Inspirativne žene 2021.

Sanja Musić Milanović, Ivana Bodrožić i Snježana Prijić-Samaržija: Ženska energija za bolju budućnost

Predstavljamo vam ovogodišnje junakinje koje su nas u mnogočemu inspirirale, ali i od kojih smo svi ponešto mogli naučiti. Među njima su i ove tri dame - dobro nam svima poznata liječnica, nagrađivana spisateljica i rektorica Riječkog sveučilišta.

Upoznajte Gloria zvijezde 2021.: Ovo su inspirativne žene s naše novogodišnje naslovnice


Sanja Musić Milanović

Sveučilišna profesorica, liječnica i prva dama početkom veljače s timovima HZJZ-a otišla je na potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke županije, gdje je sudjelovala u cijepljenju građana

Kad se osvrnem na 2021., jednu za sve nas tešku godinu, mogu reći da sam ipak zadovoljna i zahvalna što sam bila u mogućnosti potaknuti djelovanje i poslati poruke koje u ovom trenutku smatram važnima. Iz svoje profesionalne uloge sveučilišne profesorice epidemiologije smatrala sam važnim aktivno se uključiti u cijepljenje naših građana i svaku priliku iskoristiti za isticanje važnosti što većeg procjepljivanja. Uz to, nastavila sam se profesionalno baviti svojim temeljnim poslom, očuvanjem zdravlja, koje uglavnom svi dobijemo na dar pri rođenju i tako ga lako zanemarimo.

image

Sanja Musić Milanović, epidemiologinja, sveučilišna profesorica i prva dama

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

U 2021. kroz projekt Živjeti zdravo realizirali smo nekoliko ključnih aktivnosti na kojima radimo od 2002. Opremili smo tisuću područnih osnovnih škola bez dvorane Poligonima za tjelesnu aktivnost školske djece, uredili smo 21 ogledni park i 21 hodačku stazu Živjeti zdravo, a sve kako bismo potaknuli sve naše građane, od najmlađih do najstarijih, da budu tjelesno aktivni unutar svojih zajednica. Vjerujem da je to jedan pozitivan korak za očuvanje zdravlja naših ljudi. Drago mi je i da sam imala priliku barem malo pridonijeti vidljivosti Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nadam se da je nošenje narančastih mašnica dvaju predsjednika tijekom službenog posjeta Hrvatskoj francuskog predsjednika Macrona s najviše državne razine poslana snažna poruka o potpunoj neprihvatljivosti bilo kakvog oblika nasilja nad ženama. A za sve što činim i kako promišljam inspirira me - moja mama.


Ivana Bodrožić

Spisateljica koja je za roman ‘Sinovi, kćeri’ dobila nagradu ‘Meša Selimović’, najvažnije književno priznanje u regiji


Ovu godinu privatno i profesionalno pamtit ću po divnoj recepciji romana “Sinovi, kćeri”, koji je izašao krajem 2020. U svojstvu spisateljice baš to privatno i profesionalno često se isprepleću jer kada pišemo stvarajući fikcionalne okvire i likove, uvijek unosimo i najintimniji dio sebe koji nakon objave književnog djela puštamo u svijet. Samim time kritike i reakcije na roman u kojem sam se dotaknula vlastitih i društvenih zaključanosti na poseban način osmislile su sav trud koji sam uložila u pisanje. U ovoj, a rekla bih i u svakoj godini, osobe koje me inspiriraju najčešće su moji bližnji, obitelj i prijatelji, oni koje mogu vidjeti u svakodnevnoj borbi, onoj neuljepšanoj i nefiltriranoj.

image

Ivana Bodrožić, spisateljica i pjesnikinja

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

S godinama poraste i ta svijest da je sve ono veliko i snažno u ljudima zapravo u nama samima i oko nas pa bih u tom smislu čestitala svojim bližnjima koji su još jednu zahtjevnu godinu izgurali trudeći se živjeti normalno.

U sljedećoj očekujem okončanje pandemije, porast društvene odgovornosti u svakom smislu, ponajprije kod političara, koji imaju veliku moć potaknuti građane na cijepljenje, zatim kod svakog od nas ponaosob da shvatimo da nas se neposredna stvarnost tiče, da je kreiramo svojim malim, svakodnevnim odlukama i da imamo moć mijenjati je. Mislim da sam se u protekle dvije godine više nego ikad naučila strpljenju, važnosti razlikovanja onoga što mogu napraviti od onoga što ne mogu prije vremena. Još jednom, kao i u svakoj kriznoj situaciji, pokazalo mi se da jedino blagost i ljubaznost nikad ne iznevjere i gotovo uvijek nadvladaju ili barem umire svaku bol i frustraciju.


Snježana Prijić-Samaržija

Rektorica Sveučilišta u Rijeci sudjelovala je u prijedlogu uvođenja predmeta Građanskog odgoja u srednje škole


Na osobnom planu, godinu na izmaku u našoj su obitelji obilježila postignuća kćeri Hane. Diplomirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, počela je objavljivati kod prestižnih izdavača i u najboljim međunarodnim časopisima. Na poslovnom planu, dobila sam jednoglasno povjerenje Senata Sveučilišta u Rijeci za drugi mandat rektorice. Izabrana sam jednoglasno i za predsjednicu Young European Research University Networka (YERUN), prestižne mreže 23 istraživačka europska sveučilišta. Godinu ću pamtiti po tome što mi se potvrdilo, suprotno svima koji misle da postoje prečice, da kompetencije i posvećeni rad čine razliku.

Mnogo energije uložili smo da Europa primijeti i prihvati jedno sveučilište iz ovog dijela Europe kao ravnopravnog i poželjnog partnera, i konačno smo to postigli. Nikada prije i nikada me češće nisu zvali na važne skupove kao relevantnu sugovornicu o važnim europskim temama.

image

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Mnogima se divim i poštujem njihovo znanje i snagu, ali inspiriraju me snažne žene, od moje mame, preko prijateljica do nekih meni nepoznatih a poznatih žena koje poznaju strahove i težine, ali se s njima nose s nekom mudrosti univerzuma.

Naučila sam izbjegavati diskurs očekivanja, radije razmišljam o tome što ću poduzeti u sljedećoj godini. Radit ću na tome da moja obitelj i ja budemo otporniji i spokojniji te se usredotočiti na ono što nas istinski ispunjava. Na poslovnom planu, nastavljam započetu akademsku borbu protiv kulture neznanja i njezinih društveno zastrašujućih posljedica. Mislim posebno na naš projekt građanskog odgoja za srednje škole. Kako nova Europska strategija za sveučilišta, koja će biti donesena u siječnju 2022., upravo naglašava novu misiju akademije na obrazovanju aktivnog građanstva, planiram i okupljanja svjetske i domaće inteligencije s ciljem osnaživanja demokratske vrijednosti. Godinu na izmaku vidim kao dodatni test za sve nas u nošenju s izazovima prirode - pandemijskim, klimatskim, potresima. Najgore bi bilo da se osvrnemo i zaključimo da su to bile godine koje su pojeli skakavci. Shvatili smo koliko smo ranjivi, koliko je sveprisutna iracionalnost i neznanje, ali i kolika je snaga ljudskog uma. Nadam se da smo naučili lekciju, prirodu ne treba podrazumijevati, već nastojati razumjeti i, unutar znanosti, tražiti odgovore za naš suživot.


Snimatelji: Jure Cukar i Igor Vignjević

Montaža: Adam Bukvić


Novi broj magazina Gloria u prodaji je od četvrtka 30. prosinca i online.

image
GLORIA
Linker
03. travanj 2024 11:54