Ples ljubavi i demona

Nagonski strah: Destrukcija živi u nama svaki dan, kako njome ovladati

Ako ne ovladamo svojim destrukcijama, one nas kroz život određuju puno više od našeg racionalnog dijela, našeg obrazovanja ili porijekla. Čak i kada mislimo da smo racionalni, moramo znati da naš mozak nije analitičan kako mislimo, vode nas nagoni i emocije.

Eros i thanatos sile su života i smrti koje se neprekidno isprepliću u plesu ljubavi i demona, koji nitko od nas ne može izbjeći. Eros nas tjera na ljubav, oplodnju, radost, veselje, život u svoj njegovoj punini. Thanatos je mračan, iz njega progovara naše niže ja, naši tamni trenuci, traume, muke i tuge. I jedna i druga sila stanuju u svima nama. Kako ih pomiriti, kako njima ovladati, kako iskoristiti najbolje od njih?

"Freudov Beyond the Pleasure Principle je knjiga koja me oduševila jako davno. Taj princip dualnosti postoji u nama cijelo vrijeme. Freud je objasnio kako svaka stanica ima potencijal da samu sebe ubije. Ta destrukcija živi u nama svaki dan. I dok konstruktivnim dijelom baratamo, ovaj destruktivni je toliko zastrašujući da od njega bježimo i vječno ga skrivamo", govori Hrvoje Handl.


"Čak i kada mislimo da smo racionalni, moramo znati da naš mozak ne funkcionira kao računalo. Nije niti blizu analitičan kao što mislimo", objašnjava Igor Mikloušić i nastavlja: "Mi smo osobe koje imaju emocije, iz tih emocija dolaze neke misli, iz tih misli neki stavovi. Kada promatramo svijet oko nas, gledamo kroz prizmu naših stavova, našeg karaktera i uvijek tražimo ono što će potvrditi naše stavove. Tako funkcioniramo. I to je zapravo nesvjesno".

Većinu odluka donosimo iz tog nesvjesnog dijela. Iz pohranjenih obrazaca, emocija, trauma, odgoja. Dobro je ako nam ta arhiva pomaže u pozitivnim izborima, ali ako nam je život prepun stranputica, tog arhivskom građom trebamo se pozabaviti, pročistiti ju, osvijestiti i resetirati postavke. Nije to uvijek lako. Ali je nužno za bezbrižniji život.

image

Većinu odluka donosimo iz nesvjesnog dijela, zato je važno kontrolirati nagone.

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Izvadimo te teme iz ormara. Govorimo o njima što više. Pričajmo o smrti, o strahovima, o tamnim stranama ljudske prirode. To će nam pomoći da razumijemo sebe, ali i svijet oko sebe", objašnjava Igor. Smrt je neizbježna i što se ozbiljnije njome bavimo, to će strah biti manji, a život ipak ugodniji. Samo uvažavanjem thanatosa, te mračne sjene naše osobnosti smanjujemo njegov utjecaj. Moramo moći prihvatiti svoje niske strasti, tamne porive, negativne nagone. Tek kada ih prihvatimo kao sustanare, možemo njima i ovladati.

image

Ako nam je život prepun stranputica, tog arhivskom građom se moramo pozabaviti.

VEDRAN PETEH/CROPIX

Kako? Pa za početak, kad god imamo potrebu nekoga otračati, izvaditi sve crne strane nečijeg karaktera, ponašanja, djelovanja, zastanimo na trenutak. Osvijestimo da je to neprikladno. Da zapravo ne znamo ništa o toj osobi. O njezinim mukama, tugama, strahovima. Da je to što vidimo tek djelić jednog života u koji nemamo uvid. I pokušajmo u tom trenutku u toj istoj osobi vidjeti što je dobro? Što je pozitivno?
E baš taj pogled na dobro, i nama će činiti dobro. I nije jeftini self - help, nego je princip života kojim prihvaćamo dobro u sebi i drugima, a osvještavanjem zapravo pod kontrolu stavljamo mračne sile u nama.

Probajte, nije lako… ali je učinkovito.

#samohrabro #samoiskreno

Linker
18. travanj 2024 14:43