GLORIA & MERCEDES

Upoznajte partnericu u vožnji koja će ugoditi svim vašim željama - nas je oduševila!

Zahvaljujući sustavu MBUX novi Mercedes GLA nudi neponovljivo iskustvo - osim što u svakom trenutku zna kakvo će biti vrijeme te umjesto vozača čita poruke na mobitelu, pamti njegove navike i olakšava mu vožnju. Provjerili smo kako to izgleda iz prve ruke.

U novinarskoj kari jeri imala sam brojne sugovornike, neki su bili razgovorljivi, drugi prilično zatvoreni, no za svakoga sam znala što otprilike mogu očekivati. Ovaj zadatak je ipak bio potpuno neočekivan jer sam morala razgovarati sa - strojem. Uz brojne druge performanse svojih automobila, njemačka tvrtka Mercedes ponosi se uporabom umjetne inteligencije u vozilima, što se najbolje vidi po infotainment sustavu MBUX (što je pokrata za Mercedes-Benz User Experience).

Zahvaljujući njemu, kažu u automobilskom gigantu iz Stuttgarta, vozilo ne samo da sluša već i razumije vozača. Trebalo je provjeriti je li to doista tako.


Dolazim do novog Mercedesa GLA, kompaktnog SUV-a čija je druga generacija ove godine došla na tržište, te ulazim pomalo skeptično jer moram razgovarati sa strojem, ali ono što slijedi iznenadi i najveće skeptike. Zahvaljujući potpuno novom sustavu glasovnog upravljanja Linguatronic u dodatnoj opremi GLA klase iz zvučnika doista dolaze odgovori na vaša pitanja. Dovoljno je reći: “Hej, Mercedes, hoće li mi poslijepodne trebati kišobran?”, a računalo izgovara točnu vremensku prognozu. Ako vam je u automobilu pak prevruće, dovoljno je reći: “Hej, Mercedes, vruće mi je” i obavještava vas da će odmah smanjiti temperaturu. Sustavi poput ovoga postoje već neko vrijeme, ali MBUX, čija je prva verzija predstavljena 2018., otišao je toliko daleko da je platforma počela nalikovati na osobnog asistenta koji pamti navike vozača i olakšava vožnju.

Za razliku od klasičnih navigacija, ova pamti unatrag pa ako ste automobil dan ranije posudili suprugu, neće vas moći smuljati gdje je bio.

Ako ste zaboravili svratiti u ljekarnu, dovoljno je postaviti pitanje: “Hej, Mercedes, gdje je najbliža ljekarna?” i odgovor odmah stiže. Automobil će pronaći najbrži put do vašeg posla, pročitati SMS koji ste primili, promijeniti radiostanicu, a ako vam ne odgovara trenutna boja ambijentalnog svjetla, možete svoju osobnu pomoćnicu pristojno zamoliti da je promijeni u jednu od čak 64 njih na izboru.

image
Pregledna kontrolna ploča Mercedesa GLA omogućuje vozaču da intuitivno pronađe potrebnu informaciju, a uz poruku ‘Hej, Mercedes’ vozaču se otvaraju brojne glasovne mogućnosti.
VEDRAN PETEH CROPIX

U sustav je ugrađen i program Geo Quiz pa na dugim putovanjima vrijeme možete prekratiti provjeravajući svoje znanje o glavnim gradovima i državama svijeta. Program prati i sve ono što je važno za sigurnost vozača, poput tlaka u gumama, stanja goriva do benzinske postaje, stanja u motoru, a cijeli sistem može biti i povezan s mobilnim telefonom putem aplikacije Mercedes Me koja čak ima mogućnost obavijestiti vas ako je automobil udaren na parkingu.

image
U sustav je ugrađen i program Geo Quiz pa na dugim putovanjima vrijeme možete prekratiti provjeravajući svoje znanje o glavnim gradovima i državama svijeta.
VEDRAN PETEH CROPIX

Za sada govori 27 jezika, dok hrvatski još uči, pa smo za vrijeme intervjua razgovarali na engleskom. Iako je teško govoriti o spolu računalnog programa, odgovarat će vam ugodan ženski glas, koji i o sebi govori kao o dami. Kako sam to doznala? Pitala sam je pri upoznavanju koliko ima godina, a dobila odgovor kako je to nepristojno pitanje za jednu damu. Njemačka duhovitost nema granica, baš kao ni očaravajuća tehnologija.

Linker
20. travanj 2024 23:59