SVE VIŠE PACIJENATA

Psihijatar o ovisnosti: ‘U pandemiji je online kockanje doživjelo procvat, evo kako možete otkriti kocka li netko vama blizak‘

Sveopća digitalizacija u pandemiji otvorila je prostor za online kockarnice pa psihijatar Davor Bodor danas liječi 30 posto više ovisnika o kockanju nego prije dvije godine.

- Ovisnici o kocki fantaziraju o golemim dobicima i zatvaraju oči pred notornom činjenicom da je svijet igara na sreću posložen tako da izgube. A gube mnogi. U Hrvatskoj je prema posljednjim podacima između 50 i 100 tisuća ovisnika o kocki, a pandemija je dodatno pogoršala situaciju jer je procvalo - online kockanje, rekao je psihijatar Davor Bodor u emisiji “Bez brige s Dijanom”.

Voditelj Dnevne bolnice u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu proteklih je mjeseci suočen sa zabrinjavajućim trendom: na liječenju je čak 30 posto više ljudi nego prije dvije godine! Posljedica je to epidemioloških mjera, zabrane druženja, putovanja, ali i egzistencijalne neizvjesnosti. Kad se tome pridoda zatvaranje automat-klubova i kasina te odgađanje sportskih događaja, jasno je da su se širom otvorila vrata za online kockanje.


Čitajte i: Davor Bodor o ovisnosti o kockanju: ‘Neki naši pacijenti zadužili su se i do dva milijuna kuna‘

- Ulaze u igru i oni koji nikada nisu kockali jer ih privuče agresivno reklamiranje online kockanja, na koje su se prebacili i mnogi naši pacijenti. Svima je to mnogo elegantnije nego kockanje u klubovima: ne moraju napuštati radnu ili obiteljsku svakodnevicu, mogu igrati doslovno 24 sata, iz vlastitog doma bez kontakta s novcem, sa širokim rasponom igara, stalnim bonusima i dodatnim igrama kojima se nastoji privući i što dulje zadržati u igranju - objašnjava Bodor, dodajući da su sada najugroženiji oni čije je kockanje već bilo na razini ovisnosti i prije ove krize.

Stoga osim novih pacijenata, u bolnicu dolaze i bivši, koji su se za vrijeme pandemije vratili ovisnosti. U prosjeku je ovisnik iz Hrvatske dužan oko 200 tisuća kuna, no u bolnici su imali pacijente koji su se zaduživali i do dva milijuna kuna. Nažalost, samo će mali broj, njih 11 posto, potražiti stručnu pomoć.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

KAKO PREPOZNATI OVISNIKA

Iako ova ovisnost nema specifičnih vanjskih znakova koji se mogu odmah povezati s kockanjem, neke smjernice ipak upućuju na to da je osoba u problemu: igranje doživljava kao najvažniju stvar u životu, stalno je “kratka” s novcem, kasni s plaćanjem režija, odbija pokazati financije, ulazi u stalna zaduživanja, mijenja se psihički, povučenija je, zapostavlja obiteljske ili poslovne obveze.

- Premda igranje na početku nosi ugodu i zabavu s dozom adrenalina, za neke ovisnike je to odmak od problema - ispušni ventil. Neki opisuju financije kao osnovnu motivaciju na početku igranja, nastojeći potencijalnim dobicima ispraviti problematične izdatke u svakodnevici. S razvojem bolesti, ovisnik kocka da ne bi osjećao nelagodu kada ne kocka. Ovdje se najvećim dijelom gubi ugoda koja je prisutna na početku igranja, a kocka se s ciljem da se vrati novac koji se kockanjem izgubio, ulazeći tako u začarani krug i zaduživanja iz kojeg je teško izaći - govori Bodor, zaključujući kako je ova ovisnost poput svih drugih ovisnosti, kronična recidivirajuća bolest koju treba liječiti.

Linker
05. travanj 2024 22:21