GLORIA TALKS

Naš vrhunski onkolog govori nam kako je obolio od karcinoma i sam se izliječio

Kako smo u mjesecu u kojem se glasnije govori o muškom zdravlju, u našem Gloria Talksu ugostili smo uglednog zagrebačkog liječnika koji sa profesionalnog, ali i osobnog stajališta ima puno toga za reći na temu najrasprostranjenijeg karcinoma u muškoj populaciji u Hrvatskoj.

U mjesecu smo studenom koji je, osim po kiši i opadanju lišća, prepoznatljiv i po kestenima. A kako je prostata (kestenjača) organ koji veličinom i oblikom podsjeća upravo na pitomi kesten, u studenom (engl. november) organizira se i Movember. Godišnji je to događaj, koji tog mjeseca u godini potiče mušku populaciju na puštanje brkova i brade, kako bi se podigla svijest o ozbiljnim zdravstvenim problemima muškaraca, kao što su rak prostate ili rak testisa. Tako je i nova epizoda Gloria Talks posvećena upravo ovoj osjetljivoj temi. Naš sugovornik bio je prim.dr. Egido Ćepulić, ugledni onkolog koji je i sam prebolio rak prostate.

Kakve opcije liječenje postoje, zašto preporuča drugo mišljenje i kako se suočiti s dijagnozom - prim.dr. Ćepulić savjetuje u videu - pogledajte!


Kako je početkom godine ispričao za Gloriju, "važno je samo doći na vrijeme liječniku".

Kao što žene svake dvije godine idu preventivno na mamografiju, tako bi i muškarci nakon pedesete trebali kontrolirati PSA i učiniti urološki pregled, posebno ako su u obitelji imali jednu ili više osoba s tom dijagnozom, savjetuje prim. dr. Ćepulić.

Naime, on si je sam prije 13 godina otkrio karcinom prostate. "Kad sam 2007. posumnjao da imam karcinom zbog povećanog PSA, specifičnog antigena koji na to upućuje, kolege su mi govorili da haluciniram. Dali su mi antibiotik", prisjeća se predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate.

"Nakon toga se vrijednost tog antigena smanjila, jer uvijek u organizmu tinja i neka upala, ali za mjesec povećala se do gornje granice normale. Taj skok je potvrdio moje sumnje i zato sam danas živ." otkrio nam je već tada prim.dr.

image
Daniel Delale ovog je mjeseca ugostio prim.dr. Egidia Ćepulića.
NEJA MARKICEVIC CROPIX

Inače, rak prostate je prvi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca u Hrvatskoj (prema Registru za rak HZJZ-a), ali i vrsta raka koju oboljeli često skrivaju, pa možda i nećete znati da se netko od vaših prijatelja ili kolega bori s njom.

Ćepulić nam je ispričao kada je on otkrio da ima rak prostate, koja je bila njegova prva reakcija, ali i kako je suzbio strah. Zanimljivo, bolesti unatoč, ugledni onkolog bi u to vrijeme u 7 sati ujutro bio na zračenju, a u 8 bi već primio prvog pacijenta.

Samo za naš web talk ispričao je koju terapiju je odabrao, a i kako je ta ''borba'' završila.


POGLEDAJTE I:

O raku dojke govore Ivana Kalogjera, Ljiljana Pranjić i Mija Dropuljić

Nevena Rendeli-Vejzović, Ana Stunić i Ida Prester govore o društvenim mrežama

Što o hejtanju influencera misle Lana Jurčević, Maša Zibar i Lana Rosandić

O muško-ženskim odnosima s razlikom u godinama pitali smo Sandru Bagarić, Tončicu Čeljusku i Borisa Blažinića

Luka Nižetić, Karmen Matković-Melki i Martina Validžić o hrani i dijetama

Tia Mamić potpuno iskreno o Ljubi Jurčiću, novcu i sinu

Linker
14. travanj 2024 02:33