sve to doprinosi unapređenju zdravlja žena oboljelih od shizofrenije.

Linker
10. travanj 2024 04:02