Glorijin zeleni kutak

Šaptač biljkama otkriva nam kako jednostavno razmnožiti monsteru - tropsku ljepoticu koja se uklapa u svaki interijer

U našoj novoj videorubrici ‘Glorijin zeleni kutak‘ možete naučiti sve što vas je ikad zanimalo o njezi biljaka. U novoj epizodi naš suradnik, magistar hortikulture Tonko Katović, uči vas kako razmnožiti monsteru.

Monstera je tropska biljka koja potječe iz šuma Južne Amerike gdje raste kao epifitska biljka u krošnjama visokih stabala. Posebno joj je, stoga, slične uvjete osigurati gdje god se nalazila. Treba joj, kaže Katović, puno vlage i indirektne svjetlosti.

Razmnožavanje monstere radi se tako da se čistim rezom odvoji dio koji želimo presaditi, a potom se odrezani dio biljke smješta u vodu, gdje će nakon tri tjedna biljka pustiti korijenje. Vodu je tijekom perioda puštanja korijenja potrebno mijenjati jednom tjedno.

Nakon što biljka pusti korijenje, potrebno ju je presaditi u teglicu.

Tijekom presađivanja treba dobro paziti da se zemlja pritisne, sve kako bi korijen došao u što bolji doticaj sa zemljom. Nakon presađivanja, biljku je potrebno dobro zaliti, no istovremeno tijekom njege monstere paziti da ne 'pliva' u vodu - jer višak vode ne voli. Bitno je, kaže Katović, da zemlja bude vlažna. Osim toga, monstera voli vlaženje listova i sjenovite prostore - direktnu svjetlost treba izbjegavati.

image
Tonko Katović u Glorijinom zelenom kutku uči vas sve što vas je ikad zanimalo o njezi biljaka.
BORIS KOVACEV/CROPIX

Što nam je još savjetovao Tonko Katović, otkrijte u novom videoizdanju rubrike 'Glorijin zeleni kutak'.

Čitajte i: Glorijin zeleni kutak! Šaptač biljkama Tonko Katović otkriva sve tajne najljepših zelenih oaza koje možete imati kod kuće

Čitajte i: Naučite izraditi biljni terarij: Ana Hrgovčić u tome je maherica, a uz njezine savjete svatko može imati živi ukras za dom

Čitajte i: Učimo vas kako izraditi kokedamu: Uz Anu Hrgovčić lako dođite do divnog ukrasa za svoj prostor

Linker
13. travanj 2024 14:43