Bez brige s Dijanom

Najveći teret u obitelji ovisnika o alkoholu nose djeca, psihijatrica tvrdi: ‘Ona su primorana brže sazreti‘

U ovotjednoj emisiji ‘Bez brige s Dijanom‘ gošća je bila psihijatrica Antonia Puljić s kojom je naša Dijana Čuljak razgovarala o ovisnostima kod žena, od kojih je najveća ona o alkoholu.

Igranje različitih uloga u životu, konstantan pritisak, strah i stres u žena može izazvati potrebu za zatomljivanjem loših osjećaja kroz ovisnost. A najveća ovisnost u žena je, objašnjava psihijatrica sa Zavoda za liječenje ovisnosti u Vrapču, Antonia Puljić, upravo alkoholizam.

Čitajte i: Najovisnije su o alkoholu: ‘Neke žene su četvrti put kod nas, a kažu da su ondje zbog visokog tlaka'

Ovisnost o alkoholu može vrlo negativno utjecati na bliske osobe ovisnika, a najveću štetu i teret nose, naravno, njihova djeca. Antonia je, tvrdi, imala slučajeva kada su joj upravo djeca alkoholičara dolazila na vrata i to bez njihova znanja i pitala se što bi oni mogli učiniti da mama/tata prestanu piti.

"Jako je teško odrastati u obitelji u kojoj je osoba ovisna o alkoholu. Ta djeca su u mnogim slučajevima primorana brže sazreti, a neka čak ostanu na tom nivou koji utječe na njihovo daljnje funkcioniranje", objasnila je psihijatrica.

Čitajte i: ‘Piće je bolest, a ne utjeha‘: Psihijatrica objašnjava zašto problem s ‘kapljicom‘ dugo ostaje skriven

Više od 50 tisuća žena u Hrvatskoj ovisno je o alkoholu, a dok je prije pedesetak godina omjer žena i muškaraca u ovisnosti o alkoholu bio 1:10, sada je već taj omjer 1:3.

Linker
19. travanj 2024 21:49