Emotivni umjetnici

Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić otkrili sve o njihovoj glazbenoj suradnji, a samo za nas okušali su se i kao novinari

Glazbenica i jazz pijanist upoznali su se uoči inauguracije predsjednika Zorana Milanovića u siječnju 2020. godine, a ubrzo nakon toga postali su dobri prijatelji. Pričali bi satima o ljubavi, životu, umjetnosti... a samo za Gloria.hr snimili su video intervju kakav do sad u životu nisu odradili.

Iz prijateljstva glazbenice Josipe Lisac (71) i jazz pijanista Zvjezdana Ružića (33), kako to često biva u glazbenom svijetu, vrlo brzo rodila i želja za suradnjom. Iako je negdje sudbinski vjerojatno već bilo zapisano, Zvjezdan se rado prisjeća što je točno dovelo do njihovog neobičnog glazbenog dueta, obrade pjesme 'Da li sam ti ikad rekla da te volim', koju je za Josipu napisao njezin neprežaljeni partner Karlo Metikoš, čiju će 30. obljetnicu smrti obilježiti 19. prosinca na velikom koncertu u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski.


- Najdraža Josipina pjesma oduvijek mi je bila 'Da li sam ti ikad rekla da te volim', a kao zahvalu što me među prvima nazvala nakon zagrebačkog potresa snimio sam joj je u svojoj obradi. Njoj se to jako svidjelo, zbog čega sam i došao na ideju da je službeno obradim, ali i da ona bude dio izvedbe - kaže Zvjezdan, na čijem će se albumu 'Inspiration' u proljeće iduće godine naći i taj prepjev. Na sam dan Karlove smrti, 10. prosinca, videospot će biti objavljen, a Zvjezdan je siguran da će svojom svemirskom kulisom i netipičnim elementima oduševiti publiku.

Povodom objave videospota, na samom njegovom snimanju, Josipu i Zvjezdana zamolili smo za jedan intervju kakav zasigurno dosad nisu imali. Naši su se uspješni glazbenici našli u ulozi novinara i međusobno se ispitivali opuštena pitanja, upravo onakva kakva bi si postavljali u dugim telefonskim razgovorima - o životu, ljubavi i, naravno, glazbi.

image

Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić

PETRA MIKŠIK

Čitajte i: Ljubavni 'portret' Zvjezdana Ružića: Pijanist na magičnim Plitvicama uglazbio sudbonosni susret

- Ponosna sam jer si napravio nešto što sam ja i zamišljala - da Karlova djela putuju dalje, da odlaze u budućnost. Ti si sjajni pijanist, tko zna gdje ćeš završiti, u kojem dijelu svijeta, vjerujem da te čeka jako velika karijera. Kroz ovu suradnju vidim tvoja razmišljanja, slobodu, neustrašivost - rekla je Josipa u njihovom razgovoru, a na njezine riječi Zvjezdan nije mogao ostati imun.

Nije krio ponos što ga je ona prepoznala još kad mnogi drugi nisu, a našalio se da vjeruje kako će obrada pjesme biti hit u Japanu gdje će onda skupa i otputovati.

Zvjezdan je Josipi priznao da nikad nije razmišljao o tome što bi bio da nije glazbenik, a oboje su se potom složili da je glazba jedino što ih je ikada zanimalo. Ipak, Zvjezdan je jedno vrijeme kao mali razmišljao da bi dobro bilo kad bi uz glazbu mogao biti i filmski kamerman ili fotograf.

Josipina sjećanja iz najranijeg djetinjstva najčešće su vezana uz molbe susjeda njezinim roditeljima da zatvori usta jer se cijelo vrijeme dere jer je "puno pjevala i mnogima bila dosadna". A da može ipak se ne bi odmah vratila u djetinjstvo već u 1971. - godinu kad je upoznala svog Karla.

Kao glazbene uzore Zvjezdan bi, istaknuo je, prije uvijek spominjao primjerice Milesa Davisa, ali je na to pitanja sa sigurnošću odgovorio - Josipa Lisac. Ona pak smatra da će najveća posebnost njezina koncerta za Karla u Lisinskom biti upravo u tome što će Zvjezdan biti jedan od gostiju s njihovim duetom - odnosno posebnom glazbenom pričom.

image

Dvoje glazbenika postali su u međuvremenu i dobri prijatelji.

PETRA MIKŠIK

Čitajte i: Kad se dvije umjetnosti spoje: Zvjezdan Ružić i Luko Paljetak objavili zanimljivu suradnju kao recept za uživanje

Višestruki osvajači najcjenjenije hrvatske glazbene nagrade Porin otkrili su jedno drugom u intervjuu gdje ih drže. Zvjezdan svojih pet drži u dnevnom boravku na polici, ali skrivene iza drugih stvari jer, iako su mu kad ih je osvojio bili veliki poticaj, smatra da ako ih stalno gleda mogu na njega djelovati upravo suprotno.

Josipini Porini pak stoje na podu, ali ne svi - jer neke je, naime, podijelila svojim obožavateljima. U vremenima kad se kao glazbenica formirala njihova ju je odluka da zavole njezinu glazbu poticala na stvaranje.

S obzirom na to da Zvjezdan obožava snimati ekshibicionističke spotove, na pitanje o najljepšoj destinaciji spomenuo je upravo jednu na kojoj je i snimio jedan od posljednjih, a imao je tamo i koncert - Dugi otok, točnije plažu Sakarun.

I naposljetku, kad je u pitanju umjetnost, ovo su se dvoje velikih glazbenika u potpunosti složili u jednom – ona najveća za njih je život.

Linker
15. travanj 2024 12:40