NOVO NORMALNO?

Istraživanje pokazalo: Rad od kuće žene dovodi do ruba - u poslovnom i privatnom smislu

O stvarnim posljedicama pandemije tek se nagađa, no nedavna američka studija je potvrdila kako su se opterećenja žena kod kuće i na poslu povećala tijekom pandemije. Takvi uvjeti, naravno, svoje posljedice odražavaju na mentalnom zdravlju žena

Studija iz Deloittea pokazala je da je 8 od 10 žena osjetilo povećano poslovno opterećenje tijekom pandemije, ali i opterećenje zbog obaveza u privatnom životu.

Više od polovine ispitanika manje je optimistično u pogledu svoje karijere nego prije pandemije, a otprilike 60% njih planira napustiti trenutna radna mjesta u naredne dvije godine.

Čitajte i: Pomaže na svim poljima, a ipak joj se opiremo: Kako meditacijom ukloniti stres i poboljšati zdravlje

Emma Codd, voditeljica globalne inkluzije za Deloitte, rekla je za NBC da se žene osjećaju premoreno, na rubu burnouta.. "Žene nam govore da u cjelini smatraju da podrška njihovih poslodavaca nije bila dovoljna, a mnoge osjećaju da se kod kuće ne mogu isključiti s posla", rekla je.

image

Rad od kuće

PEXELS

Većina ispitanica u anketi je iznijela da smatra kako neprestano trebaju biti "online". Slijedom složenih poslova i kućnih obveza, mnoge su žene izvijestile da je i njihovo mentalno zdravlje patilo.

Čitajte i: Zašto osjećam toliki umor? Razlozi zbog kojih nas je pandemija fizički iscrpila i kako si pomoći

Samo trećina žena izjavila je da im je mentalno zdravlje "dobro" ili "izuzetno dobro", a samo 4 posto njih opisalo je da se njihove tvrtke vode rodnim ravnopravnostima. Većina ispitanih žena tako smatra da bi tvrtke mogle pokazati bolju potporu primjenom progresivnih politika vezanih uz brigu o djeci, kao i kratkim pauzama i boljim resursima za pomoć mentalnom zdravlju.

Linker
17. travanj 2024 10:53