Sretniji život

Donijeli ste novogodišnje odluke? Donosimo vodič kako ih i ostvariti

Zagrebačka psihologinja Andreja Kostelić-Martić u rubrici ‘Bez brige s Dijanom‘ otkriva zašto toliko često posustajemo u provedbi novogodišnjih odluka te savjetuje kako popraviti negativnu statistiku - da bismo bili zadovoljniji.

Dočekali smo 2023. s puno planova, novih ideja, čvrstih odluka, uvjereni da ćemo sve zamišljeno i provesti u djelo. Kada smo mladi, u to uistinu vjerujemo, u nekim srednjim godinama računamo temeljem iskustva da možda po putu možemo odustati, a u zrelom razdoblju života gotovo da i ne planiramo siječanjske dijete, vježbanja, veganstvo, planinarenje. Rijetko koja odluka donesena prvog siječnja, naime, živi duže od dva ili tri tjedna. Zašto je tako i kako ustrajati na vlastitim ciljevima, objašnjava mr. sc. Andreja Kostelić-Martić, psihologinja i autorica nekoliko knjiga, od kojih je "Napadaj panike ili neka teška bolest" upravo doživjela svoje drugo, prošireno izdanje.

image

Psihologinja Andreja Kostelić-Martić

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Vrlo je važno, govori Andreja Kostelić-Martić, ne očekivati čuda u kratkom razdoblju i zato odluku da se mijenjamo moramo "rastegnuti" na mjesece koji su pred nama. Zacrtamo li si nerealne ciljeve, zacijelo ćemo odustati, a to sa sobom vuče gubitak samopoštovanja i motivacije te donosi osjećaj bespomoćnosti, nezadovoljstvo i frustraciju. S druge strane, učestalo neostvarivanje ciljeva može dovesti do anksioznih stanja, pa čak i depresije.

Postavljamo si tada pitanja poput - kako drugi uspijevaju, a ja ne, zašto sam tako slab/slaba, kako ne mogu nikada postići ono što želim? U takvim situacijama, kaže Andreja Kostelić-Martić, ipak se preporučuje savjetovanje sa stručnom osobom, jer korijen leži negdje puno dublje negoli sami možemo dosegnuti. A evo putokaza za situacije na koje ipak možemo utjecati sami i popraviti osobnu statistiku realizacije novogodišnjih planova.

Kako strukturirati godinu da nam ne bude toliko stresna

1. PROBUDITE SE RANIJE NEGO INAČE

Pola sata provedite u novoj navici koju izaberete. Vježbajte, duboko dišite, popijte čaj umjesto kave, meditirajte ili se molite. Nova ponašanja urodit će novim osjećajem u tijelu. Ne odustajte ni kada vam je teško. Već nakon mjesec dana uvidjet ćete prednosti.

2. OBAVEZNA DNEVNA FIZIČKA AKTIVNOST OD 30 MINUTA

Hodajte do posla, prošećite predvečer, vježbajte sami ujutro. Pola sata pokretanja tijela pridonijet će vašem osjećaju sreće.

3. UVEDITE ZDRAVE OBROKE

4. ORGANIZIRAJTE SVOJ DAN

5. PLANIRAJTE DRUŽENJE, HOBIJE I KAKO ĆE IZGLEDATI VAŠE SLOBODNO VRIJEME

6. NAPRAVITE REALAN PLAN FINANCIJSKIH PRIHODA I RASHODA

7. PODIJELITE OBITELJSKE OBAVEZE I NE PREUZIMAJTE TUĐE

8. SPAVAJTE BAREM OSAM SATI DNEVNO

9. PRIUŠTITE SI ONO ŠTO VAS VESELI

10. SMIJTE SE ŠTO VIŠE

RAZLOZI NEUSPJEHA

1. Suviše općenito zacrtani ciljevi, na primjer - "idem na dijetu"

Odluka da se izgubi koji kilogram mora imati jasno definirano koju hranu izbacujemo, koju vježbu uvodimo u dnevnu ili tjednu rutinu, koliko točno kilograma manje želimo imati. Općenita odluka o dijeti nije jasno definirana i teško će opstati na dulje staze.

