ima ispušni ventil

Jelena Lešić u svom domu pričala nam je o strahovima: ‘Mjesecima sam spavala u dnevnom boravku u trenirci‘

Što god bilo uzrok njezine napetosti i nelagode, TV voditeljica Jelena Lešić uvijek to rješava na isti način - otrči osam kilometara, nakon čega slijedi obrok bogat proteinima i sastojcima koji poboljšavaju kognitivne funkcije.

Iako je po prirodi mirna i staložena, često i nasmijana, Jelena Lešić (34) dobro zna što je stres i kakve posljedice može ostaviti na zdravlje. Kao voditeljica triju emisija na HTV-u - Klub 7, Auto Market i Loto - neprestano je pod pritiskom, no sve je to zanemarivo u odnosu na stresore koji su uslijedili nakon potresa što ga je doživjela u svom stanu nedaleko od središta Zagreba.- Nikad nisam osjetila takav strah kao nakon potresa lanjskog ožujka. Bila sam to jutro sama u stanu na sedmom katu. Kad je krenulo, mislila sam da sanjam gledajući u nevjerici zidove kako se ljuljaju. Srce mi je radilo ubrzano, a dah mi je bio kratak. Još danima nakon toga osjećala sam strah i nelagodu, osluškivala svaki zvuk. Gdje god bih došla, tražila sam nosive zidove, a u centar grada ni danas ne idem ako ne moram - govori Jelena, koja je još mjesecima spavala u trenirci u dnevnom boravku kako bi bila bliže izlazu te imala spreman ruksak za hitne slučajeve.

image
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

Uvelike joj je pomoglo povjeravanje prijateljima jer je tada shvatila da nije sama u svojim osjećajima. Simptomi su brzo nestali, a sve zahvaljujući razgovoru i brizi koju godinama vodi o svom mentalnom i fizičkom zdravlju.

image
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

Moj se stres nikada ne manifestira izvanjski, već sve proživljavam u sebi. Zato mi je bilo važno pronaći kanal kojim ću ga otpustiti i vratiti energiju, a to je tjelesna aktivnost.

- Tri puta tjedno trčim po savskom nasipu, gdje odvalim rutu od osam kilometara, a tijekom ljeta trčim po stazama uz more u Malom Lošinju. Shvatila sam da mi je trčanje nužno kako bih funkcionirala u svakodnevici i bila mirnija - priča Jelena, koja nakon tjelesnog napora radi smoothie bogat proteinima iz lješnjaka, badema i oraha, a za poboljšanje kognitivnih funkcija dodaje sirovo laneno ulje i med. Prehrana je, kaže Jelena, iznimno važna i za očuva-nje psihičke stabilnosti, stoga stalno promišlja o izboru namirnica. I, ono što je najvažnije, bez doručka ne izlazi iz stana.- Ujutro jedem instant-kašu s bademovim mlijekom, a za ručak mi trebaju proteini, ugljikohidrati i salata. Najčešće je to dobar komad mesa i krumpir, koji mogu jesti svaki dan, na sve načine. Voljela bih reći kako za večeru biram laganu hranu, ali to nije uvijek moguće jer često dugo radim pa kasno ogladnim - otkriva TV voditeljica, dodajući da je na poslu uvijek u stanju povišenog adrenalina. No, srce joj nikad nije tako ubrzano kucalo kao nedavno, kad je skočila padobranom s 4000 metara.

image
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX

- Tri godine sam maštala o tome. Iskreno, kad su se otvorila vrata aviona i kada sam pogledala dolje, oduzela sam se. No, bilo je nezaboravno - priča Jelena, dodajući kako zdravlje treba njegovati cijeli život, a ne samo kada nam prijete pandemija, potresi i ekonomska kriza. Mentalno zdravlje joj je, kaže, na prvome mjestu - jer mora biti najbolja sama sa sobom kako bi mogla biti dobra partnerica, prijateljica i radnica.

Linker
17. travanj 2024 17:27