GLORIJINA DIPLOMATSKA KUHARICA

Francuski veleposlanik otkriva što se smatra grijehom u njihovoj kuhinji te zašto rijetko služe puževe

U posljednjem nastavku prvog serijala Glorijine Diplomatske kuharice vodimo vas u Francusku, točnije u rezidenciju Gaëla Françoisa Veyssièrea, koji nam je otkrio sličnosti francuske i hrvatske kuhinje. Uživajte!

.Iako je dužnost francuskog veleposlanika u Hrvatskoj preuzeo lani u kolovozu, Gaël François Veyssière (48) dobro je upoznao našu kuhinju. U Dalmaciji uživa u buzari, rižotu s plodovima mora i rožati, koju smatra hrvatskom verzijom slastice crème brûlée, u Slavoniji uvijek naruči gulaš, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj - patku.

Samo za Gloriju pripremio je tri klasična francuska recepta i otkrio mnoge zanimljivosti kuhinje svoje zemlje. Pogledajte!


- Patka je popularna i u francuskoj gastronomiji, samo što je mi često kombiniramo s nečim slatkim, primjerice kruškama. No, sviđa mi se i vaša verzija s kremom od buče. To je odličan primjer sljubljivanja hrvatske i francuske kuhinje i volio bih da se naše zemlje češće tako povezuju - kaže ambasador Veyssière i ističe kako uz patku odlično pašu jaka vina, poput našeg dingača.

image
Za toplo predjelo ambasador nam je servirao Foie gras - pečenu pačju jetru s mangom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Švicarska veleposlanica zaljubila se u hrvatska jela, posebno u jedan nama tako običan prilog

A u diplomatskoj berbi koju je organizirao predsjednik Zoran Milanović oduševio se i crnim pinotom, od francuske sorte koja odlično uspijeva na Plešivici. No, ima i različitosti, kaže francuski veleposlanik.

image
Pripremajući patku, francuski je veleposlanik kombinirao okuse zemlje iz koje dolazi i u kojoj trenutno boravi.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Francuzi uvijek doručkuju nešto slatko, primjerice croissant, i jedu "čudne stvari" - kao što su žabe i puževi. Veleposlanik Veyssière nije njihov pretjerani ljubitelj, ali zato voli ribu. Preporučuje marsejski specijalitet bouillabaisse, juhu koja se priprema s čak sedam vrsta ribe. A kako je njegova supruga Anthi Triantafyllou podrijetlom Grkinja, nema ništa ni protiv dobre fete. Najbolje uz baguette, omiljenu vrstu francuskog kruha koju ni ukusni hrvatski pekarski proizvodi nisu nadmašili.

image
Tart s kruškama i lješnjacima klasik je koji se radi u regiji odakle potječe veleposlanikova obitelj.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: U gostima kod švedske veleposlanice: Zavirite s nama u raskošnu zagrebačku rezidenciju

Francuski veleposlanik Gaël François Veyssière istaknuo je kako je navikao na kombinaciju okusa koju zovu sucré salé.

"Zato smo primjerice u foie gras dodali mango. Uvijek je bolji kada ga radite s nečim što sadrži šećere. No, ako primjerice ne volite mango, možete posegnuti za bilo kojim bobičastim voćem."

O našoj kuhinji, veleposlanik govori u superlativima, međutim iznenađen je što, prema njegovu mišljenju, imamo skroman izbor deserata.

"U restoranima uvijek pronađem odlične palačinke, ali deserata je zapravo jako malo."

image
Zadnja strana francuske rezidencije ima spektakularan pogled na zagrebačke brežuljke.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Gloria kuha s britanskim veleposlanikom: Otkrio nam je sve tajne nacionalnog specijaliteta

Otkrio nam je Veyssière i kako su ih Englezi stoljećima zvali ‘‘oni koji jedu žabe‘‘. To, naravno, nije bio kompliment.

"Da vam budem iskren, jela s puževima i žabama postoje, ali to nije nešto što se redovito priprema i služi za jelo. Ako, primjerice, organizirate večeru u Parizu, nećete to staviti na jelovnik bez da prethodno upozorite svoje goste, jer postoji velika šansa da neki ljudi, posebno dame, neće biti presretne s time. Međutim, poznavaoci tih jela, oni koji znaju za njih i uživaju u njima, bit će vam zahvalni." zaključio je Veyssière

image
Sobom za prijeme uz unajmljeni klavir dominira i kamin, koji daje poseban ugođaj prostoru.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Gloria kuha s američkim veleposlanikom: Pogledajte što se na Božić priprema u rezidenciji

Konačno, zapitate li se ikad zašto u francuskom kroasanu nema čokolade ili marmelade - veleposlanik odgovara: "Kroasan je kroasan. To je institucija. A institucije se moraju poštivati. I za Francuze, stavljanje nečega u kroasan je grijeh. To je nešto što ne radimo ni u kojem slučaju."

image
U idućem serijalu Diplomatska kuharica, urednica portala Maja Šokčević Lovrić i novinar i urednik Damir Leljak, vode vas u novu gastronomsku pustolovinu.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 00:38