bez brige s dijanom

Budite se zabrinuti jer ste ružno sanjali? Ne brinite! U snovima se uključuje naš privatni psihoterapeut

Snovi nas oslobađaju. Ponekad umaraju, ponekad unište dan od jutra, ali su nužni i ljekoviti. U snovima nije važna radnja, nego atmosfera. Važan je osjećaj. Sjetite se osjećaja i stavite ga u kontekst onoga što prolazite.

„Sanjala sam nekaj prestrašno, fakat prestrašno. Nemrem Ti niti reći kaj. Imaš neku gataru, ono baš neku dobru, da odem vidjeti kaj taj san znači?“

Pitala me to Tanja prije dobrih desetak godina na kavi. Bila je usred rastave braka, s dvoje male djece. I danas pamtim njezinu uznemirenost, gotovo strah.

Znala sam da prolazi teško razdoblje, i nisam htjela biti besćutna. Nisam imala neku gataru pri ruci, a nisam o snovima tada znala ono što danas znam. Nisam znala da su Tanjini snovi sve što je potisnuto, sve što je živo a nedopušteno, sve što je druga strana naše dobro kontrolirane svijesti i postupaka.


Snovi su važni, važniji od spavanja bez kojeg snova ne može niti biti.

„Spavamo da bi sanjali“, kaže nam dr. Ante Bagarić. U snovima se resetiramo, u snovima izlazi naše podsvjesno, naše spremljeno, zatomljeno, zabranjeno. A sve to živi u nama tijekom dana, i trebaju nam snovi da i taj dio nas živi, da se iživi, prolufta, kako bi rekli u Zagrebu.

„Čim ste sanjali, dobro je. Super ako se sjećate, ali i čak kad se ne sjećate, opet je dobro. Uključio se vaš privatni psihoterapeut“,govori dr. Hrvoje Handl.

Snovi su naš regulator , naše igralište u kojem je sve dopušteno, naša spuštena ručna kočnica.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Često u našim emisijama s Antom i Hrvojem razgovaramo o nesvjesnom. I sada, nakon par mjeseci tih razgovora, i dalje sam začuđena koliko to nesvjesno vlada našim životima. Koliko to naše unutarnje, nepoznato, neistraženo, ranjeno vlada našim jutrima, noćima, odlukama.

Izgradili smo maske, obrane, ego nam je složen i u funkciji, sve samo da bismo obuzdali ono skriveno, ono što uistinu jesmo. I nema u tome ništa loše, da nema ega svi bi hodali goli i ubijali se međusobno, jer eto tako im je došlo. Ego je naša dobra brana od nas samih i ostatka svijeta, naravno nije dobro kada ego ode u krajnost, ali to je već neka druga priča.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Snovi nas oslobađaju. Ponekad umaraju, ponekad unište dan od jutra, ali su nužni i ljekoviti.

U snovima nije važna radnja, nego atmosfera. Važan je osjećaj. Sjetite se osjećaja i stavite ga u kontekst onoga što prolazite.

Snovi su enigma, ali se mogu dešifrirati. Kroz snove je Freud davno objasnio prirodu čovjeka, a Jung je pronašao formulu za njihovo dešifriranje.


Pogledajte što o snovima kažu naši psihijatri i terapeuti. Koristit će vam.

Sanjajte…samo sanjajte…

Linker
05. travanj 2024 10:19