Priča o jednoj ljubavi

Nitko je ne voli više od barista: Kavu je slučajno prvi puta probao s 28 godina, a danas je ekspert koji uči i ocjenjuje druge

S nedavnog berlinskog Zelenog tjedna stigle su nam fotografije na kojima premijer Andrej Plenković i ministirica poljoprivrede Marija Vučković ispijaju šalice kave na čijim su pjenama bili otisnuti njihovi portreti. Zainteresiralo nas je kome je to uspjelo i kako, pa smo saznali da se radi o posebnom aparatu za kavu. Priča o njemu odvela nas je u svijet najvećih zaljubljenika u kavu - profesionalnih barista.

Goran Bartolović dugih je trinaest godina radio kao konobar, prije nego što je nakon jedne duge smjene i pogrešne narudžbe, po prvi put u životu okusio kavu. Imao je tada čak 28 godina, no taj mu je trenutak definirao karijeru te ga u životu usmjerio na neki drugi put. Shvatio je odmah da se želi posvetiti svemu u vezi kave; od znanja o porijeklu i vrstama zrna do prave temperature mlijeka za izradu najljepšeg latte arta. Nakon mnogo, mnogo sati prakse i različitih edukacija, Goran je postao profesionalni barista. Danas je jedan od onih koji sudi drugima na barističkim natjecanjima, ali i upravlja najnovijim aparatima za kavu. Jedan od njih je upravo onaj koji u tridesetak sekundi na savršenu mliječnu pjenu bilo koje šalice može isprintati koji god motiv zamislite - od nečijeg lica ili imena do, za mjesec ljubavi aktualne - motive srca, Kupida i gracioznih labuda.

POGLEDAJTE UMIJEĆE LATTE ARTA


Jedan tako običan i svakodnevni ritual, poput ispijanja kave, tako je postao osvježeno iskustvo prilagođeno modernom dobu, no u dubini duše svi ipak žudimo za prisnijim i toplijim osjećajem, koji nam mogu priuštiti jedino ljudi.

Zbog toga smo na test stavili stroj protiv čovjeka, a vama ostavljamo da procijenite čija vam šalica ostavlja bolji dojam. Mi bismo rekli, svaka čast stroju i njegovim mogućnostima, no impresivni pokreti ruke i umijeće crtanja baristi nama je puno draže.

Uz to, najjednostavnije motive možete naučiti raditi i sami, te tako uljepšati jutra sebi i/li svojim ukućanima. Poslužite se pritom trikovima najboljih...


PET ZLATNIH PRAVILA

Kako je Goran rekao u videu, najbolje kave polaze od najboljeg espressa, a ovo je pet zlatnih pravila za savršenu kavu, poznatih kao 5M.

Miscela (mješavina kave)

Baristi pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mješavina kave. Samo najkvalitetnija zrna kave i poseban način prženja jamče idealnu kombinaciju okusa i arome.

Macinadosatore (mlin za kavu)

Mljevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mješavine melju malo prije pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mljevenja ni uz najbolju mješavinu nećete postići idealan okus. Kroz krupno samljevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kave ne uspiju otopiti, dok kroz presitno mljevena zrna voda ne uspijeva proći.

Macchina Espresso (aparat za espresso)

Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste ima čitav niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u rasponu 88 – 92 °C, tlak 9 bara, a vrijeme ekstrakcije kave 25 do 30 sekundi. Samo provjereni i svjetski poznati proizvođači aparata za espresso jamče kvalitetu espressa.

Mano (ruke, iskustvo)

Od umijeću barista ovisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Vrhunski barist zna kako i koliko kave treba staviti u filter. Pravi barist ima osjećaj za dobro napravljen espresso za koji je mješavina točno određena, šalice su pravilno zagrijane, a kava se toči polako i po strani.

Manutenzione (održavanje aparata)

Aparat traži redovno održavanje, posebno diielova ključnih kod pripreme kave. Odstranjivanje kamenca i taloga od kave još su jedan bitan aspekt održavanja. Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promijeniti okus kave.

Linker
24. travanj 2024 07:08