2. Precjenjujemo vlastiti kapacitet za promjene

Razne usvojene navike služe nam da imamo osjećaj kontrole vlastitog života. Čak i kad je riječ o lošim navikama, one su dio naše rutine i mozak ih čita kao sigurnu zonu. Uvođenje novih oblika ponašanja - koliko god to bilo dugoročno dobro - u prvih nekoliko tjedana tijelo čita kao "neprijateljsko ponašanje". Zato je važno ustrajati ili potražiti profesionalnu pomoć.

3. Ne postavljamo sustave za kontrolu vlastitih odluka

Svaki dan ili svaki tjedan moramo iskreno razgovarati sa sobom i priznati si koliko smo uspješni u provedbi novih odluka, gdje smo i zbog čega podbacili i što nas eventualno koči da odluku provedemo u djelo.

4. Svaka odluka zahtijeva jasan plan i dinamiku

Često odustajemo prije nego što smo krenuli jer ništa od navedenog nismo jasno definirali i ne znamo uopće kako krenuti u promjenu. Primjerice, što ćemo s vremenom koje smo utrošili da bismo popušili 20 cigareta? Moramo jasno znati da ćemo to vrijeme utrošiti na šetnju, vježbu, razgovor s prijateljicama, mamom, uređivanje kose ili nešto slično.

5. Postavljamo nerealne ciljeve

Odluka da ćemo smršavjeti 10 kilograma u dva mjeseca, penjati se na Sljeme pet puta tjedno ili dnevno prohodati 10 kilometara u samom je početku nerealna i jasno je da ćemo od nje odustati prije nego što smo krenuli.

KAKO NE ODUSTATI

1. ODMAH KRENUTI

Ne čekati prvi siječnja niti ponedjeljak. Svaku odluku treba promisliti i krenuti s njom kada smo spremni, neovisno o datumu ili danu u tjednu.

2. JASNO DEFINIRATI CILJEVE

Odrediti točan broj kilograma koji želimo izgubiti, točan broj kilometara koje tjedno želimo prohodati, točan broj knjiga koje želimo pročitati u mjesecu...

3. PODIZATI MOTIVACIJU

Napisati prednosti gubitka kilograma: bit ću zdravija, pokretnija, veselija, kupit ću novu garderobu... Vlastito dizanje motivacije vrlo je važno za postizanje bilo kojeg cilja.

4. POSTAVITI RAZUMNE ROKOVE

Vremensko razdoblje ograničiti na jedan mjesec ili neko vrijeme u kojem ćemo već moći sagledati prednosti uvedenih promjena.

5. NAPRAVITI I ‘PLAN B‘

Što ako ne izgubim četiri kilograma u 30 dana? Ne želim odustati, vidjet ću gdje griješim i ponoviti odluku u idućem mjesecu.

6. PRIDRŽAVATI SE PROMJENA I POLAKO IH PRETVARATI U NAVIKE

Jesti u isto vrijeme, ići na trening istim danima... Tako se stvaraju nove navike.

7. BITI STRPLJIV

Nema brzih rješenja. Istraživanja pokazuju da za usvajanje novih navika treba proći minimalno 70 - 90 dana.

8. PRIZNATI SI ZASLUGE ZA POSTIGNUTO

Koncentrirati se na ono što smo postigli, a ne na ono što tek trebamo postići.

Svi navedeni savjeti već su vam dobro poznati, ali se prema njima ne odnosite dovoljno ozbiljno. Druženja zapostavljate jer nemate vremena, ne vježbate jer ne stižete, kolačić će vam dići energiju, ali nakon sat vremena opet ćete se osjećati iscrpljeno... Zato uzmite siječanj kao mjesec treninga, izaberite koje ćete promjene uvesti, a početkom veljače rezimirajte uspjehe, realno sagledajte gdje ste griješili i hrabro ponovite zacrtano. Jamčimo vam da ćete se osjećati bolje. Sretno, a s malim promjenama krećemo i mi.

image

U proširenom izdanju knjige "Napadaj panike ili neka teška bolest" psihologinje Andreje Kostelić-Martić nalazi se i 365 mudrih i poticajnih izreka, po jedna za svaki dan u novoj godini

Linker
20. travanj 2024 04:10