BEZ BRIGE S DIJANOM

Anksioznost kod djece i mladih: ‘Posebno je zabrinjavajuće da se preko 70 posto njih boji neuspjeha‘

U ovotjednoj emisiji ‘Bez brige s Dijanom‘ gošća je bila psihologinja i psihoterapeutkinja Gordana Buljan Flander, poznata po svom dugogodišnjem radu s djecom.

Gošća voditeljice Dijane Čuljak u novoj emisiji "Bez brige s Dijanom" bila je psihologinja i psihoterapeutkinja, osnivačica i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te udruge za pomoć zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci Hrabri telefon, Gordana Buljan Flander.

Ova ugledna stručnjakinja, s dugogodišnjim iskustvom i praksom u radu s djecom, u uvodu je naglasila kako se stručnjaci, ali i roditelji promptno moraju početi baviti mentalnim zdravljem djece jer su statistike o osjećajima djece alarmantne. Sve više prevladavaju anksioznost, depresija i gubitak koncentracije.

Čitajte i: Gordana Buljan Flander: ‘Roditelji sa adolescentima dnevno provedu u razgovoru tek 10 minuta‘

Zastrašujuće statistike

"Ono što je meni posebno zabrinjavajuće je da preko 70 posto djece izražava strah od neuspjeha. Oko 50 posto, dakle svako drugo dijete ima nametajuće slike traumatskih doživljaja i izbjegavanje neugodnih sjećanja i osjećaja. Jedan značajan broj djece, više od trećine, se boji biti samo doma. Jedan značajan broj djece, oko polovice, ima zabrinutost za ukućane i za članove obitelji", istaknula je Gordana Buljan Flander.

U razgovoru je ukazala na poražavajući podatak da roditelji s djecom adolescentima dnevno razgovaraju samo deset minuta.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 10 do 20 posto djece do 18 godina ima neki poremećaj mentalnog zdravlja, a 50 posto psihijatrijskih bolesti razvije se i napreduje već u vrijeme djetinjstva i adolescencije.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
25. travanj 2024 06:22